Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ με τη συμμετοχή Αρχιερέων από την Ελλάδα και την Αφρική.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με κάθε επισημότητα και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Ιεραποστόλου της Αφρικής πατρός Κοσμά Γρηγοριάτη.
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων τελέστηκε μεγαλοπρεπής Πατριαρχική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ με τη συμμετοχή Αρχιερέων από την Ελλάδα και την Αφρική.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ανέφερε στην προσφώνησή του: «Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην», υπογραμμίζοντας με έμφαση πόσο μεγαλειώδες είναι το έργο της ιεραποστολής, αφού προηγουμένως έκανε μια μικρή αναφορά στον Μέγα Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος έφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου στη γη των Μακεδόνων ύστερα από την επιταγή του οράματος «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν».
Επίσης,  αναφέρθηκε στη θυσία του π. Κοσμά Γρηγοριάτη, ο οποίος απέδειξε με τη θυσιαστική του ζωή την αγάπη του για τον Χριστό και την ιεραποστολή. Λίγο πριν κλείσει τον λόγο του, καλωσόρισε τα παιδιά της Ομογένειας από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, τα οποία αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στην Ιερά Μητρόπολη.
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταγωγή του, στη Σμυρνιά μητέρα του, στις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γνωριμία και την υποστήριξη που είχε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο.
Τόνισε, επίσης, τη σπουδαιότητα του έργου του παπα-Κοσμά στην Αφρική και στο πρόσωπο του Προέδρου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» κ. Δημητρίου Ασλανίδη ευχαρίστησε τους χιλιάδες δωρητές και «αιμοδότες» του ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας στα έθνη. Απευθυνόμενος στα φιλοξενούμενα παιδιά από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, χαιρέτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Προσκάλεσε μάλιστα τα Ρωμηόπουλα της Πόλης  στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να ενώσουν τα όμορφα τραγούδια τους με αυτά των παιδιών της Αφρικής.
Ιδιαίτερα, όμως, συγκίνησε η αναφορά του: «Η Αλεξάνδρεια είναι η πόλη που φιλοξενεί τον Μακεδόνα Βασιλιά Αλέξανδρο και η Μακεδονία μας εδώ είναι ελληνική. Και όταν επιστρέψω θα του πω˙ “Αλέξανδρε κοιμήσου ειρηνικά, η Μακεδονία μας είναι ελληνική”», με αποτέλεσμα να καταχειροκροτηθεί από το εκκλησίασμα.      
Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πλήθος ευεργετών και φίλων της Ιεραποστολής.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο κατάμεστο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μακαριστού Ιεραποστόλου του Κονγκό πατρός Κοσμά Γρηγοριάτη και στην ιεραποστολική διακονία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική σήμερα.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» κ. Δημήτριος Ασλανίδης, ο οποίος αναγόρευσε τον Μακαριώτατο Επίτιμο Πρόεδρο του Ιεραποστολικού Συνδέσμου. Ακολούθησε η ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου, κατά την οποία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα για την όλη οργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά και για την παρουσία της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» υπό τη διεύθυνση της χοράρχου Μαρίας Χαραλαμπίδου.
Στο τέλος της εκδήλωσης τίμησε τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Πούλο για τη συνεισφορά του στην Ιεραποστολή και παρασημοφόρησε τον κ. Ασλανίδη με τον Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα για την αμέριστη οικονομική και υλική στήριξη του Ιεραποστολικού Συνδέσμου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τις ιεραποστολικές χώρες της Αφρικής.





Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Ασλανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου