Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ



ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ :
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1)    Τα σε χρυσό συναλλαγματικά αποθέματα της Γερμανίας.  Η Γερμανία , κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και για μεγαλύτερη διασφάλιση των σε χρυσό συναλλαγματικών αποθεμάτων της, μετέφερε, το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού για φύλαξη στην Κεντρική Τράπεζα στη Γαλλίας και στις ΗΠΑ. Από το 2013 όμως και για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι πράγματι διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα σε χρυσό, άρχισε τον επαναπατρισμό αυτού. Έτσι το 2016 μετέφερε από τις ΗΠΑ 300 τόνους χρυσού και 91 τόνους από τη Γαλλία. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει επαναπατρίσει 674 τόνους χρυσού.
Στο τέλος του 2016 η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα διέθετε στα Θησαυροφυλάκια της 1619 τόνους χρυσού, που αντιστοιχούσε στο 47,9%  του συνόλου των αποθεμάτων της, ενώ 1236 τόνοι παρέμειναν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ν. Υόρκης και 432 τόνοι στην Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο. Το κόστος μεταφοράς έχει ανέλθει σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ και η μεταφορά του υπολοίπου υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει και άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο επαναπατρισμός μέρους των αποθεμάτων χρυσού δεν σχετίζεται, κατά δήλωση του κ. Κάρλ Λουντβοχ Τέλ, εκτελεστικού συμβούλου της Γερμανικής Τράπεζας, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ και την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στη νέα πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ.

2)    Τα ξεχασμένα στα σεντούκια παλαιά χαρτονομίσματα.   Σε 15 δις ευρώ ανέρχεται η αξία των παλαιών χρημάτων που παραμένουν ξεχασμένα στα σπίτια των Ευρωπαίων, αν υπολογιστούν αυτά με βάση την ισοτιμία με την οποία μπήκαν τα εθνικά νομίσματα στην Ευρωζώνη. Το ένα τρίτο από αυτά, όμως που βάσει εκείνης της ισοτιμίας αντιστοιχούν σε 5 δις ευρώ, δεν έχει πλέον παρά μόνο συναισθηματική αξία. Ο λόγος είναι πως έχει εκπνεύσει η προθεσμία ανταλλαγής με ευρώ. Οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Φινλανδία. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες αυτών των χωρών έχουν χάσει αμύθητη περιουσία ένα κεφάλαιο 5 δις ευρώ εξαιτίας της επιλογής του (συναισθηματικά δεμένοι με το εθνικό τους νόμισμα) ή της αμέλειάς τους. Στην Ελλάδα βρίσκονται φυλαγμένα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δραχμές από χαρτονομίσματα. Τυχεροί είναι οι Γερμανοί αφού η Bundesbank έχει καταστήσει σαφές ότι θα ανταλλάσσει «επ’ αόριστόν» και για «απεριόριστο όγκο» χρημάτων από το παλαιό νόμισμα της Γερμανίας.

3)    Η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα συνεπάγεται μεγάλο κόστος στην οικονομία. Ο χρόνος εκδίκασης πρωτοβάθμιων αστικών και εμπορικών υποθέσεων ανέρχεται σε 378  ημέρες έναντι του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 242 ημερών . Ο μέσος χρόνος εκδίκασης διοικητικών υποθέσεων φθάνει της 964 ημέρες στην Ελλάδα όταν ο αντίστοιχος χρόνος στην Ε.Ε είναι 102 ημέρες. Στην Ελλάδα έχουμε 389 δικηγόρους ανά 100.000 κάτοικοι ενώ στην Ε.Ε υπάρχουν 123. Ως προς τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας το 43% των δικαστών και δικηγόρων δεν τις χρησιμοποιούν έναντι ποσοστού 25% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4)    Η πτωτική εξέλιξη του ζωικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Ο εκτρεφόμενος, ζωικός πληθυσμός στη χώρα μας συνεχώς μειώνεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει τη βιομηχανική παραγωγή που θα απορροφούσε  το πλεονάζον εργατικό δυναμικό από την κτηνοτροφία.  Τα εκτρεφόμενα βοοειδή μειώθηκαν από 830.000 το 1981 σε 627.000 το 2008 , οι εκτρεφόμενοι χοίροι μειώθηκαν από 1.017.000 σε 880.000 Συνέπεια αυτών είναι ότι είμαστε ελλειμματικοί σε ζωικά προϊόντα με αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή να καλύπτει μόλις το 15% με 20% της κατανάλωσης.

5)    Τα πεταμένα αποτσίγαρα στις ακτές και οι συνέπειες τους. Τώρα που τελείωσε η περίοδος των θαλάσσιων λουτρών για τους περισσότερους Έλληνες καιρός είναι να γίνει και ένας απολογισμός των συνεπειών των κακών συνηθειών και λουομένων συμπατριωτών μας. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 27,3% δήλωναν συστηματικοί καπνιστές και σε ποσοστό 5,2% περιστασιακοί υπολογίζεται  η συμμετοχή τους, στο 40% των σκουπιδιών στις ακτές που είναι κυρίως  αποτσίγαρα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα συνολικού βάρους 3500 τόνων είναι το ετήσιο αποτύπωμα των Ελλήνων καπνιστών στο περιβάλλον. Πολλά από τα αποτσίγαρα καταλήγουν στην θάλασσα μολύνοντας αυτή και δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους. Όπως τονίζει η Αντικαρκινική Εταιρία «Εκτός από τον κίνδυνο που συνιστούν τα αποτσίγαρα αποτελούν αυτά  και μια τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού του  φίλτρου αλλά και διάχυσης τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου». Βέβαια το 79% των Ελλήνων δηλώνει ότι αισθάνεται θυμό που δεν εφαρμόζεται πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος και πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του αποτελεί σημείο πολιτικής υποβάθμισης της χώρας, εντούτοις όμως αντιδρά σχεδόν με απάθεια απέναντι σε εκείνους που δεν τον εφαρμόζουν.   


Οκτώβριος 2017                                      Νίκος Δήμου                        

                                                                                           Φιλίστωρ – Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου