Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ Vasilis Karavasilis - Elen Bosmou
«Οι Φαίακες έχουνε θάρρος μόνο στα γοργά, τα φτερωτά καράβια,
που διαπερνούν τα πέλαγα. Γιατί μια τέτοια χάρη
ο Σαλευτής τους χάρισε. Και τα γοργά τους πλοία
σαν τα πουλιά στη θάλασσα και σαν τη σκέψη τρέχουν…..
Κι εκείνος τα λιμάνια εθάμαζε, τα ζυγιαστά καράβια,
τις αγορές, όπου συνάζουνταν οι ηρώοι, και τα ψηλά τους
μακριά τα ξυλοσκέπαστα τειχιά, , που να σαστίζει ο νους σου.
και τα παλάτια τα λαμπρά του βασιλιά Αλκίνοου….»
[ΟΔΥΣΣΕΙΑ, Η / 34-46]

Η Κέρκυρα για πρώτη φορά αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο. Εκεί μαθαίνουμε για την ύπαρξη του νησιού των Φαιάκων. Για το πως ο πολύπαθος Οδυσσέας ναυάγησε στις ακτές της Κέρκυρας, πως τον βρήκε η Ναυσικά η κόρη του βασιλιά Αλκίνοου και για το πως οι φιλόξενοι Φαίακες των βοήθησαν να γυρίσει στην Πατρίδα του την Ιθάκη.
Πολύ αργότερα ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στο έργο του Αργοναυτικά διηγείται ότι το νησί της Κέρκυρας εκπροσωπούσε ένα τόπο στάσης για τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες στο κατόρθωμα τους να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας.
Το νησί αναφέρεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια: Σχέρια η περίφημη χώρα των Φαιάκων που με τα μυθικά πλοία τους κατέφθαναν εδώ.
Τα αρχαία χρόνια το νησί πήρε διάφορα ονόματα ανάμεσα στα οποία Μακρίς εξαιτίας του μήκους της, Δρέπανο για την ομοιότητα στο σχήμα της με το αγροτικό εργαλείο, Σχερία κατά τον μύθο η Δήμητρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να σταματήσει (σχειν) τη λάσπη ενός ποταμού από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές για να μην ενωθεί η Κέρκυρα μαζί τους.
Με το πέρασμα των αιώνων πήρε και πολλά άλλα ονόματα μέχρι να αποκτήσει το σημερινό Κέρκυρα που οφείλεται στην νύμφη Κέρκυρα .Ο θεός Ποσειδώνας αγάπησε την όμορφη κοπέλα την έφερε στο νησί και του έδωσε το ονομά της, από τον ερωτά τους έφερε στη ζωή το Φαίακα το μυθικό γενάρχη των Φαιάκων.
Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με την λέξη Κορυφώ απο την ακρόπολη που βρίσκεται απέναντι από το σημερινή πρωτεύουσα. Από την λέξη Κορυφώ προήλθε στην συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό.
Στην αρχαία Ελλάδα Η Κέρκυρα, που ήταν αποικία της Κορίνθου, θέλησε να ανεξαρτητοποιηθεί. Αυτό ήταν ευκαιρία για την Αθήνα να εμπλακεί, παίρνοντας το μέρος της Κέρκυρας, γεγονός που αποτέλεσε μια από τις αιτίες του ξεσπάσματος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στην Κέρκυρα και ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά τα νεανικά του χρόνια. Το νησί πολύ γρήγορα πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων, κατά τη σταδιακή εξάπλωσή τους προς ανατολάς. Πλήθος βαρβάρων πέρασαν και λεηλάτησαν το νησί κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, λόγω του ότι ήταν προγεφύρωμα για τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές και ήλεγχε την είσοδο της Αδριατικής. Βάνδαλοι και Οστρογότθοι, από τις ακτές της νότιας Ιταλίας, που ρήμαξαν στην κυριολεξία τις περιοχές αυτές, διατάραξαν την ειρηνική πορεία του νησιού μες στον χρόνο. Κατόπιν, ακολούθησαν Νορμανδοί, σκληροί βορειοευρωπαίοι, που την εποχή εκείνη είχαν κατακτήσει τη νότια Ιταλία και Σικελία.
Το 1147 οι Βυζαντινοί με την Βενετσιάνικο στόλο κατάφεραν να ελευθερώσουν την Κέρκυρα απο την Νορμανδική κατοχή και το 1204 με τον διαμοιρασμό της Ελληνικής γης η Κέρκυρα περνάει οριστικά στους Ενετούς.
Η περίοδος της Ενετοκρατίας διήρκησε τέσσερις αιώνες (1385 -1796) περίοδος στην οποία οργανώθηκε η διακυβέρνηση του νησιού σύμφωνα με το αριστοκρατικό σύστημα της Βενετίας.
Οι Ενετοί φρόντισαν πρώτα απ’ όλα για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικές βάσεις για το οικονομικό μέλλον του νησιού και ταυτόχρονα επιτρέποντας έτσι ένα πολύτιμο και συνεχές εφοδιασμό λαδιού στην Βενετία.
Με την συνθήκη του Καμποφόρμιο ο Ναπολέοντας μετά την ήττα των Ενετών τα Επτάνησα πέρασαν στην κυριαρχία των Γάλλων.
Παρόλα αυτά άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν έβλεπαν θετικά την Γαλλική Κυριαρχία που για να της περιορίσουν την δύναμη αναγνώρισαν το 1800 τα νησιά του Ιονίου,που αργότερα θα αποτελούσαν την Ιόνιο Πολιτεία ,σαν αυτόνομο κράτος.
Αυτό το κράτος που διάσχισε μιά περίοδο ακμής και πραγματοποίησε στην Κέρκυρα τον θεσμό της βιβλιοθήκης διήρκησε μέχρι το 1807 όταν οι Γάλλοι αποκατάστησαν την κυριαρχία τους.
Για πολλά χρόνια οι Κερκυραίοι και οι Γάλλοι έζησαν μαζί και σε αυτό το χρονικό διάστημα στη Κέρκυρα αναπτύχθηκε η οικονομία και η δημόσια εκπαίδευση ακόμη ιδρύθηκε η πρώτη Ιόνιος ακαδημία και το τυπογραφείο.
Όταν οι Γάλλοι αποχώρησαν από τα Ιόνια νησιά πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι για τον έλεγχο του νησιού αλλά χάρη στην βοήθεια του Ιωάννη Καποδίστρια το 1815 υπογράφθηκε η συνθήκη του Παρισιού όπου αναγνωρίστηκαν τα Ιόνια νησιά ως ελεύθερα υπό Αγγλική προστασία.Ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οδικό δίκτυο, το σύστημα ύδρευσης.
Με την συνθήκη που υπέγραψαν οι Μεγάλες Δυνάμεις το 1863 στο Λονδίνο έπαιρνε τέλος η Αγγλική προστασία στα Ιόνια και τον Μάιο του 1864 η Κέρκυρα ενώνεται τελικά με την Ελλάδα. Μετα τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, η Κέρκυρα αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα κέντρα υποδοχής Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη (1922-1932).] Η έλλειψη δυνατότητας επαγγελματικής αποκατάστασης ήταν ο κυριότερος από τους λόγους οι οποίοι ανάγκασαν τους πρόσφυγες να φύγουν από αυτήν, αναζητώντας κάποιο καταλληλότερο μέρος, για οριστική εγκατάσταση, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, από τους 30.000 περίπου πρόσφυγες που κατέφυγαν στο νησί, μέχρι το 1930 απέμειναν περίπου 2.000.
Το 1923 υπήρξε κρίση στην Κέρκυρα. Με αφορμή τις δολοφονίες, από άγνωστους, Ιταλών στρατιωτών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι οποίοι είχαν αποσταλεί προκειμένου να συμμετάσχουν ως μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για τη διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η Ιταλία καταλαμβάνει την Κέρκυρα, αλλά το νησί απελευθερώνεται λίγες μέρες αργότερα από τις συμμαχικές δυνάμεις ..
Στην Κατοχή, η Ιταλία επανακαταλαμβάνει την Κέρκυρα το 1941, ενώ το 1943 περνά στην κατοχή των Γερμανών.
Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν τραγικές συνέπειες στο νησί όπως την καταστροφή πολλών ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
1. ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ -ΡΑΨΩΔΙΑ Η -ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ
2. CORFU-KERKYRA.EU
3. EFTANHSA.BLOGSPOT
4. WIKIPEDIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου