Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

                                                                                        Μόσχα, 28 Οκτωβρίου 2019
  Αγαπητοί φίλοι,

Σε μία εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα, με δάκρυα στα μάτια, τιμήσαμε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα τελετών του Κρατικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου Μόσχας την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την Ημέρα του "ΟΧΙ" στον ιταλικό φασισμό, της νικηφόρου προελάσεως του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο, ιδιαίτερο δείγμα ηρωισμού, σύμπνοιας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στον κατακτητή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το  Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», με στήριξη ενημέρωσης από το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.


Ανοίγοντας την εορταστική εκδήλωση η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η Ημέρα του «ΟΧΙ» αποτελεί υπέρλαμπρο δείγμα ηρωισμού, σύμπνοιας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στον κατακτητή, ξέχωρη έκφραση βέλτιστης ανταπόκρισης ενός ολόκληρου έθνους στα κελεύσματα της εθνικής συλλογικής ευθύνης. Το 1940 σύσσωμος ο ελληνικός λαός συσπειρώνεται για να προστατέψει τα πάτρια εδάφη του, την εθνική του κυριαρχία, την ιστορία και τον πολιτισμό του, ολόκληρο το έθνος ανταποκρίνεται με τον βέλτιστο τρόπο στο κάλεσμα και στις δοκιμασίες που του επιφυλάσσει η ιστορία για περιφρούρηση του ελληνισμού ως έννοιας-περιεχομένου και ως οντότητας στο χώρο και το χρόνο.
Στο χαιρετισμό της η πρύτανης του Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου Ιρίνα Κράγιεβα επεσήμανε τη συμβολή της σθεναρής ελληνικής αντίστασης στην ανατροπή των σχεδίων του Άξονα, καθώς και ανακοίνωσε με χαρά την πρόσφατη επανένταξη με την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά (Σεπτέμβριος 2019) της ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, στην οικογένεια γλωσσών που διδάσκονται στο σημαντικότατο αυτό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσίας και αριθμούν 37 πλέον ξένες γλώσσες,



Ο προσφάτως αφιχθείς γενικός πρόξενος τη;ς Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλας Κρίκος επεσήμανε ότι το «ΟΧΙ» του 1940 δεν ήσαν το μοναδικό στην ιστορία του Ελληνισμού προκειμένου διατηρήσει από την μάχη της Σαλαμίνας την ταυτότητα και συνέχει.α τους, ως επισης δεν ήσαν και το μοναδικό στην ιστορία. «ΟΧΙ» καλούνταν οι λαοί πολλάκις να βροντοφωνάξουν προκειμένου προασπίσουν την αυτοτέλεια, την ακεραιότητα, την ελευθερία τους.
 Στο χαιρετισμό του ο πιστός καλός μας φίλος και μεγάλος Φιλέλληνας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας-Κύπρου «Φιλία», πρέσβυς Γκεόργκι Μουράντοβ, επεσήμανε την αδήριξη ανάγκη σήμερα, την εποχή πολλαπλών προκλήσεων, συσπείρωσης, ενότητας, σύμπνοιας του ορθόδοξου κόσμου, Ελλήνων και Ρώσων.



Την εορταστική βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλας Κρίκος, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Θεόδωρος Δημόπουλος, ο πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Ζήνωνος, ο πρεσβευτής-σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου στη Μόσχα Κωνσταντίνος Χρηστοφίδης, ο πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα Αντώνης Σαμμούτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας-Κύπρου «Φιλία», πρέσβυς Γκεόργκι Μουράντοβ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας, πρέσβυς Αλεξάντρ Αλεξέγιεβ, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας, πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο 2004-2009 Αντρέι Βντόβιν, σημαντικοί Ελληνιστές, καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίων της Μόσχας, η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός Μαρία Κηπουρού, φοιτητές του Κρατικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου Μόσχας, σπουδαστές, μαθητές, που διδάσκονται την ελληνική, Έλληνες και Φιλέλληνες της ρωσικής πρωτεύουσας.


 

Η βραδυά εμπλουτίστηκε και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά το οποίο το αφηγηματικό σκέλος εναλλάσσονταν από κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής των γεγονότων του Αγώνα, την Ελλάδα της Κατοχής, τον άθλο της Αντίστασης και καλλιτεχνικό, μουσικό-λογοτεχνικό πρόγραμμα, κατά το οποίο συμμετείχαν:

ü      Καθηγητές και σπουδαστές ελληνικής γλώσσας Κ.Ε.Π. και Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΞ Ρωσίας (MGIMO), αρμόδια καθηγήτρια η Ελληνίστρια Άννα Τόροποβα,

ü      Χορωδία Κ.Ε.Π., καλλιτεχνική δ/ντρια η Ινέσσα Εφραιμίδου,

ü      Θεατρικό Εργαστήρι Κ.Ε.Π., καλλιτεχνικός δ/ντής ο Γιώργος Παναγόπουλος.

 

Στην φετεινή μας Εορτή της 28ης Οκτωβρίου εστιάσαμε και στα γεγονότα, που ακολούθησαν της νίκης στο Αλβανικό Μέτωπο, της μετέπειτα εισβολής στην Ελλάδα του γερμανικού στρατού, της συνθηκολόγησης. Αναφερθήκαμε στην περίοδο της κατοχής της χώρας από τον ξένο κατακτητή, στην πείνα και το θάνατο που αυτή σκόρπισε, στις μαζικές εκτελέσεις του ειρηνικού πληθυσμού, στο μεγαλείο και τον ηρωισμό της εθνικής αντίστασης !!!


Η εκδήλωση, που συνοδεύθηκε και από έκθεση φωτογραφίας στον προθάλαμο της αίθουσας τελετών του Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου Μόσχας, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ενθουσιώδη, θερμή και συγκινητική ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του Εθνικού μας Ύμνου από τους παρευρισκόμενους, τους οποίους διακατείχαν συναισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης. Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση στην εκδήλωση προσέδωσε η εύστοχη, ουσιαστική, άμεση, συγκινητική, αληθινή παρέμβαση της καλή φίλης Αγνής Σιδερίδου, κόρης της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου και ανηψιάς του ιδρυτή του Ε.Α.Μ. Λευτέρη Αποστόλου, η οποία μοιράστηκε με το κοινό πρωτογενείς γνώσεις και βιώματα για την δεδομένη ηρωική περίοδο στην ιστορία του ελληνικού λαού.



Kατάληψη εχθρικών θέσεων» ή «Aέρα» . Αλ. Aλεξανδράκης/« Атака врага» или «Ура». Ал. Александракис

Αλ.Aλεξανδράκης, «Πυροβολικό στο ποτάμι» /Ал. Александракис «Артиллерия на реке»

 Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι προσήλθαν και συμμετείχαν σε αυτή την ξεχωριστή και αξέχαστη εορτή. Στη διοίκηση του Κρατικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου Μόσχας για τη θερμή φιλοξενία, στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Παναγόπουλο, στη Χορωδία του Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ινέσσα Εφραιμίδου, στην εξέχουσα Ελληνίστρια του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Άννα Τόροποβα και στους φοιτητές της, στα στελέχη του Κ.Ε.Π. για την αυταπάρνηση, τον ενθουσιασμό,  το έργο τους.
Επίσης ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στην πρύτανη του Κρατικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου Μόσχας Ιρίνα Κράγιεβα και σε ολόκληρο το επιτελείο της για την άριστη συνεργασία, καθώς και στην υπεύθυνη της εν λόγω εκδήλωσης Βαρβάρα Κοζλόβα για την ουσιαστική σύμπραξή της.
 Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση και δίδονται σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο, όπου δύνασθε να αντλήσετε επιμορφωτικό υλικό, που μοιράστηκε στο κοινό, σχετικό με το Έπος του '40, την Ελλάδα της Κατοχής και το Έπος της Αντίστασης:






 

Παρατίθενται παραπομπές-σύνδεσμοι στο διαδίκτυο με βίντεο-απευθείας αναμετάδοση από την εκδήλωση:






 

Παρατίθεται το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη προς τους Έλληνες ομογενείς για την επέτειο και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου