Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

80 χρόνια από τα Σταφιδικά: Νέα συλλαλητήρια και στρατιωτική επιχείρηση.

Γράφτηκε από τον 
80 χρόνια από τα Σταφιδικά: Νέα συλλαλητήρια και στρατιωτική επιχείρηση
έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
80 χρόνια από τα Σταφιδικά: Νέα συλλαλητήρια και στρατιωτική επιχείρηση 

ΝΕΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Με τίτλο «Να φύγει η κυβέρνηση» σε κύριο άρθρο του ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει την κυβέρνηση και ζητεί την αντικατάστασή της από υπηρεσιακή που θα προκηρύξει εκλογές:
Η Πελοπόννησος καίγεται. Οι σταφιδοπαραγωγοί είνε ξεσηκωμένοι. Παλεύουν. Αγωνίζονται για τη ζωή της.

Οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν δίκιο. Απόλυτα δίκιο. Δεν παλεύουν τζάμπα. Ζητούνε το δίκιο τους. Τους πνίγει το αίσχος, ο ΑΣΟ και η δολοφόνα κυβέρνηση που τον υποστηρίζει.
Στην Πελοπόννησο κηρύχτηκε ο στρατιωτικός νόμος. Στέλλονται στρατιωτικές ενισχύσεις. Η κυβέρνηση ματοκυλάει τους σταφιδοπαραγωγούς.
Χθες στο Ηράκλειο. Σήμερα στην Πελοπόννησο. Αύριο σ' ολόκληρη την Ελλάδα θα ματοκυλισθεί ο λαός αν δεν κινηθούν οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους.
Πρέπει αμέσως να δοθούν 3.600 δραχμές στους σταφιδοπαραγωγούς. Να ξεκουμπισθεί ο ΑΣΟ και να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στη σταφίδα. Να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις. Να μην θιγεί ούτε μια τρίχα από τους σταφιδοπαραγωγούς.
Να φύγει αμέσως η κυβέρνηση που είνε ανίκανη να λύσει τα ζητήματα του λαού. Και στην πρώτη γραμμή να ξεκουμπισθεί ο Κονδύλης, η μαύρη κατάρα, που ματοκυλάει τον τόπο.
Να σχηματισθεί μια κυβέρνηση υπηρεσιακή από όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις που δέχονται το παρακάτω πρόγραμμα:
- Να λύσουν όλα τα ζητήματα των σταφιδοπαραγωγών.
- Να διαλύσουν όλες τις φασιστικές οργανώσεις και να εξασφαλίσουν τις ελευθερίες του λαού.
- Να ξαλαφρώσουν το λαό και να ρίξουν όλα τα βάρη στους πλούσιους.
- Να απαλλάξουν τον τόπο από την αισχροκέρδεια και να καταργήσουν τους φόρους στα είδη πρώτης ανάγκης.
- Να διώξουν αμέσως τον ΑΣΟ, την Ούλεν, την Πάουερ, τον ΚΕΠΕΣ και όλους τους ξένους λαογδάρτες.
- Να δώσουν κοινωνικές ασφαλίσεις και ικανοποιητικό μεροκάματο στους εργάτες και τους υπαλλήλους.
Η υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση θα διαλύσει αμέσως τη Βουλή και θα προκηρύξει λεύτερες εκλογές και Συνταχτική Συνέλευση.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν αμέσως όλα τα κόμματα, οι οργανώσεις, οι αντιφασιστικοί δημοκρατικοί συνασπισμοί. Έτσι μονάχα θα αποφευχθεί το ματοκύλισμα. Θα εξασφαλίσει ο λαός την ευημερία του και τη ζωή του. (7)
Η απάντηση είναι στρατιωτικός νόμος:
Από προχτές τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση κήρυξε το στρατιωτικό νόμο στο Νομό Μεσσηνίας. Στις τοπικές εφημερίδες επιβλήθηκε λογοκρισία, όλες οι εξουσίες βρίσκονται στα χέρια των στρατιωτικών αρχών.
Η μεταβίβαση ειδήσεων απαγορεύτηκε, το τηλεφωνικό και τηλεγραφικό κέντρο Καλαμάτας καταλήφθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές.
Ισχυρές δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής στάλθηκαν από την Πάτρα στη Μεσσηνία.
Παρ' όλα όμως τα άγρια μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αποφασισμένη να πνίξει στο αίμα το δίκαιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, κι' αυτές ακόμα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι ειδήσεις των αστικών εφημερίδων δείχνουν ότι ολόκληρη η Μεσσηνία βρίσκεται στο πόδι και σοβαρότατα γεγονότα διαδραματίζονται σ' όλα τα σταφιδικά κέντρα. (8)

Εξέγερση στους Γαργαλιάνους

Παρόλα αυτά το αγωνιστικό φρόνημα των παραγωγών δεν κάμπτεται, στους Γαργαλιάνους μπαίνουν ένοπλοι στην πόλη και καταλύουν τις αρχές:
Ο υπουργός των Εσωτερικών Ράλλης ανακοίνωσε στην υπουργική σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι ότι η εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών της Δυτικής Μεσσηνίας συνεχίστηκε πιο έντονη. Από το πρωί άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και δόθηκε το σύνθημα της συγκέντρωσης των χωρικών.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, εν τούτοις εξακριβώθηκε ότι οι χωρικοί των χωριών της περιφέρειας Γαργαλιάνων συγκεντρώθηκαν ένοπλοι και μπήκαν στην πόλη. Εκεί βοηθούμενοι από τους κατοίκους κατέλυσαν τις αρχές.
Μεγάλη συγκέντρωση ενόπλων σταφιδοπαραγωγών έγινε και στην Κυπαρισσία, όπου επίσης οι σταφιδοπαραγωγοί είνε ανάστατοι για την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης.
Ο υπουργός ανακοινώνει ότι ως τις απογευματινές ώρες η στρατιωτική δύναμη αντιστεκόταν, πράγμα που δείχνει ότι έγιναν συγκρούσεις.
Συγκεντρώσεις ενόπλων χωρικών έγιναν και στις άλλες πόλεις της δυτικής Μεσσηνίας.
Ο νομάρχης τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών ότι στη δυτική Μεσσηνίας επικρατεί μεγάλη αναρχία.
Η εκεί αστυνομική και στρατιωτική δύναμη είνε αδύνατον να επιβάλει την τάξη και ζήτησε να σταλούν τάχιστα στρατιωτικές ενισχύσεις και ένας στρατηγός για να αναλάβει την επιβολή του κράτους του νόμου.
Στην επαρχία Πυλίας η εξέγερση είναι γενική. (9)

Οργή στην Πύλο

Οργή επικρατεί στην Πύλο:
Στην Πύλο ύστερα από το προχθεσινό αιματοκύλισμα των σταφιδοπαραγωγών, η έξαψη των πνευμάτων έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Την κηδεία του δολοφονημένου σταφιδοπαραγωγού Πατσάρου παρακολούθησαν χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί, επαγγελματίες και εργάτες φωνάζοντας σ' όλη τη διάρκεια της κηδείας «κάτω οι δολοφόνοι!», «κατάρα στους φονιάδες».
Οι άλλοι τραυματισμένοι βρίσκονται σ' επικίνδυνη κατάσταση. Ο αντιεισαγγελέας Καλαμάτας, που πήγε συνοδευόμενος από ένα λόχο στρατού, άρχισε τις ανακρίσεις και προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους επικεφαλής της πόλης των σταφιδοπαραγωγών. (10)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Ο ξεσηκωμός γενικεύεται και οι παραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι:
Τηλεγράφημα προς το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι σύσσωμος ο λαός των Φιλιατρών και των περιχώρων σε πάνδημο συλλαλητήριο καταγαναχτισμένος για τις δηλώσεις Στεφανόπουλου, απείλησε συγκρότηση ενόπλου συλλαλητηρίου και πυρπόληση των αποθηκών και καταστημάτων του ΑΣΟ.
Ο δήμαρχος Θεοδωρακόπουλος με τον ειρηνοδίκη και τον αστυνόμο συναντήθηκαν με την επιτροπή συλλαλητηρίου. Η επιτροπή δήλωσε προς το λαό ότι σε συνεννόηση με τις άλλες επιτροπές των σταφιδοπαραγωγικών περιφερειών, θα ορίσει μέρα γενικής πορείας πείνης στην Αθήνα. Ο λαός δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση και αξίωσε από το δήμαρχο και τους λοιπούς εκπροσώπους αρχών να μεταδώσει την απόφαση στην κυβέρνηση.

Στη Γιάλοβα

Σύμφωνα με πληροφορίες των επαρχιακών ανταποκριτών, στη Γιάλοβα της Πυλίας συγκροτήθηκε ένοπλο συλλαλητήριο. Οι σταφιδοπαραγωγοί πήγαν εν διαδηλώσει στις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ και τις έκαψαν.

Στη Ζαχάρω

Κατά τηλεγράφημα από την Κυπαρισσία οι σταφιδοπαραγωγοί της περιφέρειας Ζαχάρως εξεγέρθηκαν επειδή ο ΑΣΟ και η εταιρεία οίνων διέκοψαν την παραλαβή χλωρής σταφίδας. Οι παραγωγοί σταμάτησαν για δύο ώρες την αμαξοστοιχία Πατρών-Καλαμών.

Πορεία πείνας

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την Καλαμάτα οι σταφιδοπαραγωγοί της περιφέρειας συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία πείνας προς την Καλαμάτα.
Επίσης έγινε γνωστό ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν συλλάβει ανώτερους υπαλλήλους του ΑΣΟ και τους κρατάν ομήρους, ζητώντας απελευθέρωση των συλληφθέντων σταφιδοπαραγωγών και κατάπαυση της τρομοκρατίας.
Ο υπουργός των Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση ότι συνελήφθη από τους σταφιδοπαραγωγούς και κρατείται ένας υπάλληλος του ΑΣΟ.

Τα προχθεσινά συλλαλητήρια

Προχτές εκτός από το μεγάλο συλλαλητήριο και τις αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν στην Πύλο, έγιναν μεγάλα συλλαλητήρια στα Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία, Ζαχάρω και άλλα σταφιδικά κέντρα.

Απεργία στην Καλαμάτα

Από χτες το πρωί κηρύχτηκε απεργία μυλεργατών στην Καλαμάτα. Οι απεργοί ζητούν ιατρική περίθαλψη και 15ήμερο άδεια το χρόνο με πλήρεις αποδοχές.
Σήμερα πρόκειτια να κατέβουν σε απεργία οι λιμενεργάτες και οι εργάτες της εταιρείας οίνων και οινοπνευμάτων. Επίσης τα εργατικά σωματεία κινούνται για την κήρυξη πανεργατικής απεργίας για τα ζητήματά τους και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους σταφιδοπαραγωγούς. (11)

ΔΥΟ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ

Η κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής είναι πρωτοφανής, στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν στη Μεσσηνία από όλα τα σημεία, συγκροτείται στρατοδικείο και επιβάλλεται λογοκρισία:
Οπως γράφουμε και παραπάνω, η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα μέτρα για να πνίξει στο αίμα τον τίμιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών κατά του ΑΣΟ που τους ληστεύει με τον αισχρότερο τρόπο.
Το πρωί έγινε σύσκεψη του υπουργού των Εσωτερικών Ράλλη, της Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλου και των βουλευτών σταφιδοπαραγωγικών περιφερειών. Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο αρχηγός της Χωροφυλακής.
Οι πληρεξούσιοι για να ξεγελάσουν τους αγωνιζόμενους σταφιδοπαραγωγούς, στείλαν τηλεγραφικό ανακοινωθέν, όπου αποδίδουν τον καθορισμό χαμηλών τιμών στις συνθήκες των ξένων αγορών κτλ.
Αραδιάζουν κατόπιν διάφορα ψευτογιατροσόφια, που δήθεν εξυπηρετούν τους σταφιδοπαραγωγούς, στο τέλος τους συνιστούν ηρεμία και εμπιστοσύνη στους πληρεξούσιους τους (!), ώσπου να γυρίσει ο Τσαλδάρης.
Μετά τη σύσκεψη έγινε κι' άλλη σύσκεψη με τον Κονδύλη, το Ράλλη, το Στεφανόπουλο, τον αρχηγό Χωροφυλακής και το διοικητή του Α' Σώματος Στρατού Παναγιωτάκο.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να σταλούν αμέσως στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεσσηνία.
Για το σκοπό αυτό διατάχθηκε ο διοικητής της 4ης Μεραρχίας (Ναυπλίου) υποστράτηγος Νικολαρέας να τεθεί επικεφαλής όλων των δυνάμεων της Μεραρχίας για να επιβάλει με κάθε μέσο το κράτος του νόμου, αναλαμβάνοντας την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας.
Επίσης διατάχθηκε τηλεγραφικώς η Μεραρχία Πατρών να μεταβεί δια μέσου Πύργου στη Μεσσηνία.
Ακόμα αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτικών να σταλεί αμέσως ένα αντιτορπιλικό στην Καλαμάτα για ενίσχυση του στρατού ξηράς.
Ο διοικητής του Α' Σώματος Στρατού Παναγιωτάκος εξουσιοδοτήθηκε να συγκροτήσει έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα για να δικάσει τους συλλαμβανόμενους σταφιδοπαραγωγούς.
Η κυβέρνηση ακόμα απαγόρευσε την κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων στην Πελοπόννησο. Ο διοικητής Χωροφυλακής Πατρών πήγε στο Ζευγολατιό και κατάσχεσε τα φύλλα.
Ο υπουργός των εσωτερικών Ράλλης είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εφημερίδες πρέπει να εξακριβώνουν τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη Μεσσηνία, γιατί αλλοιώτικα θα εφαρμοστεί εναντίον τους η συνταχτική πράξη και θα κατάσχονται.

Δεν θα συγκαλύψετε τα εγκλήματα

Τόσο ο Κονδύλης, όσο και ο Ράλλης και ο αντιεισαγγελέας Καλαμών Περιστερίδης κάνανε δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για τη δολοφονική πρόκληση της Πύλου στους κομμουνιστές. Η κυβέρνηση τρέμοντας την οργή των αγωνιζόμενων σταφιδοπαραγωγών και τη γενική κατακραυγή που ξεσηκώνεται από όλες τις γωνίες της χώρας εναντίον της, προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματά της με το ψέμα και την αισχρή συκοφαντία.
Για πολύ κουτό περνάν τον εργαζόμενο λαό. Ποιος μέχρι τώρα υποστηρίζει ξετσίπωτα την απαίσια και ληστρική φάρα που απομυζά το αίμα των σταφιδοπαραγωγών; Οι σταφιδοπαραγωγοί προτού οργανώσουν συλλαλητήρια απευθύνθηκαν επανειλημμένα στις αρχές. Ζήτησαν ένα μικρό μόνον μέρος από τα εκατομμύρια που τους κλέβει ο ΑΣΟ. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να επέμβει στον ΑΣΟ και να τους δώσει ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά τους που πεινούν. Μα ο υπουργός της Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλος αρνήθηκε επανειλημμένα να δεχθεί την επιτροπή τους. Τι έπρεπε να κάνουν; Να πεθάνουν από την πείνα; Και κατέβηκαν στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους, αυτής της ύπαρξής τους. Μα η κυβέρνηση, αντί ψωμί τους έστειλε και πάλι σφαίρες. Ξάπλωσε στη γης τα κορμιά των σταφιδοπαραγωγών.
Οχι! Δεν θα συγκαλύψετε τα εγκλήματά σας! Δεν θα μπορέσετε να δικαιολογήσετε την ευθύνη που σας βαρύνει. Ο εργαζόμενος λαός όλης της χώρας ξέρει πολύ καλά το τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την εκστρατεία: Το πνίξιμο στο αίμα της πάλης των σταφιδοπαραγωγών. Γι' αυτό και θα υπερασπίσουν με όλος τους τις δυνάμεις τους σταφιδοπαραγωγούς. Γιατί ο αγώνας των σταφιδοπαραγωγών είνε και αγώνας δικός του. (12)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Φιλιατρά 25 Αυγούστου. Λαϊκή οργή! Συναγερμός των πεινασμένων! Πρώτη φορά στην Τριφυλία ξέσπασε τέτοια θύελλα!
Η ατμόσφαιρα είνε φορτωμένη από ηλεχτρισμό αγανάχτησης. Ο λαός ξυπνά σαν το λιοντάρι που τινάζει άγρια τη χαίτη του. Από την αυγή στο σταφιδικό κάμπο δεν ακούς τίποτα άλλο:
- Γεώργοοοο! Γιάννη! Λενιώωω! ξυπνάτε, πάμε Φιλιατρά!
Κι' από χτήμα σε χτήμα, από χωριό σε χωριό οι κλαγγές της καμπάνας που χτυπάει δαιμονισμένα σε κάθε εκκλησία, οι φωνές των παιδιών, οι τσιρίδες των γυναικών και η αντάρα από τα οργισμένα στήθια των δουλευτάδων της σταφίδας ξεσπάει σ' ένα σύνθημα που αντιλαλεί:
- 3.600 ή θάνατος!
- Κάτω 0ι καρχαρίες!
- Κάτω ο ΑΣΟ!
- Ζήτω η εκτελεστική των Γαργαλιάνων!
Πρωτοπορία τα χωριά Χαλαζώνι και Κατσίμπαλι. Το συλλαλητήριο των Φιλιατρών ογκούται. Ρόπαλα, τσεκούρια, κλαδευτήρια, σαρωματίνες, μαύρες παντιέρες, λάβαρα και οργισμένα μάτια.
- 3.600 ή θάνατος!
Η πλατεία πλημμύρισε στα Φιλιατρά. Η μάζα ηλεκτρίστηκε. Όλοι κυττάνε σ' ένα μπαλκόνι και μια φωνή ξεσπάει:
- Γεια σου λεβέντη Κουλαμπά!
- Αηδόνι μας! σταφιδόπαιδο! αγωνιστή μας να μας ζήσεις!
Εκείνος άρχισε να μιλάει:
- Ζήτω ο ηρωικός και τίμιος λαός των σταφιδοπαραγωγών! Ζήτω το συνέδριο των Γαργαλιάνων!
Μίλησε με πόνο καρδιάς. Είπε τα βάσανα του σταφιδικού κόσμου. Οι γέροι κλαίγανε. Οι νέοι και τα παλληκάρια σηκώνανε τις γροθιές.
- Θα διώξουμε τους καρχαρίες!
Ξεσκέπασε τους προδότες: Λούπινα, Τερζάκη και άλλους και η μάζα έδειξε όλο το μίσος κατά των προδοτών. Είπε πώς πάλαιψε η επιτροπή στην Αθήνα, πως της κλείσανε τις πόρτες ο ΑΣΟ και το κράτος αλλά και διαβεβαίωσε τους σταφιδοπαραγωγούς πως δε λυγίζει η επιτροπή. Δεν θα πάψει τον αγώνα παρά μονάχα όταν θα νικήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί.
Και κατέληξε:
- Μπορεί να μας δείτε στο δρόμο πνιγμένους στο αίμα εμάς, αλλά τον αγώνα δεν τον αφήνουμε. Αν μαυρίσει το μάτι των παραγωγών και γίνει κακό, οι εγκληματίες και οι ένοχοι θα είναι αυτοί και όχι μεις.
Τον σηκώσανε στα χέρια και τραβήξανε στο ταχυδρομείο να δώσουν το ψήφισμα με τα αιτήματα «3.600», ανάκληση αποφάσεων ΑΣΟ και προθεσμία ως αύριο στην κυβέρνηση να απαντήσει.
Η αστυνομία όμως που τα «δίπλωσε» μπροστά στον όγκο της μάζας, ζήτησε με την προβοκάτσια να χτυπήσει και καλώντας την επιτροπή επί τόπου της είπε ότι θα ριχτούν δυναμίτες.
Ο Κουλαμπάς τόπε αυτό στη μάζα.
- Εμείς δεν είμαστε αναρχικοί. Τέτοια πράματα δεν κάνουμε. Εμείς έχουμε όπλο τις χιλιάδες γροθιές μας.
Τελείωσε το συλλαλητήριο μα δεν διαλύονται οι πεινασμένοι. Τα λάβαρα ανεμίζουν μαύρα και απειλητικά. Οι φωνές αντηχούν στην πλατεία και στους δρόμους. Προμηνύονται νέες θύελλες.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΧΕΙΜΑΡΟΣ ΛΑΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Ενώ ξαφνικά πήγε κάπως να ησυχάσει η πόλη, αντιλαλήσανε πάλι οι καμπάνες δυνατά. Ο κόσμος χύθηκε στους δρόμους. Αυτή τη φορά η μάζα δεν ήτανε να συγκρατηθεί από τίποτα.
- Τι γίνεται μωρέ;
- Φωτιά στην Κυπαρισσία!
Οι πρώτοι σωφεράδες από την Κυπαρισσία φέρουν τα μαντάτα. Ο Διακουμογιαννόπουλος της εκτελεστικής επιτροπής μίλησε εκεί. Οι σταφιδοπαραγωγοί αγαναχτισμένοι ριχτήκανε στα γραφεία του ΑΣΟ και σκίσανε τα χαρτιά. Επιτεθήκανε και κάψανε τα εντάλματα, πετάξανε τα παράσιτα έξω και οι 3.000 σταφιδοπαραγωγοί διαδηλώσανε φωνάζοντας:
- Κάτω ο ΑΣΟ! Κάτω οι καρχαρίες!
- 3.600 ή θάνατος!
Τα ίδια και στους Γαργαλιάνους όπου ο Κουλαμπάς αποθεώθηκε κυριολεχτικά, μόλις έφτασε από τα Φιλιατρά. 3.700 παραγωγοί τον σηκώσανε στα χέρια και τους μίλησε.
Ολόκληρη η Τριφυλία στο πόδι!
Στα Φιλιατρά, στις 3 το απόγευμα, μόλις φτάσανε οι πρώτες ειδήσεις, καινούργιος συναγερμός.

ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

Μάζες πυκνές ξανασυγκεντρώθηκαν και πάλι. Πάλι οι καμπάνες χτυπούν. Ο ταγματάρχης της Χωροφυλακής στο τηλέφωνο ακούστηκε να λέει πως οι συγκεντρωμένοι είναι «βυζανούδια» κι ο νομάρχης από την Καλαμάτα γελούσε. Οι παραγωγοί το μυριστήκανε:
- Να φύγεις σακαράκα! Σκισμένη παντιέρα να πας από κει που ήρθες!
Του ριχτήκανε και τον αναγκάσανε να μπει στο αυτοκίνητο να φύγει. Πάλι ο Κουλαμπάς στο μπαλκόνι. Πάλι δάκρυα. Πάλι οργισμένες φωνές.
- Αυτός ο άνθρωπος μπήκε στην καρδιά μου. λέει ένας γέρος.
- Παιδί μου, μη φεύγεις από δω. Σε θέλουμε.
Η διαδήλωση γύρισε όλη την πόλη αποδοκιμάζοντας τον ΑΣΟ και καταχτώντας τους δρόμους. Το τηλεγραφείο καταλαμβάνεται πάλι και τη στιγμή αυτή ζητάνε τον υπουργό. Ο Ράλλης απάντησε τη φορά αυτή.
- Αύριο θα σας απαντήσω. Καλώ έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αναγνωρίζω το δίκαιό σας.
Μόλις το λέει αυτό ο Κουλαμπάς στη μάζα, δεν περιγράφεται τι έγινε.
- Ζήτω η επιτροπή μας. Θα πεθάνουμε μαζί για τον αγώνα μας!
- Ξυπνήσαμε πια! Δεν είμαστε οι σκλάβοι του παληού καιρού!
Αυτά ως την ώρα με τη μεγαλύτερη συντομία.
Το θα γίνει αύριο; Οι σταφιδοπαραγωγοί απόψε δεν θα κοιμηθούν.
- Τι θ' απαντήσει η κυβέρνηση; Η αλήθεια είνε πως είνε αποφασισμένοι για όλα γιατί η ληστεία είναι αισχρή.
Οι μαύρες σημαίες και οι σφιγμένες γροθιές των ηρωικών αυτών ανθρώπων είνε σε θέση να γκρεμίσουν αλύπητα όλα τα εμπόδια που τους φράζουν το δρόμο για τη νίκη τους. Και οι φαντάροι; Ω! αρκετές φωνές ακουστήκαν απ' αυτούς.
Είμαστε αδέρφια σας. Εμείς δε χτυπάμε!
Τι λέει ο ο μοναρχοφασισμός;
Τι λένε οι καρχαρίες του ΑΣΟ;
Τι λέει ο Κονδύλης και το «αγροτόπαιδο» ο Στεφανόπουλος;
Η Τριφυλία σηκώνει ψηλά τη σημαία της ηρωικής πάλης.

Νίκος Κόκκινος

Αρχαία Ολυμπία 25 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας). Ο σταφιδικός κόσμος είνε ανάστατος γιατί κλητήρες της Αγροτικής Τράπεζας γυρνάνε στα χωριά με αυτοκίνητα και κατάσχουν το σταφιδόκαρπο στ' αλώνια, απ' αυτούς που έχουν χρέη.
Όλες οι σταφιδοπαραγωγικές οργανώσεις πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν παράταση του δικαιοστασίου.
Με πρωτοβουλία ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γαργαλιάνων έγινε στο χωριό μας συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού στην οποία πήραν μέρος και ανοργάνωτοι σταφιδοπαραγωγοί.
Πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις που στάλθηκαν τηλεγραφικώς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τον ΑΣΟ:
1) Άμεση αναθεώρηση αποφάσεων. 2) Αγορά πλεονασμάτων με κατώτερο όριο 3.600 δρχ. 3) Άμεση διαρρύθμιση αγροτικών και ιδιωτικών χρεών. 4) Παράταση δικαιοστασίου. 5) Αποδοχή αιτημάτων Συνεδρίου Γαργαλιάνων. 6) Κατάπαυση κάθε δίωξης των αγωνιστών του σταφιδόκοσμου.
Από τη συνέλευση βγήκε εξαμελής επιτροπή με καθήκον την οργάνωση τοπικών επιτροπών πάλης των σταφιδοπαραγωγών. Προβλέπεται ότι θα συγκροτηθεί στον Πύργο συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών.


Σύμφωνα με νυχτερινό τηλεγράφημα του διοικητή Χωροφυλακής Βεργογιαννόπουλου από την Κυπαρισσία, στους Γαργαλιάνους έφτασαν ένοπλοι χωρικοί από τα γύρω χωριά και από την επαρχία Πυλίας.
Η εκεί δύναμη Χωροφυλακής υποχώρησε μπροστά στον όγκο των σταφιδοπαραγωγών, που έγιναν κύριοι της κατάστασης και κατάλαβαν τα δημόσια καταστήματα.
Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι η κατάσταση είνε επικίνδυνη και απειλείται από στιγμή σε στιγμή κάθοδος των συγκεντρωμένων στην Κυπαρισσία.
Εν τω μεταξύ ο διοικητής χωροφυλακής Φιλιατρών ενισχύθηκε με 32 στρατιώτες και διατάχθηκε να παρακολουθήσει τους κατερχόμενους σταφιδοπαραγωγούς και να εμποδίσει την είσοδό τους στην πόλη.
Ο Βεργογιαννόπουλος ζητεί να σταλούν επειγόντως με ειδική αμαξοστοιχία 300 χωροφύλακες.
Το πρωί συγκεντρώθηκαν 800 ένοπλοι χωρικοί με σκοπό να βαδίσουν στην Πύλο.
Τους συγκεντρωμένους διέλυσε δύναμη στρατού και χωροφυλακής.
Στους Γαργαλιάνους το βράδυ ξανάγιναν συμπλοκές και εξακολουθούν να μένουν συγκεντρωμένοι σταφιδοπαραγωγο» (13).

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Στο πλευρό των παραγωγών στέκονται εργατικά συνδικάτα και δημοσιεύονται ανακοινώσεις από Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία, Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, Ομοσπονδία Ηλεκτρισμού, Σύνδεσμος Τροχιοδρομικών, Συνδικάτο Εργατών Ξύλου Αθηνών, Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή Οικοδόμων, Ενωσις Εργατών Υποδήσεως Πειραιώς.
Την ίδια ώρα όμως ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής: «Σε εκτέλεση κυβερνητικής εντολής, έφυγε χτες το αντιτορπιλικό "Πάνθηρ" για την Καλαμάτα. Ο κυβερνήτης του "Πάνθηρος" πήρε συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα δράσει το αντιτορπιλικό.
Για τα γεγονότα των Καλαμών διατάχθηκε χτες το βράδυ και πραγματοποιήθηκε επιφυλακή ωρισμένων τμημάτων της Φρουράς Αθηνών.
Πάτρα 27 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας). Στις 10 το βράδυ αναχώρησε απ' την Πάτρα έκτακτη αμαξοστοιχία γεμάτη στρατό.
Ο ανώτερος διοικητής Χωροφυλακής Πελοποννήσου έβγαλε το βράδυ σήμερα προκήρυξη με την οποία καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς της Τριφυλίας να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στις δουλειές τους για να αποφύγουν τις συνέπειες του στρατιωτικού νόμου.
Στην Πύλο απαγορεύτηκε η δημοσίευση της κηδείας των δύο νεκρών των χθεσινών φονικών συγκρούσεων.
Οι χθεσινές εφημερίδες της Καλαμάτας βγήκαν λόγω της ασκούμενης λογοκρισίας άσπρες.

Χτες στις 6 μ. μ. συνήρθε το υπουργικό συμβούλιο για τα γεγονότα της Μεσσηνίας. Ο υπουργός των Εσωτερικών έκανε εισήγηση πάνω στη βάση των πληροφοριών που υπήρχαν ως εκείνη την ώρα, ιδιαίτερα για τα γεγονότα της Τριφυλίας, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις στρατού και χωροφυλακής με εξεγερμένους σταφιδοπαραγωγούς.
Ο υπουργός των Στρατιωτικών ανέφερε ότι έστειλε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στις εξεγερμένες περιφέρειες. Επειτα συζητήθηκαν τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών. Ολοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αναθεώρηση της απόφασης του ΑΣΟ για την τιμή των πλεονασμάτων.
Επειτα το υπουργικό συμβούλιο για να καλμάρει τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών συζήτησε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως η ενοποίηση των χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα ως το 1934, που φθάνουν τα 85.000.000 δρχ. και η εξαγορά και αμβυκοποίση 4.500.000 κιλών σύκων φετινής παραγωγής. Το ζήτημα των φορολογικών διευκολύνσεων αναβλήθηκε να συζητηθεί ώσπου νάρθει ο Τσαλδάρης.
Ο υπουργός των Εσωτερικών Ράλλης έστειλε τηλεγράφημα στον Τσαλδάρη για τα τελευταία γεγονότα.
Ο Τσαλδάρης απαντώντας δηλώνει πως εγκρίνει όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και συνιστά ψυχραιμία (14).

«ΑΠΕΚΑΤΑΣΤΑΘΗ Η ΤΑΞΙΣ»

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «απεκαταστάθη η τάξις» αλλά στην ύπαιθρο επικρατεί αναβρασμός»:
Ο στρατιωτικός νόμος, η λογοκρισία και η απαγόρευση κάθε επικοινωνίας με τη Μεσσηνία δεν άφησαν να γίνουν γνωστά τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες. Οι χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρουνε ότι «η τάξις απεκαταστάθη εις ολόκληρον τον νομόν και από σήμερα θα αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, αφού πρώτα συλληφθούν τα αναρχικά στοιχεία, που υπεκίνησαν την εξέγερσιν».
Το Α' Σώμα Στρατού με ανακοινωθέν του αναφέρει ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ναύπλιο και την Τρίπολη βρίσκονται στην Καλαμάτα από προχτές τη νύχτα και ότι οι αρχές «βρίσκονται επί τόπου και εκτελούν το καθήκον των».
Επίσης αναφέρει ότι η Χωροφυλακή διατάχθηκε να συλλάβει όλους τους πρωταίτιους της απόπειρας διαταράξεως της τάξεως.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας το αντιτορπιλικό "Πάνθηρ" και ότι στην Κυπαρισσία στάλθηκαν ολόκληροι λόχοι στρατού.
Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή στον αρχηγό της Χωροφυλακής να αντικαταστήσει όλα τα αστυνομικά όργανα Πυλίας, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών «διότι δεν εξετέλεσαν το καθήκον των».
Δηλαδή επειδή δεν ματοκύλησαν όσο ήθελαν οι αφεντάδες τους τους σταφιδοπαραγωγούς, επειδή δεν έστρωσαν με περισσότερα κορμιά πεινασμένων αγροτών τον κάμπο της Μεσσηνίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αντιλαϊκή κυβέρνηση πνίγει με τον αγριότερο τρόπο τον τίμιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών.
Συγχρόνως άρχισε μια λυσσασμένη εκστρατεία κατά των κομμουνιστών. Εισαγγελείς, διοικητές χωροφυλακής, μέραρχοι, νομάρχης, υπουργοί μαζύ με τον αντιλαϊκό τύπο γράφουν ότι τα γεγονότα οφείλονται στους κομμουνιστές οι οποίοι υποκίνησαν την εξέγερση. Η λυσσασμένη αυτή σταυροφορία σε ένα σκοπό αποβλέπει: Θέλει να συκοφαντήσει τον τίμιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, που εξεγέρθηκαν γιατί ο ΑΣΟ τους εκμεταλλεύεται απάνθρωπα και τους κλέβει ξετσίπωτα και να παρουσιάσει τα γεγονότα σαν ταραχές που έγιναν χωρίς κανένα λόγο, αλλά μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν ζητήματα.
Μ' αυτό τον άτιμο τρόπο πάνε να πνίξουν τα ζητήματα των σταφιδοπαραγωγών και να συλλάβουν και να ρίξουν στις φυλακές τους πρωτοπόρους του αγώνα.
Γι' αυτό το λόγο επιβάλλεται να ξεσηκώσουμε σ' όλη τη χώρα ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους σταφιδοπαραγωγούς και να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να οργιάσει σε βάρος του λαού της Μεσσηνίας, που στη φωνή του πόνου του απάντησε με τα μάλιχνερ και τα πολυβόλα.
Το παράδειγμα μας δείχνουν οι εργάτες της Καλαμάτας, που τάχθηκαν αλληλέγγυοι και οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας που αποφάσισαν να κατέβουν σ' ένδειξη αλληλεγγύης προς τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. Ηδη προχθές τη νύχτα συνήλθε η επιτροπή τους σε μυστική σύσκεψη και απηύθυνε έκκληση στον εργαζόμενο κόσμο όλης της χώρας και τον καλεί να δείξει την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους για το ψωμί τους σταφιδοπαραγωγούς.
Παρόμοια έκκληση η επιτροπή απηύθυνε προς το στρατό τονίζοντας ότι ο αγώνας των σταφιδοπαραγωγών είνε αγώνας για την ίδια τη ζωή τους, για την ίδια την ύπαρξή τους.
Η επιτροπή παράλληλα κυκλοφόρησε προκήρυξη προς τους σταφιδοπαραγωγούς Ηλείας και τους καλεί σε συλλαλητήριο για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους αδερφούς τους παραγωγούς της Μεσσηνίας.
Για τις συγκεντρώσεις των σταφιδοπαραγωγών Ηλείας και για την εν γενεί οργάνωση του συλλαλητηρίου ανεχώρησαν χθες το πρωί με αυτοκίνητα στα διάφορα χωριά, μέλη της επιτροπής.
Η ημέρα και η ώρα του συλλαλητηρίου τηρούνται μυστικές. Πάντως πιστεύεται ότι το συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα ή αύριο.


Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι απόλυτος τάξις επικρατεί στη Μεσσηνία, υπάρχουν πληροφορίες ότι ολόκληρος η περιοχή Πυλίας και Τριφυλίας βρίσκεται ακόμη εν εξεγέρσει. Λέγεται μάλιστα ότι έξω από την Κυπαρισσία έγινε μάχη μεταξύ στρατού και σταφιδοπαραγωγών.
Οι άλλες περιφέρεις έχουν αποκλεισθεί από μεγάλα τμήματα στρατού και χωροφυλακής. Γύρω στις πόλεις και κωμοπόλεις έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές δυνάμεις με πολυβόλα και οπλοπολυβόλα. Σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία έχει εξαπολυθεί άγρια και πρωτοφανή τρομοκρατία.
Έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις αγροτών, τους οποίους βασανίζουν απάνθρωπα και τους σέρνουν στην Καλαμάτα για να τους περάσουν από έκτακτο στρατοδικείο.

Στρατοδικεία

Ο υπουργός Εσωτερικών Ράλλης δήλωσε ότι από σήμερα το πρωί θα αρχίσουν να λειτουργούν στην Καλαμάτα τα έκτακτα στρατοδικεία.
Σ' αυτά θα δικάζονται αμέσως όλοι οι συλληφθέντες και όσοι συλληφθούν στο μεταξύ και που θα χαρακτηρίζονται ως υπαίτιοι των γεγονότων. Όσοι συλληφθούν και προσαγόμενοι μπροστά στο στρατοδικείο δεν καταδικάζονται, θα εκτοπίζονται.
Οι επιτροπές ασφαλείας έχουν κιόλας έτοιμο ολόκληρο πίνακα εχτοπιζομένων.

Ο Νομάρχης

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κίτσος έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών τηλεγράφημα στο οποίο λέει ότι όσα γράφτηκαν για συλλήψεις και αφοπλισμούς αστυνομικών είνε ψέματα. Στο τηλεγράφημα αναφέρει ότι στην ύπαιθρο γίνονται αθρόες συλλήψεις και ότι οι συλλαμβανόμενοι μεταφέρονται στη Μεσσήνη. Επίσης αναφέρει ότι οι συγκεντρωμένοι έξω από την Κυπαρισσία διαλύθηκαν και πιάστηκαν 50 σταφιδοπαραγωγοί.

Ο Διοικητής Χωροφυλακής

Ο Διοικητής Χωροφυλακής Βεργογιαννόπουλος έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρει τα εξής: «Απόλυτος τάξις επικρατεί καθ' άπασαν την περιφέρειαν. Οι συγκεντρωθέντες από χτες το εσπέρας έξωθι του χωρίου Αρμενιοί φαίνονται διατεθειμένοι να διαλυθούν. Από σήμερον ενεργούνται τα δέοντα κατά των υπαίτιων. Ισχυρά τμήματα αστυνομικής δυνάμεως μετέβησαν το απόγευμα εις Αρμενιούς, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους προς διάλυσιν των συγκεντρώσεων έξωθι των Αρμενιών και πρόληψιν νέων τοιούτων».

Συλλαλητήρια

Ο υπουργός των Εσωτερικών Ράλλη είπε ότι η συγκέντρωση έξω από την Κυπαρισσία διαλύθηκε.
Δήλωσε επίσης ότι σήμερα θα γίνουν σε όλες τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Τα συλλαλητήρια επετράπηκαν υπό τον όρο να γίνουν υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.


Ο υπαρχηγός της Χωροφυλακής Γκεσερλής διατάχθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών να πάει στην Πελοπόννησο για να αντιληφθεί ο ίδιος την κατάσταση και να ενεργήσει ανακρίσεις.

Στον Πύργο

Πύργος 28 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας)
Σήμερα συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας μαζί με τους αντιπροσώπους του σταφιδοπαραγωγικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και με αντιπροσωπείες των γύρω χωριών αποφάσισαν ομόφωνα να κατέβουν αύριο (σήμερα) σε πάνδημο συλλαλητήριο, στο πλευρό των αγωνιζόμενων σταφιδοπαραγωγών Πυλίας και Τριφυλίας.
Η επιτροπή των σταφιδοπαραγωγών Ηλείας καλεί όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να κατέβουν στον Πύργο με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και να απαιτήσουν με τον όγκο τους τη γρήγορη επίλυση των αιτημάτων τους. Απόψε έφτασε ισχυρή δύναμη στρατού από την Πάτρα. Κανένα τρομοκρατικό μέτρο δεν μας λυγίζει. Θα παλαίψουμε στο πλευρό των μεσσήνιων αδελφών μας και θα νικήσουμε.

Απεργία αλληλεγγύης

Στο αναμεταξύ στην Καλαμάτα εξακολουθούσε και χτες η απεργία των μυλεργατών, που απήργησαν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους σταφιδοπαραγωγούς. Οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν φορτία για τους μύλους.
Χθες το βράδυ ο υπουργός των Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η απεργία των μυλεργατών λύθηκε. (15)

«ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ  ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ;»

Ο «Ριζοσπάστης» με κύριο άρθρο εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση:
Ξεσηκώθηκαν όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί της νότιας Πελοποννήσου. Πάλαιψαν σαν παλληκάρια με το ντουφέκι στο χέρι για το ψωμί και το δίκιο τους. Ενάντια στους ληστές λαογδάρτες που τους ρουφούν τη ζωή και τον κόπο τους. Έχουνε θύματα πολλά, που ακόμα δεν ξέρουμε το σωστό αριθμό τους. Και η αντιλαϊκή κυβέρνηση της μοναρχικής παλινόρθωσης κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο, ξεσήκωσε μεραρχίες, έστειλε αντιτορπιλικά, πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, χτύπησε, ρήμαξε, σκότωσε και βγαίνει τώρα κομπάζοντας και ανακοινώνει: «Η τάξις αποκαθίσταται! Επιτυγχάνεται διάλυσις των χαμινιών και των κομμουνιστών»!
Και από πολύ πριν, μα πολύ περισσότερα μετά από τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και το Ηράκλειο, ιδιαίτερα τώρα ύστερα από το ξεσήκωμα των σταφιδοπαραγωγών και το μακελειό της Πυλίας και της Τριφυλίας, ολοένα και πιότερο για τα εκατομμύρια των εργαζομένων, ξεκαθαρίζει η πεποίθηση ότι έτσι, όπως κατάντησαν τα πράγματα στη χώρα μας οι αστικοτσιφλικάδες εκμεταλλευτές, δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες παρά μόνο αν ξεσηκωθεί ο λαός και κάνει δική του τάξη στον τόπο.
Απήργησαν πέρσυ οι λιμενεργάτες της Καλαμάτας υπερασπιζόμενο το ψωμί τους και βγήκαν εφτά λιγότεροι. Το ίδιο γένηκε με τους εργάτες του Ηρακλείου που ζήτησαν ψωμί. Και χτες ματοκυλίστηκαν οι σταφιδοπαραγωγοί γιατί ζήτησαν κι' αυτοί, που ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα τους ρουφά η καφτή γη τον ιδρώτα, το δικαίωμα να μην ψοφούν της πείνας!
Τι λοιπόν συμβαίνει στην Ψωροκώσταινα; Απ' τη Θράκη και τη Μακεδονία ως την Πυλία και την Κρήτη, ένας πόλεμος είνε κηρυγμένος, πότε κρυφός και πότε φανερός, μα πάντα άγριος και φοβερός, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς: Ανάμεσα σ' αυτούς που δουλεύουν, παράγουν και πεινούν και σε κείνους που κάθονται, οργιάζουν και πλουταίνουν!
Τα πράγματα είνε ολοφάνερα: Ποιος εργαζόμενος δεν κατάλαβε ότι προχθές και χτες στην Πελοπόννησο δεν έπρεπε να χυθεί ούτε μια σταλιά αίμα; Ποιος δεν νοιώθει ότι οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει να απολαμβάνουν τον κόπο τους, την σταφίδα τους;
Και όμως τι συμβαίνει; Υπάρχει μια ληστοσυμμορία, ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός. Υπάρχει ένα αχόρταγο τοκογλυφικό τέρας, η Αγροτράπεζα. Υπάρχει το εκμεταλλευτικό κράτος, που αφανίζει τους σταφιδοπαραγωγούς με τους φόρους. Υπάρχει ακόμη ένα κοπάδι ολόκληρο από μεγαλεμπόρους, τοκογλύφους κτλ. που όλοι τους σαν βδέλλες, κολλημένες στο σβέρκο των αγροτών, τους ρουφούν τον κόπο, τους κάνουν το βίο ανυπόφορο βάσανο.
Μερικά μέτρα αν παιρνόντουσαν να περιμαζευτεί λίγο η αχορτασιά όλων των πιο πάνω παρασίτων και οι σταφιδοπαραγωγοί θάπερναν όχι 3.600 μα 4.000 στο χιλιόλιτρο.
Μα τον τόπο μας κυβερνάν όχι εργαζόμενοι, όχι οι άνθρωποι του λαού, μα οι εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους. Γι' αυτό η Καλαμάτα, το Ηράκλειο, η Πυλία και η Τριφυλία, γίνονται πεδία ομαδικής εκτέλεσης των εργαζομένων, που δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να ζητούν τον κόπο τους, το δίκιο τους!
Και η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει. Δεν μπορεί παρά να χειροτερέψει. Πριν λίγες μέρες απ' αφορμή τη σφαγή του Ηρακλείου, είχαμε πει πως με τέτοια κυβέρνηση αύριο ολόκληρη η Ελλάδα θα γίνει Ηράκλειο. Και αν για το Ηράκλειο υπήρχε η πρόσθετη «δικαιολογία» (!) ότι είνε «βενιζελικό» προπύργιο, τι να πούμε σήμερα για την «αντιβενιζελική» Πελοπόννησο;

Το συμπέρασμα βγαίνει μόνο του: μπροστά στη σπείρα των εκμεταλλευτών δεν υπάρχει παρά ο κόσμος της δουλειάς, αδιάφορο αν ζει στην Κρήτη είτε στην Πελοπόννησο, που πρέπει να ξεζουμίζεται και να σιωπά. Γιατί αν τολμήσει και μιλήσει θα δεχθεί το καυτό μολύβι που ο ίδιος πληρώνει!
Χάσμα αγεφύρωτο, μίσος θανάσιμο χωρίζει τον κόσμο της δουλειάς και τον κόσμο της κλεψιάς.
Και, ξεχωριστά για την αγροτιά της Πελοποννήσου, από τα αιματηρά γεγονότα βγαίνει ένα τεράστιο πολιτικό δίδαγμα: τη ματοκύλισε ο ίδιος ο μοναρχοφασισμός, που την παλινόρθωση του την παρουσιάζει σαν παράδεισο.
Το δίδαγμα έχει αξία για όλο το λαό: Έχουμε στη ράχη μια κυβέρνηση, που με ουσιαστικό αρχηγό τον αντεροβγάλτη Κονδύλη, την έκανε την Ελλάδα απέραντο σφαγείο. Από κανέναν δεν πρέπει να περιμένουμε σωτηρία. Εμπιστοσύνη πρέπει νάχουμε μόνο στην οργανωμένη δύναμή μας και στη μαχητική δράση μας. Και ούτε λεφτό να μην ξεχνάμε: ότι δίχως αγώνες και θυσίες, σαν τους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών, ο λαός δεν θα βρει ποτέ το δίκιο του!
«Η τάξις αποκαθίσταται»! Ψευτιά και απάτη! Η εκμεταλλευτική έχιδνα απόχτησε από χτες στο πρόσωπο των σταφιδοπαραγωγών «καινούργιο» θανάσιμο εχθρό! Με τα πολυβόλα και την τρομοκρατία επιβάλλουν την τάξη!
Μα αλλοίμονό τους! Ανοιξαν καινούργιους λογαριασμούς αίματος! Και το αίμα μόνο με αίμα ξεπληρώνεται!
Ο στρατιωτικός νόμος οργιάζει στην Πυλία και την Τριφυλία! Ο σφαγέας των Ελλήνων Κονδύλης αποχτά καινούργιου τίτλους!
Ας ξεσηκωθούμε όλοι με μια φωνή:
- Ούτε τρίχα σταφιδοπαραγωγού μην πειραχθεί!
- Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους!
- Να σηκωθούν αμέσως όλα τα τρομοκρατικά μέτρα!
- Να φύγει από την Ελλάδα ο Κονδύλης, ο σφαγέας των Ελλήνων!
Ας βγάλουμε ένα συμπέρασμα από το καινούργιο αίμα: Την Ελλάδα μας την κατάντησαν τόπο βασανιστηρίων, λαϊκό εξοντωτήριο! Μας βρίζουν «χαμίνια» οι έκφυλοι και σαδιστές λακέδες των ξένων ληστών, αυτοί που τίποτε το ελληνικό δεν έχουν μέσα τους. (16)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Ο απεσταλμένος του «Ριζοσπάστη» στα Φιλιατρά, στέλνει μια ακόμη ανταπόκριση για το κλίμα που επικρατεί:
Φιλιατρά 29 Αυγούστου. Ωραία νύχτα, μαγευτική! Στην απέραντη πλατεία των Φιλιατρών οι θεόρατες ιτιές κι' ευκάλυπτοι ρίχνουνε τα πλούσια φυλλώματά τους σαν νεράιδες που χτενίζονται. Οι χάλκινοι σάτυροι του συντριβανιού χασκογελούνε και το νεράκι κελαρίζει.
Ωραία νύχτα: Υστερα από μια φλογερή μέρα, ύστερα από την ημέρα της μάχης και του συναγερμού!
Και τι δεν έγινε σήμερα στα Φιλιατρά. Οι μελαψοί σκλάβοι του κάμπου ξεχυθήκανε σαν χείμμαρος.
Η πόλη στα χέρια τους. Η εξουσία δική τους. Οι καμπάνες σκορπούσανε τον τρόμο στα τσιράκια της πλουτοκρατίας και στα παράσιτα του ΑΣΟ.
Ο ταγματάρχης Χωροφυλακής έφυγε τρομαγμένος.
- Φύγε σακαράκα που θα μας πεις «βυζανούδια».
Κι' εκείνος χλωμός σαν τ' αγιοκέρι, μονάχα τούτο πρόκανε να πει στριμωγμένος στο πρώτο αυτοκίνητο που βρέθηκε.
- Μωρέ τρόπος! Δεν είστε καθόλου ευγενείς.
Όσοι το ακούσανε χασκογελάσανε με την καρδιά τους και τον φασκελώσανε.
Στις αμέτρητες καρέκλες της πλατείας, κάτω από τα ηλεκτρικά, κάθονται μελαψοί δουλευτάδες του κάμπου. Τα πλατειά καπέλα τους είναι από τη φθηνότερη ψάθα. Οι καρδιές τους όμως κρύβανε θησαυρούς τόλμης και μαχητικότητας.
Είναι αυτοί που προχτές με τις δαιμονισμένες κλαγγές της καμπάνας, με ένα άγριο «αέραααα!» ριχτήκανε στην αστυνομία, σπάσανε κάγκελα, δείξανε τη γροθιά τους και απελευθερώσανε το Σωτήρη Κανελλόπουλο, υποψήφιο του Ενιαίου Μετώπου και καθοδηγητή τους στους αγώνες για το ψωμί τους.
Κι' ύστερα που τόνε πήρανε, άλλοι τόνε φιλούσανε, άλλοι τόνε χάιδευαν και όλοι μαζί τον ανεβάσανε στους ώμους και διαδηλώσανε.
Ο αστυνόμος κατάχλωμος έμεινε με το μάλιχνερ στα χέρια, έτοιμος να ρίξει, αλλά δεν έριξε.
Κι' από τότε αρχίζει η μαχητική τους πάλη κι' ο αγώνας ο δυνατός για να πάρουν τη σταφίδα τους απ' των ληστών τα χέρια.


Ως τη στιγμή αυτήνε περάσανε απ' το τραπέζι μου πάνω από 50 άνθρωποι. Όλοι μούπανε πράγματα που κάνανε την καρδιά μου να χορεύει. Και τώρα έχει σχηματιστεί μια παρέα γύρω μου από 30 ανθρώπους επάγγελματίες, εργάτες, σταφιδοπαραγωγούς, Χαλαζωνίτες, Κατσιμπαλαίους, Φιλιατρινούς.
Δεν θα κοιμηθούνε απόψε. Είναι σ' επιφυλακή όλος ο κόσμος.
Ένας γεροντάκος με ρωτάει πως πέρασα τη μέρα μου.
- Πως να την περάσω παπούλη, του λέγω, σας θάμαξα και σας καμάρωσα που αγωνιστήκατε σαν λεοντάρια.
Ένας επαγγελματίας δείχνοντας το μπαλκόνι που από εκεί μιλούσε το πρωί ο Κουλαμπάς, μούπε σαν συνεπαρμένος:
- Εκείνονε το γυαλάκια, εκείνονε το λεβέντη να θαυμάσεις κύριε. Αυτοί οι άνθρωποι που σηκώσανε από τους Γαργαλιάνους το λάβαρο της τίμιας πάλης, είναι σπουδαίοι. Ο Θεός μας τους έστειλε εδώ.
Ένας Χαλαζωνίτης παίρνει το λόγο:
- Κανένας Θεός δεν τους έστειλε. Μέσα από το αίμα μας είνε αυτοί. Παιδιά κι' αδέρφια μας που ισώσανε τη διχάλα του ΑΣΟ και την παρούσα του κράτους στο λαιμό τους.
Κι ο γέρος που άφησε στο μεταξύ το μυαλό του να ταξιδέψει στα παληά τα χρόνια, μίλησε με μια επιβλητική φωνή:
- Παιδιά μου, τέτοιους αρχηγούς δεν είχαμε ποτέ. Να τους υποστηρίξουμε με την καρδιά μας.


Δεν θα λησμονήσω ποτέ το χείμαρρο που κατέβαινε την Κυριακή το πρωί από το Χαλαζόνι και το Κατσίμπαλι. Δεν έμεινε κανένας στη σταφίδα. Κανένας στα χωριά. Από κάθε χτήμα περνώντας η διαδήλωση έριχνε το σύνθημα:
- 3.600 ή θάνατος!
Κι' απ' τις καλύβες αντηχούσε η απάντηση:
- 3.600 ή θάνατος!
Κι όλο πληθαίνανε οι ανθρώποι. Καταχρεωμένοι, χρόνια σκλάβοι στον ΑΣΟ, καρτερούσανε κάθε τόσο τον επιστάτη νάρθει στα αλώνια και να πει το «τετέλεσται» της ζωής τους. Για τούτο η οργή της ψυχής τους. Γι' αυτό και τα συνθήματα:
- Φωτιά αστον ΑΣΟ!
Να κάψουνε λένε τα γραφεία του ΑΣΟ, να πάνε στο διάβολο τα εντάλματα και να γλυτώσουν απ' τη δυστυχία.
Ο Κουλαμπάς όμως τους διαφωτίζει κάθε στιγμή:
- Ο δράκος βρίσκεται εκεί, στην Αθήνα. Τα δρακόπουλα είνε εδώ. Εμείς τώρα πρέπει να τσακίσουμε το κεφάλι του δράκου. Γι' αυτό θέλει να ενωθούμε γερά. Ν' αγωνιστούμε μέχρι θανάτου.
Η νύχτα όσο προχωρεί τόσο και πιο μαγευτική γίνεται. Τ' αστέρια λάμπουνε στον ουρανό σμαραγδένια. Αλλά είνε ώρα για το τηλέφωνο. Γι' αυτό καλονυχτίζω τους καλούς μου φίλους που μου σφίγγουν το χέρι.
Νίκος Κόκκινος» (17)

ΔΙΩΓΜΟΙ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο «Ριζοσπάστη» και δίπλα στον τίτλο δημοσιεύονται τα ονόματα των νεκρών της Πύλου: Τσαρπάλας, Γ. Πατσούρος, Χρονόπουλος. Με  τη σημείωση ότι «στο μεγάλο κατάλογο των ηρωικών νεκρών προστέθηκαν τρία καινούργια θύματα, μαχητές των λαϊκών αγώνων για το ψωμί και τη λευτεριά, σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που δολοφονήθηκαν άνανδρα από την αντιλαϊκή κυβέρνηση» (18).
Η κυβέρνηση επιδίδεται σε διωγμό σταφιδοπαραγωγών που πρωταγωνίστησαν στα συλλαλητήρια και εκδίδει εντάλματα σύλληψης για τα 50 άτομα της Επιτροπής του Συνεδρίου Γαργαλιάνων: «Ένας άγριος χωρίς προηγούμενο διωγμός, άρχισε στη Μεσσηνία κατά των σταφιδοπαραγωγών. Ενοπλα αποσπάσματα στρατού και χωροφυλακής έχουν ξεχυθεί σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία και συλλαμβάνουν, δέρνουν, τρομοκρατούν. Προχθές το βράδυ έγινε έξω απ' την Κυπαρισσία στη θέση Ροντάκι, ολόκληρη μάχη στρατού και σταφιδοπαραγωγών. Ο στρατός μεταχειρίσθηκε πολυβόλα και κατώρθωσε να διασκορπίσει τους αγρότες. Απ' τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν πολλοί και ένας απ' αυτούς, ο αγρότης Χρονόπουλος πέθανε. Επίσης πέθανε και ο αγρότης Πατσούρος που είχε τραυματισθεί στην Πύλο. Στο χωριό Κυνηγός βρίσκονται άλλοι πέντε τραυματισμένοι κατά τις συγκρούσεις της Πύλου, χωριστά από τους 12 για τους οποίους γράψαμε από προχθές.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών εξεδόθησαν εντάλματα σύλληψης ολόκληρης της επιτροπής του Πανσταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων που αποτελείται από 50 πρόσωπα. Πρώτα απ' όλα κυνηγούν τα μέλη της εχτελεστικής επιτροπής Κουλαμπά, Διακουμογιαννόπουλο, Κορμά, Κουβελιώτη, Σταυρόπουλο, καθώς και τον Κανελλόπουλο.
Επειδή κυκλοφόρησε η είδηση ότι μέλη της επιτροπής βρίσκονται στο χωριό Χαλαζώνι στάλθηκαν τρία αποσπάσματα να πολιορκήσουν το χωριό και να τους συλλάβουν.
Ομαδικές συλλήψεις γίνονται σ' ολόκληρη την περιφέρεια. Στην Κυπαρισσία αναφέρεται ότι έγιναν κιόλας 15 συλλήψεις και στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους διετάχθησαν 30 συλλήψεις.

Το απάνθρωπο έγκλημα

Οπως καταγγέλλουν οι σταφιδοπαραγωγοί ο Τσαρπάλας που σκοτώθηκε στην Πύλο, δεν σκοτώθηκε κατά την ώρα της συμπλοκής μπροστά στα γραφεία του ΑΣΟ, αλλά δολοφονήθηκε σε απόσταση χιλίων μέτρων, ενώ εβάδιζε μόνος.
Για τη δολοφονική δράση των αρχών ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε τηλεγράφημα στο νομάρχη Μεσσηνίας και του εκφράζει «την απόλυτον ευαρέσκειάν του». (19)

ΟΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταβιβάζονται από τη Μεσσηνίας, στα περίχωρα της Κυπαρισσίας εξακολουθούν να είνε συγκεντρωμένοι σταφιδοπαραγωγοί ενώ συγχρόνως στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά δείχνουν τάσεις να ανασυγκροτηθούν. Οι ίδιες διαθέσεις υπάρχουν και ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς Πυλίας και των χωριών Πήδασος, Κορώνη, Ταβέρνα, Κυνηγός, Λαχανάδα και Χαρακοπιό.

Οι επαγγελματίες

Παράλληλα με την κίνηση των σταφιδοπαραγωγών οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Κυπαρισσίας και Καλαμάτας με μακρό ανακοινωθέν τονίζουν ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα κηρύξουν απεργία.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Νομάρχης Καλαμάτας, για την Κυριακή προαναγγέλονται κοινά συλλαλητήρια εργατών, σταφιδοπαραγωγών και επαγγελματιών.

Κατάσχεση «Ριζοσπάστη»

Χθες και προχτές οι αρχές κατάσχανε τα φύλλα του "Ριζοσπάστη" και δεν αφήσανε να κυκλοφορήσει κανένα στη Μεσσηνία. Επίσης κατάσχεσαν και τα φύλλα μερικών δημοκρατικών εφημερίδων (20)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται η τελευταία ανταπόκριση του Κ. Αυγήτα για τα γεγονότα:
Τετάρτη βράδυ.
Κι' απόψε βαρειά η νύχτα στην Καλαμάτα. Ειν' η πέμπτη βραδυά, που κοιμούνται με εφιάλτες οι εκμεταλλευτές του λαού.
Μονάχα εδώ; Μα και στον Πύργο, την Πάτρα και πιότερο στην Αθήνα, στο μεγάλο κηφηναριό.
Οι ειδήσεις φτάνουν απανωτές:
- Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πυλίας ένοπλοι έρχονται στην Καλαμάτα.
- Κι' από τα χωριά Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας χιλιάδες αγρότες με κλαδευτήρια, αξίνες, παλαιά ξίφη, κυνηγετικά όπλα έφθασαν στην Κυπαρισσία. Θα επιτάξουν τραίνα και θα κατέβουν κι' αυτοί στην Καλαμάτα.
Πανικός στους καρχαρίες.
Πραγματικά οι αγρότες από τα βουνοχώρια κι' απ' όλους τους κάμπους της Πυλίας και της Τριφυλίαςμ έξη μέρες ήταν στο πόδι. Τις τρεις μάλιστα τελευταίες νύχτες δεν έκλεισαν μάτι.
Τα βουναλάκια σκύβουν, κι' οι βράχοι παραμερίζουν στο διάβα του ξεσηκωμένου λαού - του γίγαντα - του κάμπου και του βουνού.
Κι' οι εχθροί - οι αιώνιοι απομυζητές - κάνουν επέλαση και οργανώνουν εκστρατείες με στρατό, χωροφυλακή, όπλα, πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, πολεμικά καράβια και αεροπλάνα.
Καυτές σφαίρες μπούκωσαν τα στόματα που φώναζαν ψωμί. Ο στρατιωτικός νόμος κηρύχτηκε. Η Μεσσηνία τέθηκε σε πολιορκία. Η Πυλία και Τριφυλία αποκλείστηκαν με χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες και χωροφύλακες. Τα πολυβόλα ξερνάνε φωτιά.
Ναι, στους κάμπους της Πυλίας και Τριφυλίας τρεις μέρες γράφτηκαν ογκώδικοι τόμοι με το αίμα της αγροτικής φτωχολογιάς. Μοναδικοί κληρονόμοι των χρόνων εκείνων, οι τιμημένοι αγωνιστές της τωρινής παλλαϊκής εξέγερσης στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μωρία συνέχισαν τις ηρωικές παραδόσεις των προγόνων τους, δίνοντας σ' αυτές ουσιαστικό λαϊκό περιεχόμενο.
Πάλαιψαν σα λιοντάρια - τ' ομολογάνε κι' οι εχθροί - για ψωμί, που φτιάχνουν οι ίδιοι και τ' αρπάζουν οι ληστοσυμμορίες λογής-λογής.
Και έσκισαν με τα ίδια τους τα χέρια το φασιστικό στρατιωτικό νόμο της βίας των εκμεταλλευτών, υπερασπίζοντας τους αγωνιστές και τις ελευθερίες τους.
Αυτό είνε το έγκλημά τους.

***
Χαράματα Πέμπτης αφήνουμε πίσω μας την Καλαμάτα, με τις ένοπλες περιπολίες στους δρόμους, το πολεμικό "Πάνθηρ" στο λιμάνι και τη φρουρά μπροστά στον κυλινδρόμυλο της "Ευαγγελίστριας". Σφίγγουμε θερμά το χέρι των μυλεργατών, που από δύο μέρες απεργούν από αλληλεγγύη για τους σταφιδοπαραγωγούς.
Κακοί ηγέτες ρεφορμιστές δεν αφήκαν να πραγματοποιηθεί η γενική απεργία στην Καλαμάτα.
Φρουρούνται κι' οι δρόμοι γύρω στην πόλη, γίνονται έρευνες στους εισερχόμενους και εξερχόμενους. Κι' ακόμα πίσω μας νομάρχες, στρατιωτικοί διοικητές και αστυνόμοι, περιζωσμένοι από ένοπλους φρουρούς, ετοιμάζουν και στέλνουν κι' άλλες δυνάμεις «προς κατάπνιξιν της εστίας των ταραχών και εξεγέρσεων». Ασφυχτικός κλοιός περισφίγγει τη Μεσσηνία.
Ένα δειλό φως ξεφεύγει δειλά δειλά ψηλά στα κορφοβούνια του Ταΰγετου. Και πέρα εκεί ροδοκοκκινίζουν σα φωτοστέφανα τα γκρίζα σύγνεφα που σκεπάζουν τα βουνά της Πυλίας και της Τριφυλίας.
Ας κλίνουμε μαζί όλοι οι εργαζόμενοι τις ματοβαμμένες σημαίες του εργατοαγροτικού κινήματος μπροστά στα θύματα του αγώνα της αγροτιάς.

***
Τα βουναλάκια κι' οι χαράδρες διαδέχονται το ένα την άλληνα. Και να εμείς στα σύνορα της Αρκαδίας. Και πίσω μας πια οι στρατωιτικοί νόμοι κι' οι περιορισμοί και το χαφιεδολόι.
Μπορούμε τώρα να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του πρωτοφάνερου σε έχταση, βάθος και πλάτος σταφιδικού κινήματος [.]
[...] Ακούστε εργαζόμενοι!
Οι μαύρες δυνάμεις από χτες περιζώσαν όλα τα χωριά της Πυλίας και της Τριφυλίας. Έγιναν ήδη πάνω από 100 συλλήψεις σταφιδοπαραγωγών. Τα εντάλματα φουρνίζουνται κατά δεκάδες. Εχταχτα στρατοδικεία αρχίζουν να λειτουργούνε. Ο μεσαιωνικός βούρδουλας μπήκε σε δράση.
Οι σταφιδοπαραγωγοί κηρύχτηκαν σε διωγμό. Θα τους αφήσουμε;
Οι ηρωικοί αγωνιστές της φτωχολογιάς του κάμπου κινδυνεύουν. Όλες οι οργανώσεις των εργατών, υπαλλήλων, επαγγελματιών και των αγροτών ας ξεσηκώσουν ένα κύμα διαμαρτυρίας, Μαζί στην πρώτη γραμμή οι εργάτες, επαγγελματίες και αγρότες των άλλων επαρχιών της Πελοποννήσου ας βροντοφωνάξουν:
- Κάτω τα χέρια απ' τους σταφιδοπαραγωγούς και τους αγωνιστές τους!
- Ν' αρθεί ο στρατιωτικός νόμος!
- Ν' αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις.
- Να σταματήσουν οι διώξεις και να απολυθούν οι συλληφθέντες.
- Να δοθούν 3.600 δραχμές τιμή για τα πλεονάσματα της σταφίδας
Κι' όλοι μαζί ας χαιρετήσουμε θερμά, αδελφικά τον ηρωικό σταφιδικό λαό του Μωρηά, που με τους αξιοθαύμαστους εξαήμερους αγώνες του, παλεύοντας σε άνιση μάχη, χάραξε καινούργιες στράτες στους κάμπους, φωτίζοντας το δρόμο σ' όλους τους εργαζόμενους, σ' όλους τους σκλάβους της πόλης και του τόπου.
Υπερπλούσια η πείρα μας εξοπλίσθηκε για τους καινούργιους αγώνες που δεν θ' αργήσουν.
Ας ουρλιάζουν οι εχθροί εκμεταλλευτές. Στους κάμπους ξετουπώνουν «ανατροπείς».
Η νίκη παρ' όλο που «επεβλήθη το κράτος του νόμου», είνε με το μέρος των σταφιδοπαραγωγών.
ΟΙ εκμεταλλευτές - εχθροί τους - κέρδισαν «Πύρρειο νίκη» [.]
[.] Για τους συμμάχους μας αυτούς στην ύπαιθρο «όλες οι θυσίες πρέπει να γίνουν». Έτσι μας επιτάσσουν οι θεμελιωτές - μεγάλοι μας δάσκαλοι - του μαρξισμού-λενινισμού.
Ολες οι δυνάμεις λοιπόν στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών. Είνε καθήκον τιμής.
Κώστας Αυγήτας (21)

Οι προσπάθειες για νέες κινητοποιήσεις ήταν άκαρπες καθώς στρατιωτικές δυνάμεις και χωροφύλακες εξαπέλυσαν άγριο ανθρωποκυνηγητό ενώ παράλληλα έκλεισαν τους δρόμους προς τα μεγαλύτερα κέντρα και φυσικά την Καλαμάτα. Εγιναν συλλήψεις, κάποια στελέχη του σταφιδικού κινήματος πέρασαν στην παρανομία και από εκεί οργάνωσαν την επόμενη χρονιά το μεγάλο συνέδριο του Πύργου, οι αποφάσεις του οποίου δε έμελλε να πραγματοποιηθούν καθώς επιβλήθηκε η δικτατορία της 4ης Αυγούστου.
Τα όσα καταγράφηκαν δεν είναι παρά μόνον ένα μέρος των όσων διαδραματίστηκαν. Υπάρχει ένα πλήθος από μικρότερες ιστορίες, κάθε χωριό σχεδόν είχε τη δική του συμμετοχή στο μεγάλο ξεσηκωμό και οι άνθρωποί του κρατάνε στη μνήμη τους τις αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.
Οι κινητοποιήσεις αυτές καταγράφονται στις μεγαλύτερες και μαχητικότερες του μεσοπολέμου και σημάδεψαν την πορεία των κοινωνικών και πολιτικών πραγμάτων στον τόπο την περίοδο της εθνικής αντίστασης στον κατακτητή.

(1)   «Ριζοσπάστης» 24/8/1935
(2)   «Ριζοσπάστης» 25/8/1935
(3)   «Ριζοσπάστης» 26/8/1935
(4)   «Ριζοσπάστης» 27/8/1935
(5)   «Ριζοσπάστης» 27/8/1935
(6)   «Ριζοσπάστης» 27/8/1935
(7)   «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(8)   «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(9)   «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(10) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(11 «Ριζοσπάστης 28/8/1935
(12) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(13) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(14) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(15) «Ριζοσπάστης» 29/8/1935
(16) «Ριζοσπάστης» 29/8/1935
(17) «Ριζοσπάστης» 29/8/1935
(18) «Ριζοσπάστης» 30/8/1935
(19) «Ριζοσπάστης» 30/8/1935
(20) «Ριζοσπάστης» 30/8/1935

(21) «Ριζοσπάστης» 30/8/1935 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/history/item/77367-80-xronia-apo-ta-stafidika-nea-syllalitiria-kai-stratiotiki-epixeirisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου