Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ. ΟΙΧΑΛΙΑ

΄Οταν ο γυιός του Λέλεγος ο Πολυκάων, σαν δευτερότοκος που ήταν, δεν κληρονόμησε τίποτα από τον πατέρα του , σαν απλός ιδιώτης πήγε στο Άργος και εκεί παντρεύτηκε μια κοπέλα από μεγάλο σόι, την Μεσσήνη.
Η Μεσσήνη όμως είχε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτόν της και μεγάλες φιλοδοξίες. Τι θα έλεγε στις φίλες της ,ότι ο άνδρας της είναι ένας απλός βοσκός;
Έπεισε λοιπόν το Πολυκάονα και μάζεψαν στρατό από την Αργολίδα και την Λακωνία και πήγαν και κατέλαβαν την Μεσσηνία. Η Μεσσηνία τότε δεν ήταν ένας οργανωμένος τόπος με πόλεις και βασίλεια αλλά κατοικείτο από σκόρπιες οικογένειες Πελασγών και Λελέγων

Πουθενά δεν αναφέρεται αν ο Πολυκάων και η Μεσσήνη απέκτησαν παιδιά. Όμως στην διάρκεια της βασιλείας των ήρθε ο Καύκων από την Ελευσίνα και έφερε τα μυστήρια των μεγάλων θεών.
Μετά από πέντε γεννιές οι Μεσσήνιοι έκαναν βασιλιά τους τον Περιήρη αλλά αυτός έφερε μαζί του και τον φίλο του τον Μελανέα, του έδωσε δε το καρνάσειο άλσος για να μένει μαζί με την γυναίκα του την Οιχαλία και μάλιστα έχτισε πόλη που την ονόμασε Οιχαλία από το όνομα της γυναίκας του
Με το όνομα Οιχαλία, υπάρχει πόλις και στην Θεσσαλία, αλλά δεν έχουμε να πούμε πολλά γι αυτήν. Γνωρίζουμε από τις πληροφορίες του Παυσανία καθώς και από τον Όμηρο ότι η πόλις ήταν κτισμένη σε οχυρό και ορεινό μέρος και ως εκ τούτου και μόνον επειδή η Οιχαλία της Θεσσαλίας είναι σε πεδινό, αποκλείεται ο Όμηρος να έγραψε περί αυτής. Ακόμη δε, για την άλλωση της Οιχαλίας, ο Ηρακλής εζήτησε την συνδρομή των Αρκάδων. Ο τόπος λοιπόν δεν αμφισβητείται.
Τις πληροφορίες που έχουμε για την Μεσσηνία και ειδικά για την Οιχαλία, τις έχουμε από τον Περιηγητή Παυσανία που έζησε τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα. Ο Παυσανίας επισκέφτηκε τον τόπο και έμεινε εκεί για πολύ καιρό, μάλιστα δε, μυήθηκε και στα μυστήρια που ετελούντο ακόμη την εποχή εκείνη, αλλά δεν μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες γιατί ήταν ορκισμένος για την φύλαξη των μυστικών. Κατέγραψε όσα είδε και όσα άκουσε για τον τόπο και εκφέρει και δικές του εκτιμήσεις όπου υπάρχει κάποια ασάφεια η διχογνωμία.
Ο Όμηρος , εκτός από τα δύο γνωστά έπη, έχει γράψει και τρίτο που φέρει τον τίτλο ΄΄Οιχαλίας άλωσις΄΄ ο δε Παυσανίας πιστοποιεί ότι πρόκειται περί της Οιχαλίας της Μεσσηνίας.
Δεν έχουν βρεθεί ερείπια της Οιχαλίας μέχρι σήμερα, αλλά εικάζεται ότι πρέπει να ευρίσκετο κοντά εκεί που είναι σήμερα το Καρνάσιο και κοντά στον ποταμό Χάραδρο που έχει τις πηγές του κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας και είναι ονομαστό για τα 17 δέντρα που φύονται στην κορυφή του.
Γιά την ιστορία της Μεσσηνίας μπορούν να γραφτούν βιβλία ολόκληρα, αλλά εμείς εδώ θα περιοριστούμε στον θρύλο που υπάρχει για την Οιχαλία.
Όπως είπαμε παραπάνω, ο Μελανέας και η γυναίκα του η Οιχαλία, έχτισαν την ομώνυμη πόλη σε οχυρωμένη θέση στο καρνάσειο άλσος.
Όταν βασιλιάς στην Οιχαλία έγινε ο Εύρυτος και είχε σύζυγο την Αντιόπη, απέκτησε αρκετά παιδιά, μεταξύ αυτών τον Ίφιτο αλλά και την Ιόλη την πλέον όμορφη κοπέλα που αναφέρεται στην μυθολογία μας.
Την εποχή εκείνη περιφερόταν στην Πελοπόννησο ο Ηρακλής κάνοντας άθλους για να εξαγνιστεί από τον φόνο των δικών του παιδιών καταληφθείς από μανία..... Περνώντας από την Οιχαλία, είδε την Ιόλη και τρελλάθηκε απο την ομορφιά της. Δεν το είχε και πολύ, πήγε στον πατέρα της τον Εύρυτο και την ζήτησε για γυναίκα του. Ο Εύρυτος γνώριζε ότι ο Ηρακλής ήταν παντρεμένος με την Διηάνειρα και δεν ήθελε να δώσει την κόρη του σαν πρόχειρη γυναίκα στον Ηρακλή και έτσι σοφίστηκε τρόπο να το αποφύγει.
Προκήρυξε λοιπό αγώνες τοξοβολίας και έβαλε σαν έπαθλο τη κόρη του τη Ιόλη σε όποιον θα τον νικούσε στους αγώνες αυτούς. Ο Εύρυτος σαν γυιός του Απόλλωνα, χειριζόταν καλλίτερα από όλους το θεικό τόξο και πίστευε πως θα νικούσε τον Ηρακλή και θα γλύτωνε και την Ιόλη που και εκείνη κατά κανένα τρόπο δεν ήθελε τον Ηρακλή για άνδρα της.
Ο Ηρακλής δέχτηκε την πρόκληση για τον αγώνα και κατάφερε και νίκησε τον Εύρυτο. Παρά την νίκη του Ηρακλή ο Εύρυτος και τα παιδιά του δεν έδιναν την Ιόλη προφασιζόμενοι ότι αν τον έπιανε πάλι μανία θα σκότωνε τα παιδιά του. Μόνο ο Ίφιτος τάχτηκε μα το μέρος του Ηρακλή και μετά από αυτό τον έκανε ο Ηρακλής τον πιό καλό του φίλο, αλλά αργότερα τον σκότωσε καταληφθείς πάλι από μανία.
Ο Ηρακλής λοιπόν μετά την άρνηση του Ευρύτου να δώσει την Ιόλη, μάζεψε αρκάδες και άλλους φίλους του από την περιοχή και πολιόρκησε την Οιχαλία. Πρέπει ο αγώνας να ήταν σκληρός και δύσκολος αφού περιγράφεται σε έργο του Ομήρου. Μετά από καιρό ο Ηρακλής κυρίεψε την Οιχαλία, σκότωσε τον Εύρυτο και τα παιδιά του και άρπαξε τη Ιόλη με την βία. Πρίν την συλλάβει ο Ηρακλής, η Ιόλη προσπάθησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας απο τα τείχη της Οιχαλίας, αλλά όπως λέει ο μύθος, τα φορέματά της πιάστηκαν στα δέντρα και έτσι την έπιασε ζωντανή ο Ηρακλής.
Η Διηάνειρα, έμαθε τις αταξίες του άνδρα της και φοβήθηκε το έρωτα του Ηρακλή για την Ιόλη, του έστειλε τον χιτώνα που της είχε δώσει ο κένταυρος Νέσσος όταν πέθαινε και τον είχε βουτήξει στο αίμα του, με σκοπό να τον επαναφέρει κοντά της. Ο χιτώνας όμως ήταν δηλητηριασμένος και μόλις τον φόρεσε ο Ηρακλής λαμπάδιασε. Μάταια ούρλιαζε και χτυπιόταν καιγόμενος, οι σάρκες του έπεφταν τα μάτια έσβηναν μέσα σε πόνους και αγωνία. Οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον πήραν κοντά τους στόν Όλυμπο.....
Σήμερα το όνομα της Οιχαλίας έχει ένα μικρό χωριό στον κάμπο της άνω Μεσσηνίας καθώς και ο ομόνυμος Δήμος με έδρα τον Μελιγαλά.
Δ.Πετρόπουλος
08.06.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου