Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ. «Τηλεγραφήματα»… λακωνικά !

Η ιστορία είναι κάπως παλιά, εδώ και 60 χρόνια στη Λακωνία.
Είναι όμως χαρακτηριστική και πρωτότυπη και μας δείχνει τον μπακάλη του χωριού της εποχής εκείνης, σφιχτό τσιγκούνη με το δευτέρι, με τα βερεσέδια στο βάθος του συρταριού, Λάκωνας 100%.
Πρόκειται για τον Στυλιανό τον Λίσκα μπακάλη στο Γεράκι ένα ιστορικό χωριό στις νότιες παρυφές του Πάρνωνα.

Οι παλιότεροι ξέρουμε ότι, όταν τύχαινε να κάνει κάποιος ένα τηλεγράφημα στο Ταχυδρομείο (τις πιο πολλές φορές δυσάρεστο), φροντίζαμε να γίνεται όσο γίνεται πιο σύντομο αφού πληρώνονταν με την λέξη και από τις περικοπές στο τέλος κατάνταγε ακατανόητο.
Γι αυτό και ο χοντρομπακάλης του Γερακιού όταν τηλεγραφούσε Πειραιά-Αθήνα να του στείλουνε εμπορεύματα, φρόντιζε τα τηλεγραφήματά του να είναι όσο γίνεται … Λακωνικότερα.
Έτσι το τηλεγράφημά του προς τους μύλους Κουμάνταρου στον Πειραιά να του στείλουνε άλευρα από εννέα (9) λέξεις συμπτύσσονταν σε τέσσερις (4)! Κανονικά το τηλεγράφημα θα έλεγε: «Αδελφοί Κουμάνταροι φορτώσατε άλευρα πρώτα, δεύτερα, τρίτα, Στυλιανός Λίσκας». Το τηλεγράφημα συμπιεζόταν ασφυχτικά σε τέσσερις λέξεις χωρίς όμως να χάνεται και η έννοια του κειμένου.
«Αδελφοκουμάνταροι Αλευροφορτώσατε Πρωτοδευτερότριτα Στυλιανόλισκας» !
Τέσσερις λέξεις όλες κι όλες. Οι αλευροβιομήχανοι Κουμάνταροι στον Πειραιά ήταν θείοι του γνωστού Κροίσου, του Σταύρου Νιάρχου, που σαν νέος είχε δουλέψει κοντά τους.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου