Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τα απόκρυφα μυστήρια της Ιθώμης!!!

Τα απόκρυφα μυστήρια της ΙθώμηςΕδώ οι έγκυες γυναίκες λάτρευαν τη χθόνια θεότητα Ελεύθια. Τώρα, αιώνες μετά, η γη «γεννά» πλήθος εκπληκτικά ευρήματα και αναπάντεχα τεκμήρια μιας λατρείας η οποία ήλθε στην Πελοπόννησο πριν από την εποχή του Χαλκού. 

Φωτό:Τμήματα πήλινων ειδωλίων από τα εκατοντάδες που έχουν έρθει στο φως: το κεφάλι ενός ειδωλίου γυναίκας, μορφή με υδρία στο κεφάλι, μια γυναίκα με προσφορές στα χέρια και τέλος τα πόδια ενός αλόγου.

Αυτά τα μεγάλα ειδώλια με τη φουσκωμένη κοιλιά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: πρόκειται για έγκυες γυναίκες. Και εκείνες που κρατούν στα χέρια τους μικρά γουρουνάκια συμπληρώνουν την εικόνα καθώς συμβολίζουν τη γονιμότητα. 
Στο βουνό της Ιθώμης πάνω από την αρχαία Μεσσήνη ένα ιερό που άρχισε να ανασκάπτεται τον Αύγουστο έφερε στο φως, μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, πλήθος τεκμήρια που αποδεικνύουν τη λατρεία της θεότητας στην οποία οι άνθρωποι προσέφεραν τα αναθήματά τους μαζί με τις επικλήσεις και την ευγνωμοσύνη τους. H Ειλείθυια ή Ελεύθια, πανάρχαιη, χθόνια θεότητα της φύσης, του ζωικού και του φυτικού κόσμου, λατρευόταν εδώ για αιώνες και οι επίτοκοι και αρτιτόκοι γυναίκες προσέτρεχαν σε αυτήν ως συμπαραστάτρια στη δύσκολη στιγμή τους. Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου