Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο μεγάλος ξεσηκωμός τον Αύγουστο του 1935

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ο μεγάλος ξεσηκωμός τον Αύγουστο του 1935
Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
80 χρόνια από τα Σταφιδικά
Στους Γαργαλιάνους 3.000 και πάνω σταφιδοπαραγωγοί συγκροτήσανε μεγαλειώδικη συγκέντρωση.
Ολοι οι σταφιδοπαραγωγοί απόψε θα διανυκτερεύσουν συγκεντρωμένοι μέσα στις πόλεις περιμένοντας ανυπόμονα την απάντηση του υπουργικού συμβουλίου. Ο επαναστατικός ενθουσιασμός της μάζας είνε ακατάβλητος, ασύγκριτος.
Η πεποίθηση για τη νίκη, την οποία θα διεκδικήσουν οργανώνοντας τα ένοπλα συλλαλητήρια, έχει καταχτήσει τις μάζες των χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών.
 Ν. Κόκκινος

Στο Μελιγαλά 
Καλαμάτα 25 του Αυγούστου (Του απεσταλμένου μας)
Στο Μελιγαλά έγινε συλλαλητήριο με 2.000 σταφιδοπαραγωγούς. Μίλησαν ο πρόεδρος της σταφιδικής επιτροπής Κορμάς και ο Κουβελιώτης μέλος της ιδίας επιτροπής. Εγκρίθηκε έντονο τηλεγράφημα στην κυβέρνηση με το οποίο δηλώνουνε ότι στην περίπτωση που δεν θα λυθούνε τα αιτήματά τους μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα κάνουν ένοπλη κάθοδο στην Καλαμάτα. Πεντακόσιοι αγρότες της Πυλίας που είτανε έτοιμοι να κατέβουν ένοπλοι στην Καλαμάτα, δεν κατέβηκαν για να συγχρονίσουν την κάθοδό τους μαζί με όλους τους σταφιδοπαραγωγούς της περιφέρειας Πυλίας την ερχόμενη Κυριακή. Ολόκληρη η Καλαμάτα βρίσκεται σε συναγερμό. Ολόκληρη η εργαζόμενη Καλαμάτα βρίσκεται ανεπιφύλαχτα στο πλευρό της σταφιδοπαραγωγικής φτωχολογιάς, την οποία θα υποστηρίξει με κάθε μέσο για να κερδίσει τα ζωτικά της ζητήματα. Οι εργατικές οργανώσεις υιοθέτησαν όλα τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών και με έντονες τηλεγραφικές διαμαρτυρίες θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεσο αποδοχή τους.

Κ. Αυγήτας
Αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση
Από την επιτροπή του συλλαλητηρίου Κυπαρισσίας πήραμε το ακόλουθο τηλεγράφημα:
Κυπαρισσία 25 του Αυγούστου.
Λαός Κυπαρισσίας και περιχώρων σύσσωμος αποδοκιμάζει κυβέρνησιν και ΑΣΟ δια ληφθέντα μέτρα κατά της σταφίδος. Ζητεί άμεσον αναθεώρησιν αποφάσεων, πλήρη αποδοχήν ψηφίσματος συνεδρίου Γαργαλιάνων, άλλως απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης για περαιτέρω συμβησόμενα έκτροπα.
Η επιτροπή: Διακουμογιαννόπουλος Στυλιανός, Γερμανός Κωνσταντίνος, Κανελλόπουλος Νικ., Αδαμόπουλος Παν., Βλάχος Σωτήριος.

Οργή στους Γαργαλιάνους
Χθες το μεσημέρι στάλθηκε στην κυβέρνηση και τον τύπο το παρακάτω τηλεγράφημα
Γαργαλιάνοι 25 του Αυγούστου.
Λαός εξακολουθεί την συγκέντρωσίν του. αρνείται να διαλυθεί πριν δοθεί η απάντησις της κυβερνήσεως αξιών να δοθεί αμέσως. Αδυνατούμεν συγκρατήσωμεν μαινόμενα πλήθη. Εθνικό συμφέρον επιβάλει τουλάχιστον απάντησιν επί προγενέστερου τηλεγραφήματος. Απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης δι' απειλούμενον από στιγμής εις στιγμήν αιματοκύλισμα.
Επιτροπή συλλαλητηρίου
Εργάτες Καλαμάτας αλληλέγγυοι
Καλαμάτα 25 του Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας)
Ολες οι εργατικές οργανώσεις της πόλης μας τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τους σταφιδοπαραγωγούς που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους.
 
ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Η μεγάλη μάχη όμως γίνεται στην Πύλο όπου οι δυνάμεις καταστολής ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για νεκρούς και τραυματίες:
Καλαμάτα 26 Αυγούστου. Ωρα 10 μ. μ. (Του απεσταλμένου μας) Πληροφορούμαι από την Πύλο ότι έγινε εκεί σήμερα στην πλατεία συγκέντρωση 10 χιλιάδων ένοπλων σταφιδοπαραγωγών, που με συνεχείς ζητωκραυγές ζητούσαν την άμεση αποδοχή των αιτημάτων τους.
Οι σταφιδοπαραγωγοί στις 8 το βράδυ ανέβηκαν στο τηλεγραφείο και το κατέλαβαν για να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση και να ζητήσουν την αποδοχή των αιτημάτων τους. Επακολούθησε σύγκρουση με την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε σταφιδοπαραγωγών, από τους οποίους οι δύο σοβαρά. Υπάρχουν πληροφορείς ότι υπάρχει και ένας νεκρός.
Επίσης οι σταφιδοπαραγωγοί αγαναχτισμένοι με τη ληστεία που τους κάνει ο ΑΣΟ, έκαψαν τα γραφεία του.
Σήμερα έφτασαν στην Πύλο ο αντεισαγγελέας της Καλαμάτας, ο διοικητής Χωροφυλακής και ισχυρή δύναμη στρατού. Επίσης πήγε στρατός από την Πάτρα, καθώς και ο διοικητής Χωροφυλακής Πατρών μαζύ με τον ανώτατο διοικητή Χωροφυλακής Πελοποννήσου.
Η αστυνομία συνέλαβε 15 σταφιδοπαραγωγούς.
Επίσης πληροφορούμαι ότι στη Γαστούνη ένοπλοι σταφιδοπαραγωγοί έπεσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και σταμάτησαν επί δύο ώρες το τραίνο της Καλαμάτας. Οι σταφιδοπαραγωγοί ερεύνησαν τα βαγόνια μήπως βρούνε κανένα σύμβουλο του ΑΣΟ. Το ίδιο συνέβη και στη Ζαχάρω.
Ο εισαγγελέας Κυπαρισσίας εξέδωσε 40 εντάλματα συλλήψεων. Η αστυνομία όμως φοβούμενη γενική εξέγερση του πληθυσμού, δεν τόλμησε να τα εκτελέσει.

Δύο σκοτωμένοι
Καλαμάτα 26 Αυγούστου. Ωρα 12 μεσάνυχτα (Του απεσταλμένου μας)
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μου από την Πύλο τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν ως εξής: Στις 7 το βράδυ 10 χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί μαζί με τα γυναικόπαιδά τους συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, όπου άκουσαν τους ρήτορες της σταφιδικής επιτροπής και ψήφισαν έντονη τηλεγραφική διαμαρτυρία στην κυβέρνηση, περιμένοντας ανυπόμονα απάντηση. Τη στιγμή αυτή δύναμη στρατού ζήτησε βίαια να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Στην άρνηση των συγκεντρωμένων σταφιδοπαραγωγών ο στρατός πυροβόλησε στο ψαχνό. Σκοτώθηκαν 2 και τραυματίσθηκαν 5. Η δολοφονική αυτή επίθεση αποτέλεσε το σύνθημα μιας ορμητικότατης επίθεσης του αγαναχτισμένου όγκου των σταφιδοπαραγωγών κατά των ενόπλων κρατικών δυνάμεων. Εγινε σωστή μάχη. Ρίχτηκαν πάνω από 1.000 πυροβολισμοί. Τελικά η αγαναχτισμένη μάζα κατώρθωσε να υπερφαλαγγίσει τις ένοπλες δυνάμεις και να τις τρέψει σε άτακτη φυγή. Η ηρωική μάζα των σταφιδοπαραγωγών, νικήτρια πια στις μάχες των δρόμων, κατέλυσε τις κρατικές αρχές, κατέλαβε το ταχυδρομείο και άλλα κρατικά ιδρύματα. Στη νικηφόρα της εξόρμηση η εκμεταλλευόμενη φτωχολογιά της Πυλίας φανατισμένη και από τη δολοφονία των αγωνιστών της, έβαλε φωτιά και κατέκαψε την Οικονομική Εφορεία, κατέστρεψε τα ιδρύματα του ΑΣΟ και γκρέμισε τα γεφύρια για να εμποδίσει τον ερχομό στρατού που στάλθηκε γρήγορα από την Καλαμάτα. Ολόκληρη η περιοχή της Πυλίας και η περιφέρεια της Μεσσηνίας βρίσκεται στα χέρια εξεγερμένων σταφιδοπαραγωγών. Στο χωριό Χανδρινού που βρίσκεται κοντά στην Πύλο οι χωριάτες γκρεμίσανε τα γεφύρια. Φοβερό μακελειό θα ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή την εξεγερμένη ηρωική Πυλία. Η εργαζόμενη Καλαμάτα, παρά τη λογοκρισία που από την πρώτη στιγμή μπήκε στα τηλεγραφήματα, έμαθε το άγριο μακελειό της Πύλου και την ηρωική απάντηση των ηρώων σταφιδοπαραγωγών. Όλα τα εργατικά σωματεία καλούνε αύριο (σήμερα) το πρωί έχτακτες συνελεύσεις με θέμα: κάθοδος σε 24ωρη απεργία για ενίσχυση του τίμιου, του ηρωικού αγώνα των σταφιδοπαραγωγών.
Και η περιφέρεια της Τριφυλίας βρίσκεται σε αναβρασμό.
Στη Ζαχάρω Ολυμπίας έγινε ένοπλο συλλαλητήριο με 6.000 σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίες κρατούσαν μαύρες σημαίες με τα συνθήματα «Κάτω ο ληστρικός ΑΣΟ», «3.600 ή θάνατος». Η μάζα των διαδηλωτών σταμάτησε το τραίνο της Πάτρας, εισόρμησε μέσα και κατευθύνθηκε για να ξεσηκώσει και να ενωθεί με την υπόλοιπη φτωχολογιά των σταφιδοπαραγωγών. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/history/item/76171-stafidika-megalos-xesikomos-1935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου