Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Γιώργος Κολλάτος 11 ώρες · «Αντί της δραπετεύσασας μελλονύμφου, ετέλεσαν το μυστήριον του γάμου με την εξαδέλφην αυτής!»

«Αντί της δραπετεύσασας μελλονύμφου, ετέλεσαν το μυστήριον του γάμου με την εξαδέλφην αυτής!»
(Εφημερίδα «Ανόρθωσις», Μεσσηνία 10 Σεπτεμβρίου 1882)
Ο εκ Σιμίζα Μεσσήνης, Δ. Δεδούσης μεμνηστευμένος προ πολλού την εκ Βουρναζίου νεάνιδα Λευκοθέαν Καπόγλη κατά την παρελθούσαν Κυριακήν ημέραν της τελέσεως του μυστηρίου του γάμου συμπεφωνημένη, καθ΄ ήν αμφότερα τα μέρη είχον προετοιμάσει όλα τα του γάμου χρειώδη, μετέβαινεν εκ του χωρίου του ο μεγαλόγαμβρος ούτος μετά συγγενών, ιερέων και φίλων του εις την οικίαν της νύμφης, ότε καθ΄ οδόν είς συγχώριος της νύμφης αναγγέλει αυτοίς ότι η νύμφη δραπετεύσασα εκ της πατρικής οικίας την παρελθούσαν νύκτα έλαβε μεθ΄ εαυτής ότι τιμαλφές και ως σύζυγον τον συγχώριόν της Κ. Κωνσταντόπουλον.
Εις το αιφνίδιον τούτο άκουσμα έμειναν ο γαμβρός και οι περί αυτόν ενεοί επί αρκετήν ώραν, ότε μετά ώριμον σύσκεψιν και συνεννόησιν απεφάσισαν να μεταβώσι και λάβωσι αντί της δραπετεύσασας μελλονύμφου την εξαδέλφην αυτής Σοφίαν Καπόγλη ην εξακολουθήσαντες την πορείαν των και τελέσαντες το μυστήριον του γάμου εν τω ιερώ ναώ ο Άγιος Ιωάννης παρέλαβον και μετέφερον εις το χωρίον των εν τω μέσω των ευχών των γονέων, πυροβολισμών, και μουσικών οργάνων. Το θέαμα τούτο ήτο λαμπρόν και πρωτοφανές εν τη επαρχία Μεσσήνης, προσομοιάζον τον περιγραφόμενον εν τη ιερά ιστορία γάμον του Ιακώβ, όστις αντί να λάβει την πρεσβυτέραν θυγατέρα του Λάαβα, ονόματι Λείαν, έλαβε την νεωτέραν Ραχήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου