Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1918 ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1918 ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ
ΤΟΡΟΝΤΟ
Καταθέτω σ´ελεύθερη μετάφραση,από σχετικό αγγλικό κείμενο:
“Το Σαββατοκύριακο της 2 Αυγούστου 1918-
πριν 100 χρόνια και λίγο πριν από τη λήξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου-ήταν ένα από τα πιο ταραχώδη και βίαια στην ιστορία του Τορόντο.
Ένα πλήθος-όχλος 50.000 ατόμων κατέλαβε,τους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας βίαια και καταστρέφοντας επιλεκτικά,ελληνικά καταστήματα”.
Το γεγονός αυτό με την πάροδο του χρόνου,είχε ξεχαστεί.
Τα τελευταία όμως χρόνια,με τη θαρραλέα πρωτοβουλία συμπατριωτών μας,ήρθε στην επιφάνεια.
Και όχι μόνον αυτό.Πέτυχαν,το γεγονός αυτό,
να γίνει αποδεκτό από την επίσημη καναδική πολιτεία,ως ένα θλιβερό συμβάν,με εμφανή
τα ρατσιστικά του κίνητρα.Κάτι που καταδικάστηκε και το οποίο,σε καμία περίπτωση,δε θα πρέπει να επαναληφθεί για καμία ομάδα συμπολιτών μας,αλλά και ευρύτερα Καναδών συνανθρώπων μας.

Με μια επαινετή πρωτοβουλία του”Συνδέσμου Ελληνικής Κληρονομιάς-HHF”-ένας φορέας,
με μεγάλη προσφορά,τον οποίο έχουν ιδρύσει Έλληνες επιχειρηματίες-πραγματοποιήθηκε πρόσφατα,μια”Εκδήλωση Μνήμης”στο Δημαρχείο του Τορόντο.
Στο μεγάλο εσωτερικό προθάλαμο του μεγαλοπρεπούς κτηρίου,υπήρξε εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας,από τα γεγονότα εκείνα.Έξω δε,στην τεράστεια πλατεία και παρουσία κόσμου-παρ´όλο τον καυτό ήλιο-την οποία παρακολούθησαν και οι εκατοντάδες περαστικών,πραγματοποιήθηκε καλοοργανωμένη εκδήλωση,την οποία συντόνισε άψογα,η συμπαροικός μας Σάντρα Γκιώνα.
Η ίδια παρουσίασε και τους ομιλητές,αρχής γενομένης με το στέλεχος και πρώην πρόεδρο του”HHF”γνωστό δικηγόρο Τζων Σότο,ο οποίος μίλησε για τις πολλαπλές δράσεις του Συνδέσμου.
Τον πρώτο ομιλητή,διαδέχτηκε στο μικρόφωνο ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης,ο νεαρός ομογενής ιστορικός Χρήστος Γράφος,ο οποίος αναφέρθηκε εκτεταμένα στα γεγονότα του 1918.
Ακολούθησε στο βήμα,ο Δήμαρχος του Τορόντο John Tory, που καταδίκασε κάθε μορφή ρατσισμού,τονίζοντας πως το Τορόντο είναι,η πιο πολυπολιτισμική πόλη του κόσμου.
“Εδώ ζουν αρμονικά και συμβιώνουν,με τά ίδια δικαιώματα”τόνισε ο κύριος Δήμαρχος “άνθρωποι απ´όλα τα μίκη και πλάτη του πλανήτη και από κάθε ανθρώπινη φυλή και χρώμα”.
Στη συνέχεια ήρθε στο μικρόφωνο,ο δραστήριος συμπάροικος,αλλά και παροικιακός ιστορικός Μιχάλης Μουρατίδης,ο οποίος,μιλώντας ελληνικά-με τη δική μας λαλιά-κατάθεσε το δικό του σχετικό αφήγημα.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γ.Πρόξενος της Ελλάδας Αλέξανδρος Ιωαννίδης,η επαρχιακή βουλευτής Έφφη Τριανταφυλλοπούλου εκ μέρους του Πρωθυπουργού του Οntario Doug Ford και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Καρύγιαννης.
Παραβρέθηκαν ακόμα οι πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντώνης Αρτεμάκης,της Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο Γιώργος Παπαδάκης και του Κυπριακοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρθα Χέντη.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους Εθνικούς Ύμνους που εκτέλεσαν οι νεαρές Ελληνοκαναδοπούλες,Χαρίσσα Παύλου,τον καναδικό και Έλενα Τάσος τον ελληνικό.
Ομόρφηνε ιδιαίτερα την εκδήλωση,το θαυμάσιο μουσικό ντουέτο,των Πέρρη Κωνσταντάκου,κιθάρα τραγούδι και Βαγγέλη Κουλόγιαννη μπουζούκι,με τις ωραίες ερμηνείες τους,στις οποίες ξεχώρισαν οι γλυκές μελωδίες του αξέχαστου και πάντα αγαπημένου Μάνου Λοΐζου!
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου