Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Ελληνική Κοινότητα της Οδησσού, 250 Χρόνια Εθνικής Ανάτασης!

Επιμέλεια-παρουσίαση:
Δρ. Νικήτας Σίμος
Οικονομολόγος
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το... Σωματείο Ελληνικές Ρίζες παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Κοινότητα της Οδησσού. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι η Δρ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Δρ. Nαταλία Μπάσενκο-Κόρμαλη, Καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και η κ. Άννα Συντορένκο υποψήφια Δρ. Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση συντονίζει ο Δρ. Νικήτας Σίμος, Μέλος ΔΣ του Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Dr. Volodomyr Shkurov, ο οποίος και θα ανοίξει την εκδήλωση.


Ο Εύξεινος αποικίσθηκε κυρίως από την Μίλητο, από τον 8ο π.Χ. αιώνα και στην συνεχεία υπήρξε από τα κεντρικά σημεία της Βυζαντινής πολιτικής. Μετά από δυο συρράξεις με τους Οθωμανούς στα 1768-1792 και αντίστοιχες ελληνικές εξεγέρσεις, οι Ρώσοι εισχώρησαν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου και προκειμένου να δημιουργήσουν νέες πόλεις-λιμάνια παραχώρησαν ειδικά προνόμια εγκατάστασης εποίκων με αποφάσεις της Αικατερίνης της Β΄. Μεγάλος αριθμός μεταναστών ήλθε από την Ελλάδα. Η Οδησσός, έγινε και παρέμεινε, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Εκεί έθεσαν τις βάσεις των επιχειρηματικών δικτύων τους, πολλοί Έλληνες μεγαλέμποροι, ασφαλιστές και εφοπλιστές (Ράλλης, Σκαραμαγκάς, Μαρασλής, Μαύρος κ.ά). Οι ίδιοι υποστήριξαν την ελληνική παιδεία ιδρύοντας στην Οδησσό την Ελληνεμπορική Σχολή (1817), με Έλληνες και αλλοεθνείς σπουδαστές, το Ροδοκανάκειο Παρθεναγωγείο (1872) κ.ά., ιδρύματα με μεγάλη αίγλη στη ΝΑ Ευρώπη. Με κοινωνική ευαισθησία ο Γρ. Μαρασλής, τέσσερεις φορές δήμαρχος στην Οδησσό (1875-95), χρηματοδότησε στην πόλη του Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, κ.ά, στην Αθήνα το Μαράσλειο Διδακτήριο, τμήμα τού Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ.ά. Παρεμφερή δράση ανέπτυξαν οι Θ. Ροδοκανάκης, Στ. Ράλλης και πολλοί άλλοι. Νέα ερευνητικά προγράμματα και η σύσφιξη των ουκρανο-ελληνο-ρωσικών επιστημονικών ανταλλαγών, στις οποίες θα αναφερθούν οι ομιλήτριες, έχουν δώσει νέα ώθηση στη συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων στην πόλη, που έθεσε την σφραγίδα της στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, μέσω της Φιλικής Εταιρείας.

Η Δρ Τζελίνα Χαρλαύτη θα μιλήσει για τα επιχειρηματικά δίκτυα των Ελλήνων με κέντρο την Οδησσό κατά τον 19ο αιώνα, η Δρ. Nαταλία Μπάσενκο-Κόρμαλη θα αναφερθεί στο έργο της παιδαγωγού Καλλιρόης Σιγανού-Παρρεν στην Οδησσό και η κ. Άννα Συντορένκο στον πλούτο των ουκρανικών ιστορικών αρχείων. Μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της πόλης θα κάνει ο Δρ. Νικήτας Σίμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου