Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ…


Α) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1)   Οι Μνημονιακοί Νόμοι της Ελλάδος
Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Αλέξης Μητρόπουλος στην Ελλάδα εφαρμόσθηκαν τρία μνημόνια. Το πρώτο, με τον Νόμο 3845/2010, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Α. Παπανδρέου.
Το δεύτερο, με τον Ν. 4046/2012, της συγκυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου.
Το τρίτο, με τον Ν. 4336/2015, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ν. 4559/2018 είναι ο τελευταίος χρονολογικά μνημονιακός Νόμος.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έχουν ψηφισθεί μέχρι σήμερα 714 μνημονιακοί Νόμοι, έχουν εκδοθεί 60.000 μνημονιακές διατάξεις καθώς και 300.000 Υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση των ψηφισμένων Νόμων!!!
Ολόκληρο αυτό το θεσμικό «οπλοστάσιο» παραμένει ανέπαφο μετά την ημερολογιακή λήξη της δανειακής σύμβασης και έχει απαγορευτεί, με αξίωση των θεσμών, και με τους Ν. 4472/17 και Ν. 4775/17 στις επόμενες κυβερνήσεις να τους ακυρώσουν ή να τους αναστείλουν.
2)   Απούλητα ρούχα αξίας 4,3 δισ. δολ. προς καταστροφή
Όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων ρούχων H&M διαθέτει απούλητα ρούχα αξίας 7,3 δισ. δολαρίων τα οποία, λόγω αλλαγής της μόδας, έχουν απαξιωθεί. 
Η συσσώρευση τόσο μεγάλου όγκου αδιάθετων ρούχων, όπως ήταν επόμενο, έχει δημιουργήσει ζημίες στην εταιρεία και αντικατοπτρίζει την έλλειψη επαρκούς μάρκετινγκ, την κακή εκτίμηση των δυνατοτήτων απορρόφησης των παραγόμενων προϊόντων της από την αγορά και την όχι έγκαιρη παρακολούθηση των τάσεων της μόδας, που είναι στην εποχή μας ταχύτατη.
Εξάλλου η στροφή της κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο συνέβαλλε, έστω και μερικώς, στη δημιουργία αυτών των αποθεμάτων. Η πτώση των προ φόρων κερδών κατά 60% στο α΄ τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο της περσινής περιόδου και η πτώση των πωλήσεων κατά 1,5% αντίστοιχα, ήταν αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των αποθεμάτων και της αύξησης των προσφορών, σε πολύ χαμηλές τιμές, που συνετέλεσαν στην απώλεια των πιστών πελατών της.
Έτσι, η εταιρεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ή να καταστρέψει τα αδιάθετα προϊόντα, για να αποφύγει την περαιτέρω υποτίμηση της αξίας τους ή να τα διαθέσει σε πολύ χαμηλές τιμές που οπωσδήποτε θα βλάψουν το κύρος και την φήμη της και θα συμπιέσουν περαιτέρω τις τιμές των παραγομένων ρούχων της.

Β) ΙΣΤΟΡΙΚΑ    
1) «Ενδυμίωνος ύπνον καθεύδεις»
Η πιο πάνω ιστορική φράση έμεινε παροιμιώδης και δηλώνει αυτούς που κοιμούνται πολύ και βαθιά, τους υπναράδες, νυσταλέους, ναρκωμένους, αποκοιμισμένους, αποχαυνωμένους ή όπως τους αποκαλεί ο Αριστοφάνης στους «Αχαρνείς» του «Χαυνοπολίτες».
Ο Ενδυμίωνας αρχηγός των Αιολών και 2ος βασιλιάς της Ηλίδας, ήταν γιος του Αέθλιου και της Καλύκης στον οποίο ο Δίας χάρισε έναν μακάριο και αιώνιο ύπνο μετά από παράκληση της ετερόφωτης Σελήνης που τον είχε ερωτευθεί σφόδρα επάνω στο όρος Λάτμο της Καρίας ανατολικά της Μιλήτου. Ο Ενδυμίωνας απέκτησε με τη Σελήνη 50 κόρες, οι οποίες συμβόλιζαν τους 50 σεληνιακούς μήνες που παρεμβάλλονταν μεταξύ των Αρχαίων Ολυμπιάδων.
Απέκτησε επίσης από την σύζυγό του Χρωμία 3 γιους τον Επειό τον Αιτωλό και τον Παίονα. Ο Ενδυμείων είναι ο πρώτος που καθιέρωσε τον αγώνα δρόμου. Ο γιος του Επειός είναι ο πρώτος ανεπίσημος σταδιονίκης, πολύ πριν από τον επίσημα καταγεγραμμένο σταδιοδρόμο Ολυμπιονίκη Κόροιβο από την Ηλεία.
Στον αγώνα δρόμου, μεταξύ των γιων του, ο Ενδυμίων έβαλε ως έπαθλο την αρχηγία του λαού του.
Νίκησε ο Επειός που κέρδισε τη βασιλεία και τα άλλα δύο αδέλφια του ξενητεύθηκαν και ο μεν Αιτωλός ίδρυσε την Αιτωλία ο δε Παίονας την Παιονία (περιοχή μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμόνος).




Γ) ΔΙΑΦΟΡΑ
Υπεραιωνόβιος Ιάπωνας 112 ετών  

1)   Ο Μασαζό Νονάκα, είναι ο Ιάπωνας που κατοικεί στη νήσο Χοκάϊντο, που είναι η βορειότερη επαρχία της Ιαπωνίας. Αναγνωρίσθηκε από την εταιρεία που εκδίδει το βιβλίο των Παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο αφού είναι 112 ετών.
Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1905 και πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου σε ηλικία άνδρα στον κόσμο μετά το θάνατό του Ισπανού Φρανθίσκο Νουνιέθ Ολιβέρα που πέθανε φέτος σε ηλικία 113 ετών.
Ο υπεραιωνόβιος αυτός Ιάπωνας απέκτησε 5 παιδιά, άγνωστο αριθμό εγγονών και δισέγγονα, του αρέσει να ακούει μουσική και να βλέπει στην τηλεόραση αγώνα σούμο.
Ζει με την οικογένειά του στο σπίτι του στο Ασόρο το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως πανδοχείο ιαματικών λουτρών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου