Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Έφυγε σήμερα το πρωΐ 15-2-2019 ο Νίκος Ζερβής 1927-2019

λύτομο έργο "Καλαμάτα, Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση". Ανεξάρτητα από την οπτική και τις απόψεις του για την κρίσιμη αυτή περίοδο, στο έργο αυτό όπως και σε άλλα συναφή ("Η Γερμανική Κατοχή στη Μεσσηνία", "Ο μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας στα χρόνια της Κατοχής") παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό πλούτο τεκμηρίων, απαραίτητο σε κάθε μελετητή. Χρημάτισε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, ενώ ανέδειξε την ιστορία της μάχης της Καλαμάτας το 1941 σε συνεργασία με την "Αδελφότητα Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1941". Με το φωτογραφικό φακό του κατέγραψε την πόλη στην ιστορική της πορεία για δεκαετίες.
Για την προσφορά του στην τοπική ιστορία τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό σου ταξίδι φίλε Νίκο...

Έφυγε σήμερα το πρωΐ 15-2-2019 ο  Νίκος Ζερβής ένας συγγραφέας με σπουδαία παρακαταθήκη στην ιστορία της περιοχής μας ,φίλος και συνεργάτης μου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογενειά  του και την κόρη του Ελένη η οποία είναι υπέυθυνη της λαικής βιβλιοθήκης Καλαμάτας...


Βιογραφικό
Ζερβής, Νίκος Ι.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 12 Μαρτίου, στην οποία και διαμένει έκτοτε. Τα διαβάσματα του είναι πολλά, άλλα μελέτα συστηματικά την Ιστορία της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας.
Έχει γράψει πλήθος μελετών για την γενέτειρα πόλη, πολλές από τις όποιες έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Θάρρος", της οποίας υπήρξε συνεργάτης από την δεκαετία του 50.
Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα "Πελοποννησιακά" "Μεσσηνιακά Γράμματα", "Μεσσηνιακά Χρονικά", "Νέα "Εστία", "Ευθύνη", "Ιθώμη" κ.ά.
Ζερβής, Νίκος Ι. Ο μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας στα χρόνια της κατοχής και ο Τύπος της "Λαϊκής εξουσίας" μετά την απελευθέρωση / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα :

Ζερβής, Νίκος Ι. Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση : 1.12.1944-31.3.1945: Το κίνημα του Δεκεμβρίου, Η συμφωνία της Βάρκιζας, Η εγκατάσταση των αρχών τους κράτους / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα :
Ζερβής, Νίκος Ι. Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση : 6.9.-30.11.1944: Απελευθέρωση, "Λαϊκή εξουσία" του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ), Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα :
Ζερβής, Νίκος Ι. Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση : 1.1.-5.9.1944: Δεύτερη γερμανική κατοχή, Τάγματα ασφαλείας, αποχώρηση γερμανικού στρατού / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα :
Ζερβής, Νίκος Ι. Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση : 9.9.-31-12-1943: Δεύτερη γερμανική κατοχή / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα :
Ζερβής, Νίκος Ι. Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση : 1.1-8.9.1943: Ιταλική κατοχή, συνθηκολόγηση της Ιταλίας / Νίκος Ι. Ζερβής. - Αθήνα :
Ζερβής, Νίκος Ι. Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση : 1942, Ιταλική κατοχή / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα
Ζερβής, Νίκος Ι. Ο Lawrence Durrell στην Καλαμάτα : Σεπτέμβριος 1940 - Απρίλιος 1941 / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα :
Ζερβής, Νίκος Ι. Η Γερμανική κατοχή στη Μεσσηνία / Νίκος Ι. Ζερβής. - Καλαμάτα : Ιδιωτική Έκδοση, 1998. - 320σ. · 24x18εκ.
Φωτογραφία από μία εκδρομή το 1957 πρώτος από δεξιά ο κυρ Νίκος δίπλα ο πατέρας μας και στο κέντρο ο μεγάλος συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου