Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Τιμή και δόξα στα θύματα της μεγάλης Σταφιδικής Εξέγερσης του 1935 στη Μεσσηνία!

 ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πριν 80 χρόνια, στις 26 Αυγούστου του 1935, κλιμακώνεται δραματικά στην Πύλο η μεγάλη Σταφιδική Εξέγερση των αγροτών που ιστορικά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον ελλαδικό χώρο μετά από αυτή του Κιλελερ! Το σούρουπο χιλιάδες αποφασισμένου κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Πύλου και οι χωροφύλακες πυροβολούν "στο ψαχνό" για να τους αναγκάσουν να διαλυθούν.
Αφήνουν στον τόπο δυο νεκρούς: Τον Κώστα Τσαρπάλα από του Κυνηγού και τον 13χρονο Γιώργη Πατσούρο του Σπύρου. Έπειτα από μερικές ώρες κυνηγημένος στο δρόμο προς Μεσοχώρι, αφήνει την τελευταία του πνοή και ο Κώστας Χριστόπουλος από του Κόκκινου ( τον οποίο δεν αναζήτησε κανένα συγγενικό του πρόσωπο). Οι τραυματίες είναι δεκάδες. Η κυβέρνηση Τσαλδάρη κηρύττει άμεσα στρατιωτικό νόμο και επιβάλλει λογοκρισία. Δυνάμεις καταστολής φθάνουν από θάλασσα και από στεριά...

Κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Σκέψη" το νέο μου βιβλίο: " Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935 - Ο ατέρμονος Μεσοπόλεμος της αγροτιάς " , όπου παρουσιάζεται εν τάχει η "περιπέτεια" του κύριου εξαγωγικού αυτού προϊόντος από τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, καθώς και η πορεία της κλιμάκωσης του Σταφιδικού Κινήματος του Μεσοπολέμου.
Σήμερα που οι καταστάσεις μοιάζουν πολύ με εκείνες του Μεσοπολέμου, η μνήμη της θυσίας και του αγώνα του λαού συνεχίζει να αντηχεί μέσα από τους ορίζοντες που ανοίχτηκαν από τους εξεγερμένους και παραμένουν επίκαιροι όσο και ανεκπλήρωτοι!
Τιμή και δόξα στα θύματα της μεγάλης Σταφιδικής Εξέγερσης του 1935!
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Σταφιδικού Κινήματος του Μεσοπολέμου!



OI ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΓΙΑΦΑ ΣΤΙΣ 11-8-1935,ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟ
ΔΙΑΚΟΥΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΡΜΑΣ, ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΑΜΠΑΣ.
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΙΝΟΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου