Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτοκράτωρ Νικηφόρος Φωκάς «Περί Παραδρομής Πολέμου»

Το έργο «Περί Παραδρομής Πολέμου» αποδίδεται στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Β΄ Φωκά (912-969 μ.Χ.), αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έλαβε την τελική μορφή του από τον ίδιο. Ο ανώνυμος συγγραφέας του, ένας ανώτατος αξιωματικός τού βυζαντινού στρατού, στο προοίμιο τού έργου, αναφέρει ότι ο Αυτοκράτορας «έχοντας μάθει στην πράξη ότι η μέθοδος είναι εύχρηστη, εξέθεσε και γραπτά πώς πρέπει να χρησιμοποιείται» και «μου εμπιστεύθηκε την όσο το δυνατόν ακριβέστερη συγγραφή της και παράδοσή της στους επόμενους».

Η προαναφερόμενη «μέθοδος», δηλαδή η «πολεμική παραδρομή», αφορά ένα συγκεκριμένο είδος πολέμου, το οποίο άλλοτε ονομάζεται «ανταρτοπόλεμος», άλλοτε «κλεφτοπόλεμος» και άλλοτε «καταδρομική επιχείρηση», αν και κανένας από αυτούς τους όρους δεν ανταποκρίνεται επακριβώς στον όρο «παραδρομή» ούτε στο περιεχόμενο τού παρόντος έργου. Ο ανταρτοπόλεμος, αφενός, προϋποθέτει την ανταρσία, αλλά το κείμενό μας αναφέρεται σε πόλεμο εναντίον αλλοεθνών εισβολέων. Ο κλεφτοπόλεμος, αφετέρου, δεν αφορά τον τακτικό στρατό, αλλά εδώ συμμετέχει μόνον αυτός. Η καταδρομική επιχείρηση, εν τέλει, περιορίζει το εύρος δράσης ενός τακτικού στρατού, ενώ στο παρόν βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η «μέθοδος», που αναπτύσσεται εδώ, εμπεριέχει τεχνάσματα, ελιγμούς και σχεδιασμούς ενός τακτικού στρατού κατά τις επιχειρήσεις που προηγούνται ή έπονται τής κεντρικής αναμέτρησής του με τον αντίπαλο στρατό.
Η συγγραφή τού έργου έλαβε χώρα λίγο μετά τον θάνατο τού Αυτοκράτορα. Η γλώσσα του υποδεικνύει έναν καλλιεργημένο συγγραφέα ο οποίος, ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει το λογοτεχνικό τάλαντό του, αλλά μόνον να εκθέσει με σαφήνεια και αμεσότητα, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, μία δοκιμασμένη και επιτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης ξένων εισβολέων. Στο έργο, εξάλλου, συναντούμε πληθώρα φράσεων που αποδεικνύουν την βαθιά θρησκευτική πίστη τού συγγραφέα, καθώς και την προσήλωσή του στο ιερό καθήκον τής υπεράσπισης των χριστιανικών πληθυσμών και των εδαφών τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Αθανάσιος Τσακνάκης
ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Αυτοκράτωρ Νικηφόρος Φωκάς, Περί Παραδρομής Πολέμου».
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές «Θουκυδίδης» και Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Δρ. Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοσμήτορας τής Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
Αθανάσιος Τσακνάκης, Καθηγητής Ξένων Γλωσσών, Μεταφραστής.
ΜΕΓΕΘΟΣ
0,21 Χ 0,14 μ.
104 σελίδες
ISBN
978-618-5196-20-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου