Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Δύο νέα βιβλία με ποιητικές συλλογές

 Aπό την συμπατριώτισσά μας, κα Γαρυφαλλιά Κατσαµπάνη-Τσαγκάρη

Κυκλοφόρησαν, πρόσφατα, δύο νέα βιβλία με ποιητικές συλλογές από την συμπατριώτισσά μας, κα Γαρυφαλλιά Κατσαµπάνη-Τσαγκάρη και τις εκδόσεις «λεξίτυπον». 

Το πρώτο βιβλίο έχει τον τίτλο «Δροσοσταλιές και νότες» και είναι 80 σελίδων. Είναι ποιητική συλλογή, που έγραψε, όπως λέει η ίδια, το 1994, τη βρήκε ξεχασμένη στα συρτάρια, την ανέσυρε και την αφιερώνει µε αγάπη σε όλα τα παιδιά, που είναι η ελπίδα, το μέλλον και τα στολίδια του κόσµου. 

Το δεύτερο βιβλίο έχει τον τίτλο «Του νου και της καρδιάς» και είναι 76 σελίδων. Πρόκειται για σκέψεις και συναισθήματα, γραμμένα στα τριανταπέντε ποιήματα της συλλογής. Τα έντεκα πρώτα έχουν καταχωρηθεί σε ποιητικές ανθολογίες ή έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά έντυπα.

Η Γαρυφαλλιά Κατσαµπάνη-Τσαγκάρη γεννήθηκε το 1944 στο Δώριο Τριφυλίας. Σε ηλικία επτά ετών έχασε τον πατέρα της. Τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση τελείωσε στο χωριό της. Σπούδασε ένα χρόνο στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και τέσσερα χρόνια στη Σχολή Μαιών του Μαιευτηρίου Αλεξάνδρα. Σαν μαία εργάστηκε στο δηµόσιο, σε αγροτικά ιατρεία του τόπου της, για δεκαεπτά χρόνια. Ζει στη Βαλύρα Μεσσηνίας.
Στα Γράµµατα εµφανίστηκε το 1993 και έχει εκδώσει τα πιο κάτω βιβλία:

1) «Τα χελιδόνια», ποιήµατα για παιδιά 1993.
2) «Άλλα αλήθεια και άλλα παραµύθια», Αφηγήµατα - Μύθοι, 1995.
3) «Στην άκρη της πόλης», Διηγήµατα, 1996.
4) «Διέξοδος και φυγή», Ποιητική Συλλογή, 1997.
5) «Οι λεύκες ξαναγέµισαν πουλιά», Διηγήµατα, 1999.
6) «Μύθοι -θρύλοι - Ιστορίες», 2001.
7) «Δηµοτικά τραγούδια και µοιρολόγια του τόπου µου», 2004.
8) «Από καρδιάς», Ποιητική Συλλογή, 2008.
9) «Η κυρά του λόφου», Διηγήµατα, 2011.
10) «Τα δώδεκα παιδιά του χρόνου», λαογραφικά, 2013.

Πολλές εργασίες της έχουν δηµοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά: «Πνευµατική Ζωή», «Τριφυλιακή Εστία», «Νέα Αριάδνη», «Έκφραση», «Ιθώµη», «Μαθητική Χαρά», στις εφηµερίδες «Σηµαία», «Φωνή», «Μεσσηνιακός Λόγος», «Μεσσηνιακά Νέα», «Η Φωνή του Αγίου Νίκωνα», «Τα νέα των Σουλιµαίων», «Γεωργιτσάνικα Νέα» και άλλες.
Ποιήµατα και διηγήµατά της έχουν καταχωριστεί στις εξής ανθολογίες: 1) «Ανθολογίες για παιδιά και νέους», εκδόσεις «Τοξότης», 2) «Λογοτέχνες του καιρού µας» (Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης), εκδόσεις «Πνευµατική Ζωή», 3) «Παναθήναια 2004», εκδόσεις ΔΕ.ΕΛ., 4) «Ανθολογία ποίησης» (1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2005), εκδόσεις «Υδρόγειος», 5) «Ανθολογία ποίησης - Διηγήµατος», εκδόσεις «Πολιτιστική Συνεργασία», 2006, 6) «Μεσσηνιακές Δηµιουργίες», τόµοι Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ της «Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων», που εκδόθηκαν αντίστοιχα το 2006, 2008, 2011, 2012, 2014, 7) Διεθνής Γιορτή Ποιητών Δ.Ε.ΕΑ. 2011, εκδόσεις «Σµυρνιωτάκης», 8) «Διεθνής γιορτή ποιητών», εκδόσεις «Σµυρνιωτάκη», 2011 και 9) «Ποιητές και ζωγράφοι», εκδόσεις «Σµυρνιωτάκη», 2013.
Για το έργο της έχουν γραφτεί άριστες κριτικές και έχει τιµηθεί µε πολλές διακρίσεις από αρµόδιους φορούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Καλεσµένη από αρµόδιους φορείς έχει πραγµατοποιήσει οµιλίες σε Δηµοτικά Σχολεία, Δήµους και Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Έχει εργοβιογραφηθεί στην «Πελοποννησιακή Λογοτεχνία» του Κώστα Σταµάτη, στη «Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Μιχάλη Σταφυλά και στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Χάρη Πάτση, τόµος 14 και 27.
Είναι τακτικό µέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Δ.Ε.Ε.Λ.» και της «Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων» και του «Συνδέσµου Ιστορικών Συγγραφέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου