Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ 1827,ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1828 , ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 1831 ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ .

 

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Από 3 διαφορετικά αρχεία,  έχουμε 4 πρωτότυπα έγγραφα  που αναφέρονται στους κατοίκους των χωριών της επαρχίας Μικρομάνης (μεταξύ αυτών είναι και οι κάτοικοι Βαλύρας, τότε Τζεφερεμίνι )  με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος.Το πρώτο αρχείο είναι από τα ΓΑΚ αρχείο Βλαχογιάννη φάκελλος 220, το δεύτερο από το αρχείο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας Τόμοι 20, 22  ,και τ ο τρίτο από τη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος  φύλλο 58 31-8-1831. Το αρχείο Βλαχογιάννη το έχει και στο βιβλίο του ο αείμνηστος Μίμης Φερέτος στα Μεσσηνιακά. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέχτηκε κυβερνήτης της Ελλάδας από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (άνοιξη 1827) και στις αρχές του 1828 ήρθε στο Ναύπλιο. Στην εθνοσυνέλευση συμμετείχαν από τη Βαλύρα 33 εκλέκτορες (Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας τόμος 20 σελίδες 1-10), και στους επίσημους (146, 245 ατόμων) ήταν και ο Μιχάλης Παπασαραντόπουλος  στις 2 συνελεύσεις  Επιδαύρου 1926-Τροιζήνας 1927  

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.Η ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥΔΗ.ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

 Περιγραφή


Τα θεμέλια της πρώτης ελληνικής Κοινότητας στη Μασσαλία μπαίνουν το 1820 με την ίδρυση της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας από εμπόρους, κυρίως Χιώτες, εγκατεστημένους ήδη μόνιμα στο λιμάνι. Η Κοινότητα ενδυναμώνεται με τη σταδιακή άφιξη άλλων εμπόρων από την Κωνσταντινούπολη και τα Ιόνια νησιά, γίνεται σύντομα σημαντικό μέλος της ελληνικής επιχειρηματικής διασποράς και επιβάλλεται στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στις αρχές του 20ού αιώνα, μέλη των ίδιων πάντα αρχοντικών εμπορικών οικογενειών διοικούν την Κοινότητα και την ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά το 1916, η σύνθεση και η κοινωνικοοικονομική διαστρωμάτωση της τοπικής ελληνικής διασποράς μεταβάλλονται ριζικά από διαδοχικά κύματα προσφύγων και μεταναστών. Αμφίδρομες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις δημιουργούνται μεταξύ των κυρίων συνιστωσών της νέας πολυπληθούς και ετερογενούς παροικίας, οι οποίες εκφράζονται ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες και τα πρόσωπα, διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή της και συντελούν αναπόφευκτα στην τελική και πλήρη διαφοροποίησή της.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

To εργοστάσιο «Βότρυς» και το σταφιδικό συλλαλητήριο το 1934, στη Βαλύρα Μεσσηνίας.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Η  σταφίδα είναι το αποξηραμένο σταφύλι. Τρώγεται σκέτη ως γλυκό και προστίθεται συνήθως σε κέικ. Παράγεται από ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού όπως η σουλτανίνα ή η κορινθιακή ποικιλία. Η κύρια διεργασία παραγωγής έχει να κάνει με την ξήρανση των σταφυλιών στον ήλιο για μερικές ημέρες, ενώ ύστερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένα πρόσθετα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και να επεκταθεί ο χρόνος αποθήκευσης. H σταφίδα είναι χρώματος μαύρου και λέγεται κορινθιακή, χρώματος λευκού και λέγεται σουλτανίνα και σταφίδα σουλτανίνα εισαγωγής, εδώ και λίγα χρόνια από Ισραήλ, που καλλιεργείται   στην Ελλάδα. χρώματος μαύρου. Ο τρύγος, το αλώνι και η προετοιμασία του, το άπλωμα των σταφυλιών, η αποξηρανσή τους, το τρίψιμο και δρυμόνιασμα, το μακηνάρισμα και το σάκιασμα, το ποιοτικό της σταφίδας  ανήκουν στο παρελθόν

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΑΛΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ 100 ΦΥΛΛΩΝ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

1.Η εφημερίδα Βαλύρα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο την 1-8-1982 και το τελευταίο φύλλο τον Ιούνιο του 1999.

2.Στα 18 περίπου χρόνια τυπώθηκαν συνολικά 104 φύλλα.

3.Σε 1 χρόνο τυπώθηκαν 8 φύλλα                                                    Σύνολο=8

4.Σε 6 διαφορετικά χρόνια, τυπώθηκαν  7 φύλλα κάθε χρονιά.       Σύνολο=42

5.Σε 5 διαφορετικά χρόνια τυπώθηκαν  6 φύλλα κάθε χρονιά .       Σύνολο=30 

6.Σε 4 διαφορετικά χρόνια τυπώθηκαν 5 φύλλα κάθε χρονιά .        Σύνολο=20 και

7.Δύο  χρονιές αντίστοιχα  ανά χρονιά τυπώθηκαν 3,1 φύλλα.        Σύνολο=4

8.Από τα 104 φύλλα σε 3 διαφορετικές εκδόσεις τα φύλλα με μικρό μέγεθος είναι 43 και οι υπόλοιπες εκδόσεις  σε μεγάλο μέγεθος.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

ARXEIO ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΕΒΔΟΜΑΔΑ” ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ 4\9\2000-8\10\2001

 


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Όταν ήμουν   εκπαιδευτικός στην Πάτρα, στην τοπική εφημερίδα της Πάτρας ,δημοσίευα για την τοπική Ιστορία της Βαλύρας, της περιοχής, και διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος.Το  αρχείο υπάρχει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ,καθώς και  το αρχείο της εφημερίας Βαλύρα, και είναι στη διάθεση του  κάθε ενδιαφερόμενου, που ενδιαφέρεται για την τοπική ιστορία του τόπου μας, η οποιοδήποτε δημοσιευμένο άρθρο.

Η επόμενη  ανάρτηση θα είναι για την εφημερίδα της Βαλύρας.

Αναγράφονται οι τίτλοι των άρθρων  και οι αντίστοιχες ημερομηνίες τους.