Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

ΕΡΓΑ ΛΑΓΚΑΔΙΝΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΟ ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟ 1866

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Mε τον πανεπιστημιακό γιατρό Γιάννη Τσιαούση, με καταγωγή τα Λαγκάδια Γορτυνίας κάνει ταυτοποίηση των έργων των λαγκαδινών μαστόρων.Ένα σπίτι είναι  στο Αλειτούργι της οικογένειας Μαρμαρά, στο οποίο υπάρχει το συμφωνητικό κατασκευής του. Ευχαριστίες στον ιερέα Αριστομένη Μαρμαρά για το πληροφοριακό υλικό που υπάρχει στο πρωτότυπο και δακτυλογραφημένο.
Πολλά συγχαρητήρια στα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ για το δύσκολο έργο που έχουν δρομολογήσει ,για να το ολοκληρώσουν.

Master plan για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λαγκαδίων. 

Ο Πρόεδρος της ΚΠ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Γιάννης Τσιαούσης μίλησε στη χθεσινή ημερίδα του Δήμου Γορτυνίας στη Δημητσάνα με θέμα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γορτυνίας.

Master plan για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λαγκαδίων

Master plan για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λαγκαδίων
Ο Πρόεδρος της ΚΠ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Γιάννης Τσιαούσης μίλησε στη χθεσινή ημερίδα του Δήμου Γορτυνίας στη Δημητσάνα με θέμα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γορτυνίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΠ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ αφού συνεχάρη τους απόφοιτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για τη μελέτη τους που αφορά την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λαγκαδίων, τόνισε ότι το προτεινόμενο Masterplan αποτελεί τον "οδικό χάρτη" για σημαντικές παρεμβάσεις είτε από το Δήμο είτε από μεμονωμένους πολίτες.

Κατόπιν ο Πρόεδρος των ΑΝΘΕΩΝ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κίνησης που δεν περιορίζονται στην ευαισθητοποίηση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων στα ζητήματα προστασίας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά επεκτείνονται και στην προσπάθεια ενσωμάτωσής της στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή των Λαγκαδίων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ένταξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ως κεντρικό στοιχείο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ που διοργανώνουν τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ κάθε καλοκαίρι, καθώς και στην ανάδειξη των γειτονιών (Αϊ Γιώργης, Βίγλα, Αγ. Απόστολοι κτλ) που αποτελούν την καρδιά των οικισμών. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε σχεδιάζονται σ' αυτή την κατεύθυνση και που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά αναπτυξιακά "εργαλεία" τα οποία θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γορτυνίας παρουσίασε την ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ως τα ισχυρότερα πολιτιστικά τοπόσημα της Γορτυνίας, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν τον "καμβά" που λέγεται φυσικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, πρότεινε τα φυσιολατρικά μονοπάτια -που αποκτούν μια ισχυρή δυναμική= να εμπλουτιστούν με την ιστορική και αρχιτεκτονική παρακαταθήκη της Γορτυνίας, ώστε με την απαραίτητη υποστήριξη των υποδομών να μετεξελιχθούν σε πολιτιστικές διαδρομές. Σε αυτές θα πρέπει να διασυνδεθούν οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, είτε πρόκειται για αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατάρτισης ενός πιστοποιημένου καταλόγου τοπικών προϊόντων "ονομασίας προελεύσεως"), είτε πρόκειται για τουριστικές υπηρεσίες με την αντίστοιχη πιστοποίηση.

Ο κ. Τσιαούσης τόνισε ότι οι τρεις πυλώνες (Α: ΟΤΑ & Περιφέρεια, Β: παραγωγοί & επιχειρηματική κοινότητα και Γ: ενεργοί πολίτες και ομάδες) θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους αφού καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι και γίνει καταμερισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε, τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ μπορούν να εμπλουτίσουν ειδικούς χάρτες της Γορτυνίας που διαθέτει ο Δήμος με τα ιστορικά και παραδοσιακά τοπόσημά της, χαράσσοντας πολιτιστικές διαδρομές.- Πηγή: http://www.kalimera-arkadia.gr/gortynia/item/52398-master-plan-gia-tin-anadeiksi-tis-politistikis-klironomias-ton-lagkadion.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου