Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο !


Οι ανύπαντροι μετανάστες των δεκαετιών 1900-1920, από την Μεσσηνία στην Αμερική, όταν κάπως βολεύονταν στην ξενιτιά, αποφάσιζαν να κάνουν ένα ταξίδι στην πατρίδα για να βρουν νύφη από τον τόπο τους. Στην ξενιτιά πήγαιναν κατά το πλείστον άνδρες και όσες γυναίκες πήγαιναν ήταν κατά κανόνα παντρεμένες. Υπολογίζεται πως μόνο 2% των μεταναστών ήταν γυναίκες και ανύπαντρες. Έτσι αρκετοί Έλληνες μετανάστες αναγκάζονταν να παντρεύονται αλλόφυλες. Η πλειοψηφία όμως των Μεσσηνίων μεταναστών ήθελε να παντρευτεί κοπέλα από τα άγια χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. 
Έτσι αποφάσιζαν να έλθουν στον τόπο τους για λίγο καιρό ώσπου να βρουν γυναίκα να παντρευτούν και να ξαναφύγουν. Φορούσαν βέβαια αμερικάνικα ρούχα, παρδαλά πουκάμισα και πολύχρωμες γραβάτες και ανακάτευαν στις ελληνικές κουβέντες τους, το «γες», το «νο» και το «ολ ράιτ». Το τσεπάκι στα σακάκια ήταν γεμάτο κοντυλοφόρους και μολύβια, ίσως από τον καημό τους που ήταν σχεδόν όλοι αγράμματοι και δεν ήξεραν να βάλουν ούτε την υπογραφή τους. Αν κανένας είχε και χρυσά δόντια γινόταν θέαμα, όλοι στον χωριό τον ζήλευαν για αυτή την πολυτέλεια Όσο για τους αμερικανοφερμένους (στο χωριό μας τους έλεγαν και θαλασσοκουνημένους) υποψήφιους γαμπρούς, αυτοί πια ήταν περιζήτητοι και τους έκαναν τραγούδι.
«Στης Καλαμάτας το λιμάνι, ήρθαν οι Αμερικάνοι
με γαρίφαλο στο πέτο, για να παντρευτούν εφέτο.»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ 1912 ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ!
Οι Μεσσήνιοι μετανάστες που έψαχναν για νύφη, ειδικότερα από το 1910 και μετά, αυξάνονταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς και αυτή την ανάγκη της ευρέσεως Μεσσήνιας νύφης ήρθε να καλύψει η ίδρυση του Διεθνούς Γραφείου Συνοικεσίων στην Καλαμάτα! Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ» της 3ης Ιουλίου 1912 και έχει ως εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ .Το πρώτον ιδρυθέν εν Ελλάδι και Ανατολή επί τη βάσει των εν Ευρώπη και Αμερική λειτουργούντων τοιούτων. ΑΘΗΝΑΙ οδός Πειραιώς 41. ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ . Έντυπος κανονισμός αποστέλλεται εις πάντα αιτούντα.
Αντιπρόσωπος εν Μεσσηνία Α.Γ. ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΙ οδός Αριστοδήμου 60.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου