Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ράμφος: Υποχρεωτική η παραμονή μας στην Ευρώπη

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
Ράμφος: Υποχρεωτική η παραμονή μας στην Ευρώπη
Του Λευτέρη Παπαστεργίου
«Μόνο με την κατανόηση της παραμονής μας σε έναν ιστορικό χώρο, όπως αυτός της Ευρώπης, μπορούμε να ξαναβρούμε τα στοιχεία εκείνα που μας λείπουν, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την βαθύτατη κρίση». Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ο Στέλιος Ράμφος, ο οποίος μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού Ωδείου στο κοινό της Λάρισας, αναπτύσσοντας το θέμα «Εμείς και η Ευρώπη».

Ο γνωστός φιλόσοφος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για να αναδείξει τη διαφοροποίηση της Ανατολής από τη Δύση, ενώ κομβικό ρόλο στην επιχειρηματολογία του έπαιξε η ανάλυση της έννοιας του «κράτους», όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάβα των αιώνων. «Στις ευρωπαϊκές χώρες το δημόσιο έχει την αυτονομία του, ενώ στην Ελλάδα είναι υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης. Μόνο αν το κράτος απελευθερωθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση έχουμε μέλλον ως χώρα», επεσήμανε ο κ. Ράμφος.
ΡΑΜΦΟΣ ΔΩΛ (27)
«Η Ελλάδα στερείται Αναγέννησης και αυτό ακριβώς το γεγονός οδήγησε τον λαό μας να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό μας είναι η τεράστια δυσπιστία, χαρακτηριστικό της βαθιάς έλλειψης της αυτοπεποίθησής μας» σημείωσε ο κ. Ράμφος, ο οποίος έκανε τη διάκριση της «μεγάλης ιδέας» και της «μικρής παρέμβασης», για να συμπληρώσει πως «ο ελληνικός λαός βυθίζεται σε μια απραγία η οποία συνεχώς μας φέρει στα όρια μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, όσο μικρό κι ας είναι αυτό».
«Ο λαός μας δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του δημόσιου χώρου γι’ αυτό και βλέπουμε το παράδοξο τα σπίτια μας να είναι καθαρά, αλλά οι δρόμοι μας βρώμικοι. Έτσι επίσης εξηγείται και το γεγονός πως έχουμε φτιάξει, πόλεις ‘κοτέτσια’», σημείωσε ο φιλόσοφος, ενώ ανέλυσε και την συναισθηματική φύση του Έλληνα, «κάτι που εξηγεί απόλυτα την ανικανότητά μας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά μας».
ΡΑΜΦΟΣ ΔΩΛ (17)
«Η συμπεριφορά του λαού μας χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία και ταυτόχρονα από μανία καταδίωξης, χαρακτηριστικά ενός καταθλιπτικού ανθρώπου», είπε ο κ. Ράμφος, ο οποίος εξήγησε με τον τρόπο αυτό «την ανάγκη του Έλληνα για παραμύθι». «Η ανάγκη για παραμύθι έρχεται από την αδυναμία της αυτογνωσίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά για να καταλήξει λέγοντας πως «η σχέση μας με την Ευρώπη θα καλύψει ελλείμματα και θα μας σπρώξει, τρόπον τινά, στην δημιουργία πραγματικού κράτους».
Τον κ. Ράμφο προλόγισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ενώ συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το τμήμα Erasmus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Βιβλιοπωλείο Γνώση και οι εκδόσεις Αρμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου