Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

12η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ TIMS GREECE


                           Αθήνα 20 Φεβρουαρίου 2019

Συμμετείχαν 15 μέλη και 26 φίλοι-συνεργάτες της Ελληνικής Ομάδας. Τα παρόντα μέλη ήταν οι:
Ασπασία Κλοκανά (ως εκπρόσωπος του Ι.τ.Ε.Μ.), Αντώνης Λεκκός, Όλγα Λεκού, Στέλιος Μουζάκης, Στέφανος Νομικός, Γιώργος Ντόλας, Μάχη Οικονόμου, Ιουλία Παπαευτυχίου, Holly Parton (UK), Αντώνης Πλυτάς, Ελένη Σκάρκου, Μανώλης Σολιδάκης, Γιώργος Σπέης, Κατερίνα Στεφανοπούλου, Κατερίνα Τούτουζα, Λαμπρινή Χιώτη, Άννα Ψωμά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Τμήματος του ICOM στη Θησείο και κατά σειρά συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

 


















ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ (Φεβρουάριος 2018 – Φεβρουάριος 2019)

Το ετήσιο Δ.Σ. του 2018, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, το Brunico, που βρίσκεται στο Ιταλικό Τιρόλο στις Άλπεις και συζητήθηκαν πολλά θέματα με κυριότερα τα εξής:
·      Οι απολογισμοί δραστηριοτήτων των εθνικών ομάδων.
·      Οι τρόποι παρουσίασης (διαφήμισης μάλλον), του έργου της TIMS και οι τρόποι επαφής με το ευρύτερο κοινό.
·      Η έκδοση των πρακτικών του 13ου Συμποσίου του 2011 της Δανίας, η οποία καθυστέρησε λόγω θανάτου του χορηγού.
·      Η επιλογή της χώρας που θα οργανωθεί το 16ο Συμπόσιο του 2023 (μάλλον θα είναι η Πολωνία).
·      Τα τρέχοντα οικονομικά και οι προβλέψεις για το μέλλον.
·      Οι εκδόσεις των βιβλίων και περιοδικών και κυρίως η δίτομη έκδοση της Β.Μ. (Bibliotheca Molinologica) για τους ελληνικούς μύλους και συγκεκριμένα οι δυνατότητες δωρεάν διάθεσης, λόγω της μεγάλης δαπάνης των ταχυδρομικών εξόδων.
·      Το πρόγραμμα του φετινού 15ου Συμποσίου που θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο στο Βερολίνο.
·      Τέλος η ανανέωση του Δ.Σ., διότι αποχωρεί ο Πρόεδρος, ο Γ.Γ., ενώ ο Ταμίας έχει παραιτηθεί.  Επίσης αποχωρούν οι εκπρόσωποι του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας λόγω λήξης θητείας, όπως και της Ελλάδας λόγω παραίτησης.

Μετά το Δ.Σ., ακολούθησαν εκδρομές σε μύλους (2 μέρες στην Ιταλία και 1 στην Αυστρία) και από αυτές προβλήθηκαν εικόνες ειδών μύλων και κατασκευών που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα (σημάνσεις περιοχών με μύλους και μονοπατιών προς αυτούς, ξύλινες όρθιες φτερωτές, ξύλινα νεραύλακα, συρματόμυλοι, μαντάνια χωρίς σφυριά, νεροπρίονα).

2.        Ημερήσια εκδρομή στα Βίλια
Για να «εορτασθούν» τα 10 χρόνια της Ομάδας μας, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, εκδρομή στα Βίλια για καταγραφή των 5 ερειπωμένων νερόμυλων της περιοχής.  Ίσως επειδή ήταν μονοήμερη, είχαμε τη μεγαλύτερη ως σήμερα συμμετοχή.  Η εταιρεία DroneSolutions, μας έκανε δωρεάν επίδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η χρήση drone για τις καταγραφές μας μύλων, με επιτόπιες λήψεις. Προβλήθηκαν εικόνες, για όσους δεν ήλθαν στην εκδρομή, όπως και το video που μας ετοίμασε η εταιρεία.

3.        Η πρόοδος της ετοιμασίας της δίτομης έκδοσης για τους ελληνικούς μύλους
Ο Γιώργος Σπέης ως υπεύθυνος συντονιστής της δίτομης έκδοσης για τους ελληνικούς μύλους που θα εκδοθεί στη σειρά Bibliotheca Molinologica της TIMS, ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών:
·      Τελικά συμπεριελήφθησαν 92 άρθρα από 46 συγγραφείς.
·      Το σύνολο των άρθρων με την εικονογράφηση έχει σελιδοποιηθεί.
·      Ετοιμάζονται κάποιοι πίνακες και συζητάμε με τον υπεύθυνο των εκδόσεων τα εξώφυλλα-οπισθόφυλλα.
·      Τελικά οι τόμοι θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους συγγραφείς, έστω και αν δεν είναι μέλη της TIMS, αλλά με πληρωμή των ταχυδρομικών εξόδων.
·      Γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών για την έκδοση και σε ελληνική γλώσσα των τόμων. Η TIMS έχει ήδη συμφωνήσει.

4.        Έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού μας «ο μυλολόγος»
Ο υπεύθυνος της έκδοσης Γιώργος Σπέης αναφέρθηκε στα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την ετοιμασία του 1ου τεύχους που έχει ήδη αναρτηθεί και στα μηνύματα συγχαρητηρίων που πήραμε από το εσωτερικό και το εξωτερικό.  Επίσης ανέφερε ότι ο Ian Scotter που είναι ο καλλιτεχνικός επιμελητής των εκδόσεων της TIMS, μας  έστειλε σημαντικές παρατηρήσεις για την εμφάνιση της έκδοσης.

5.        Δημιουργία Βάσης Δεδομένων ελληνικών ανεμόμυλων
Το πρώτο στάδιο της συγκέντρωσης στοιχείων για τη δημιουργία Βάσης Δεδομένων με αρχείο/χάρτη της ανάπτυξης και διάδοσης των ανεμόμυλων του σημερινού ελληνικού χώρου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλησιάζουμε τους 2200.  Ο Γιώργος Σπέης που συγκεντρώνει τα στοιχεία, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της εργασίας.  Για το έργο αυτό έχει παραχωρηθεί το αρχείο του μέλους μας Κώστα Καρατζόγλου.

6.        Χειρόγραφο για την κατασκευή νεροπρίονου
Στα ΓΑΚ εντοπίστηκε χειρόγραφος τόμος 59 σελ. της εποχής του Όθωνα, γραμμένος σε Βαυαρική πλαγιογραφή, που αναφέρεται σε πρόταση κατασκευής νεροπρίονου στους Στρόπωνες της Εύβοιας.  Λόγω της πυκνής γραφής υπάρχουν δυσκολίες στη μεταγραφή, η  οποία στοιχίζει ακριβά.  Ελπίζουμε ότι τελικά θα γίνει και ότι θα αποκαλυφθούν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

7.        Υπολογισμός ισχύος νερόμυλων ανατολικού τύπου
Δύο μέλοι της Ομάδας μας ο Αντώνης Πλυτάς (ηλεκτρολόγος μηχ.) και ο Γιώργος Ντόλας (μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος μηχ.), συνέχισαν τις προσπάθειες για τον υπολογισμό της μηχανικής ισχύος των νερόμυλων ανατολικού τύπου με οριζόντια φτερωτή. Υπήρξε και συνεργασία με τον καθηγητή Υδρομηχανικών Μηχανών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Δημήτρη Παπαντώνη.  Απομένει ο έλεγχος του αποτελέσματος με τοποθέτηση χρονόμετρου και δυναμόμετρου στατικής μέτρησης της ροπής, που θα γίνει στο νερόμυλο Μωρόγιαννη στους Κάτω Γιανναίους.

8.        Η πρόοδος της καταγραφής της ελληνικής μυλολογικής βιβλιογραφίας
Όπως είναι γνωστό, μία από τις πρώτες αποφάσεις της Ελληνικής Ομάδας, ήταν να ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής της σχετικής με τους ελληνικούς μύλους, ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, ώστε να καταστεί προσβάσιμη και να τη χρησιμοποιούν οι ερευνητές. Η καταγραφή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας και η Όλγα Λεκού, η οποία είναι η υπεύθυνη, ενημέρωσε για την πρόοδο αυτής της προσπάθειας:
Στη βιβλιογραφία έχουν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι μονογραφίες, αλλά και βιβλία ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες που περιλαμβάνουν σχετικές πληροφορίες.  Έχουν επίσης συμπεριληφθεί και οι δημοσιεύσεις ελλήνων για περιοχές εκτός Ελλάδος, όπως και δημοσιεύσεις ελλήνων ή ξένων για περιοχές όπου παλαιότερα υπήρχε ελληνισμός και ελληνικοί μύλοι (Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Ρωμυλία), όπως και για την Κύπρο.  Ως σήμερα, έχουμε περισσότερους από 2700 τίτλους.
Επιπλέον υπάρχουν και 4 παραρτήματα:
·      Το 1ο συμπεριλαμβάνει τους κάθε είδους ταξιδιώτες που πέρασαν από ελληνικές περιοχές ως τα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή μέλη θρησκευτικών, διπλωματικών, επιστημονικών, αρχαιολογικών, στρατιωτικών ή εμπορικών αποστολών, καθώς και περιηγητές, χαρτογράφους, καλλιτέχνες, φιλέλληνες, προσκυνητές περαστικούς για τους Αγίους Τόπους κ.ά. στα βιβλία των οποίων υπάρχουν αναφορές ή εικόνες που απεικονίζουν μύλους (χαρακτικά, σχέδια, ακουαρέλες, σκίτσα κ.ά.).  Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 420 αναφορές.
·      Στο 2ο, συμπεριλαμβάνονται 15 έλληνες χαράκτες στα έργα των οποίων απεικονίζονται μύλοι, κυρίως μονών, και πάλι ως τα τέλη του 19ου αιώνα.
·      Στο 3ο, έχουν καταγραφεί σε λίστα, περίπου 110 εικόνες με απεικονίσεις μύλων, άγνωστων καλλιτεχνών, τις οποίες προσπαθούμε να ταυτίσουμε.
·      Τέλος στο 4ο παράρτημα, περιλαμβάνονται οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς, στα κείμενα των οποίων υπάρχουν αναφορές σε μύλους της εποχής.  Για βοήθεια των μελετητών έχουν συμπεριληφθεί περιλήψεις των σχετικών αποσπασμάτων και οι αρχαίοι όροι. Κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθούν και οι αναφορές που έχουν σχέση με την διαδικασία παραγωγής (όπως το άλεσμα ή το κοπάνισμα), αλλά όχι αναφορές σε σιτηρά και σε παραγόμενα προϊόντα (όπως το αλεύρι)  Ως τώρα έχουν καταγραφεί 141 αναφορές από 62 αρχαίους συγγραφείς. Η έρευνα συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στοιχεία για τους αρχαίους λεξικογράφους και τους βυζαντινούς συγγραφείς που συμπεριλαμβάνουν αναφορές σχετικές με μύλους.

9.        Η εκδρομή στους πρόποδες του ΒΔ Ταΰγετου
Για όσους δεν μπόρεσαν να έλθουν, παρουσιάστηκε από την Ιουλία Παπαευτυχίου η 3μερη εκδρομή μας του 2018 που πραγματοποιήθηκε στους πρόποδες του ΒΔ Ταΰγετου στις 20-22/4.  Επισκεφθήκαμε στο ν. Αρκαδίας τις ομάδες νερόμυλων του Δυρραχίου και των Κάτω Γιανναίων και στο ν. Μεσσηνίας νερόμυλους στη Νέδουσα, στην Αρτεμισιά, στις Πηγές, στο Κάτω Καρβέλι, νεροπρίονα και υδροκίνητο λιοτρίβι στις Πηγές.  Εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τους κ.κ. Δημήτρη Σταθόπουλο, Γιάννη Λύρα και Ηλία Λαζάρου, που μας βοήθησαν στην οργάνωση ή μας ξενάγησαν, όπως και προς την οικογένεια του μέλους μας κ. Κώστα Μωρόγιαννη που μας φιλοξένησε στους Κάτω Γιανναίους.

10.    Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Στο τέλος του προηγούμενου έτους, έγινε από το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ), πρόταση να αναλάβει η Ομάδα μας σειρά μαθημάτων στο 4ο έτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.  Πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 4 μαθήματα (12 διαλέξεις) και ο Στέλιος Μουζάκης παρουσίασε το περιεχόμενό τους.
Εντύπωση προκάλεσε το ποσοστό συμμετοχής των σπουδαστών. Από τους 71 εγγεγραμμένους παρακολούθησαν τα μαθήματα οι 62 και σχεδόν όλοι παρέδωσαν τις εργασίες (σχετικές με μύλους) που τους ζητήθηκαν.  
Στη συνέχεια ο παριστάμενος κ. Ανδρέας Σαμπατάκος, ο οποίος διδάσκει συντήρηση ξύλου στη Σχολή, ευχαρίστησε την Ομάδα μας και ανέλυσε τη σημασία των μαθημάτων μας για τη διεύρυνση των γνώσεων των σπουδαστών της.

11.    Τα οικονομικά της Ομάδας μας
Όπως είναι γνωστό, τα μόνα έσοδά της Ομάδας μας είναι τα 3 € που προσφέρουμε προαιρετικά, όταν πληρώνουμε τη συνδρομή της TIMS (στις άλλες χώρες, υπάρχει ξεχωριστή συνδρομή για την εθνική τους Ομάδα). Τα 3 € από τον καθένα μας, δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα της συγκέντρωσης για την κοπή της πίτας μας.  Ευτυχώς, είχαμε την προσφορά δωρεών.  Μετά την επιστροφή από την Κω, έπρεπε σε κάποιους να επιστραφεί ένα μικρό ποσό και δύο μέλη μας, προσέφεραν αυτό το ποσό στην Ομάδας μας.  Επίσης κάποια άλλα μέλη μας, αντί 3 € προσφέρουν περισσότερα.  Είχαμε όμως και μία μεγάλη δωρεά 300 €, από μέλος μας που επιθυμεί την ανωνυμία.  Έτσι τώρα, χωρίς να προσθέσουμε τις φετινές εισπράξεις των 3 € και χωρίς να αφαιρεθούν τα έξοδα της συγκέντρωσής μας, έχουμε 516,44€. Υπενθυμίζεται ότι πάντοτε υπάρχει η δωρεά των κυλινδρόμυλων του μέλους μας Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, για την διατήρηση της της ιστοσελίδας μας.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΔΡΑΣΕΩΝ  2019

Εκτός από την τρέχουσα εργασία μας που θα συνεχιστεί (βιβλιογραφία, καταγραφές, έκδοση τόμων ελληνικών μύλων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, επαφές με άλλες χώρες κλπ.), για το 2019 προτάθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες που έγιναν δεκτές:

1.        Η ελληνική συμμετοχή στο 15ο Συμπόσιο και τη Γ.Σ./TIMS του Βερολίνου.
Τον επόμενο Αύγουστο, θα πραγματοποιηθεί στο Βερονλίνο το 15ο Συμπόσιο και η Γ.Σ./TIMS. Οι γερμανοί οργανωτές έχουν προσκαλέσει ομιλητές, κυρίως πανεπιστημιακούς, ειδικούς σε θέματα υδροκίνησης, ανεμοκίνησης κλπ. οι οποίοι δεν είναι μέλη της TIMS, προσπαθώντας να πάρει το Συμπόσιο, για πρώτη φορά, άλλη επιστημονική διάσταση.  Από τα 8 μέλη της Ομάδας μας που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν, τελικά δήλωσαν συμμετοχή μόνο οι 5.  Επίσης έχουν δηλωθεί και 3 ελληνικές ανακοινώσεις.  Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, που θα διαρκέσει όπως πάντα 1 βδομάδα, θα υπάρχουν επισκέψεις στους μύλους του Βραδεμβούργου. Θα προηγηθεί προαιρετική εκδρομή 6 ημερών στους μύλους της Δρέσδης και της περιοχής της και θα ακολουθήσει επίσης προαιρετική εκδρομή 8 ημερών, στους μύλους του Μέλανα Δρυμού και του Αννόβερου.  Στη Γ.Σ. θα εκλεγεί και ο/η νέος/α εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.

2.        Νέα προσφορά της DroneSolutions
Η DroneSolutions που μας έκανε την επίδειξη στα Βίλια, οργανώνει κύκλους θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, στα οποία εκπαιδεύονται αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και άλλοι ενδιαφερόμενοι στη χρήση drone και θα δεχθεί δωρεάν 2 μέλη μας, να εκπαιδευτούν και να χειρίζονται drone μικρής εμβέλειας, ώστε η Ομάδα μας να μπορεί χωρίς βοήθεια, να το χρησιμοποιεί στις έρευνές της.

3.        Έκθεση «Ανεμόμυλοι και Ανεμαντλίες Δωδεκανήσου»
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου, συμμετέχοντας στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» με τίτλο «Πνοές Ανέμων» παρουσίασε την Έκθεση «Ανεμόμυλοι και Ανεμαντλίες Δωδεκανήσου» το 2017 στη Ρόδο και το 2018 στην Κω.  Μας προτάθηκε, σε συνεργασία με την Ομάδα μας, η έκθεση να μεταφερθεί και να παρουσιασθεί και στην Αθήνα.
Η Ιουλία Παπαευτυχίου, ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έγιναν γι’ αυτόν τον σκοπό από την Υπηρεσία της Δωδεκανήσου για παραχώρηση χώρου από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και συγκεκριμένα από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ) του Λουτρού των Αέρηθων και αναμένεται η απόφασή του, προκειμένου να μεταφερθεί το υλικό της έκθεσης στην Αθήνα.  Εάν δεν παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος, άρχισαν ήδη επαφές για παραχώρηση άλλου.


4.        Ένταξη της Τέχνης του Αλέσματος στον Εθνικό Κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας»
Η Ιουλία Παπαευτυχίου ενημέρωσε για τη διαδικασία που ισχύει προκειμένου να ενταχθεί κάποια τέχνη στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ) από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και για την ιδέα να αναλάβει πρωτοβουλία η Ομάδα μας για ένταξη της Τέχνης του Αλέσματος.
Έγινε συζήτηση για το ποιες υποχρεώσεις θα αναλάβει η Ομάδα μας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πλην της ετοιμασίας υποβολής της πρότασης στην αρμόδια Δ/ση ΑΠΚ και Πολιτιστικού Αποθέματος του ΥΠ.ΠΟ.Α.  Ήδη έγιναν οι πρώτες επαφές με την Προϊσταμένη της Δ/σης ΑΠΚ κ. Βίλλυ Φωτοπούλου.
Στην Ομάδα μας υπάρχουν μέλη με εμπειρία άλλων εντάξεων και θα αναλάβουν με τουλάχιστον 2 τοπικούς φορείς την ετοιμασία της πρότασης.

5.        Συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Στέλιος Μουζάκης ενημέρωσε για την πρόταση που έγινε στην Ομάδα μας από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, να αναλάβει μια σειρά δίωρων μαθημάτων-διαλέξεων (Απρίλιο και Μάιο) στο μάθημα «Θέματα Ιστορίας της Τεχνολογίας», τα οποία θα απευθύνονται τόσο σε προπτυχιακούς, όσο και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε κοινό εκτός Πανεπιστημίου.
Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Τέλη Τύμπα, ο οποίος έγινε μέλος της TIMS, για τον καθορισμό του ακριβούς περιεχομένου των μαθημάτων, ώστε να κυκλοφορήσει σύντομα το πρόγραμμα.

6.        Η ετήσια εκδρομή του 2019 της Ομάδας μας
Όπως είναι γνωστό, πριν 10 χρόνια, αποφασίστηκε και κάθε άνοιξη οργανώνουμε μια 3μερη εκδρομή με επίσκεψη-καταγραφή «άγνωστων» μύλων, στην οποία συμμετέχουν και συγγενείς μας, αλλά και φίλοι της Ομάδας μας. Προσκαλούνται επίσης πάντοτε και τα μέλη του Ι.τ.Ε.Μ. Έχουν ως τώρα γίνει 9 εκδρομές (Άνδρος, Κέα, Βυτίνα-Πλανητέρο-Κ.Γιανναίοι, Νάουσα, Νεστάνη-Αμπράχοβα-Λεβίδι, Κυπαρισσία, Κως, Βίλια, ΒΔ Ταΰγετος. Ειδικά η Κως, ήταν 4μερη και φυσικά τα Βίλια μονοήμερη. Δηλαδή έχουμε πάει 3 φορές σε νησιά, 4 στην Πελοπόννησο και μόνο 2 πιο βόρεια). Από πέρσι, για τη 10η εκδρομή μας του 2019 υπάρχει η πρόταση του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας-Έρευνας-Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) για την περιοχή Θέρμου - λίμνης Τριχωνίδας, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί νερόμυλοι, μερικοί εν λειτουργία. Από το Ινστιτούτο είχε την καλοσύνη να έλθει στη συνάντησή μας η κ. Σοφία Υφαντή, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, για να μας ενημερώσει και να μας δείξει εικόνες μύλων.  Η πρόταση έγινε δεκτή και η εκδρομή θα γίνει τον Απρίλιο, πριν το Πάσχα, που η ώρα έχει αλλάξει και η μέρα έχει μεγαλώσει στις 5-7/4 που το Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. και οι τοπικοί μυλωνάδες προτιμούν, παρ’ όλο ότι τα μέλη της Ομάδας μας είχαν προτείνει το επόμενο Σαβ/κο

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Στο τέλος της συνάντησης εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες σε 4 κυρίες, μη μέλη μας, που μας βοηθούν εθελοντικά και πιο συγκεκριμένα:
·           Στην κ. Αιμιλία Αληθινού που από την πρώτη στιγμή μεταφράζει στα αγγλικά όλη την αλληλογραφία μας και τα υπομνήματά μας, προς το Δ.Σ./TIMS και γενικά προς το εξωτερικό.
·           Στην κ. Μανουέλα Μπέρκυ, που ανέλαβε την επιμέλεια των κειμένων των 2 τόμων για τους ελληνικούς μύλους, όπως και της αρχαίας και βυζαντινής γραμματείας για το σχετικό παράρτημα της βιβλιογραφίας, συμμετέχοντες ουσιαστικά και στην έρευνα.
·           Στην κ. Ελένη Τούτουζα η οποία, κάθε χρόνο, μας ετοιμάζει τη βασιλόπιτά μας.
·           Στην κ. Νατάσα Πάντου η οποία μας βοηθάει στα πρώτα βήματα του ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειές μας.

Η συνάντηση έκλεισε με την κοπή της πίτας μας.

Στέφανος Νομικός
Μέλος ΔΣ/TIMS, Υπεύθυνος για Ελλάδα & Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου