Εδώ θα παραθέσουμε ένα ακόμα ντοκουμέντο που συνηγορεί ξεκάθαρα υπέρ της άποψής μας. Το παραθέτει ο Ριζάς . αφορά μια έκθεση του συνταγματάρχη Γεωργίου Κατεχάκη -που υπηρετούσε τότε στην Κωνσταντινούπολη- και στάλθηκε στο Γενικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 1918.
Στην έκθεση αυτή ο Κατεχάκης τόνιζε ότι: (1) οι Τούρκοι, ωσάν να μην είχαν ηττηθεί και μετά τη συμφωνία του Μούδρου, συμπεριφέρονταν προκλητικά έναντι των χριστιανών, (2) το Νεοτουρκικό Κομιτάτο υφίστατο, εξόπλιζε τον πληθυσμό,
καθοδηγούσε το κοινοβούλιο και στήριζε την κυβέρνηση που ήταν υποχείριό του, (3) το χάσμα μίσους μεταξύ Τούρκων κι Ελλήνων διευρυνόταν και δημιουργούσε τεράστιους φόβους για το μέλλον των Ελλήνων, αν δεν υπήρχε μέριμνα για την διασφάλισή τους!
Ο Βενιζέλος λοιπόν έπρεπε να είχε άποψη για την ισχύ 2 του εθνικισμού και έπρεπε να λάβει τα μέτρα του, δηλαδή να εξασφαλίσει την οικονομική –τουλάχιστον- βοήθεια των Συμμάχων και την ελευθερία κινήσεων του στρατού, ώστε να συντρίψει το κίνημα των Νεότουρκων στα αρχικά του στάδια. Και αυτά τα δεδομένα έπρεπε να εξασφαλιστούν πριν την απόβαση μας στη Σμύρνη. Πώς θα γινόταν η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών χωρίς ελευθερία κινήσεων του στρατού; Οι περιπτώσεις του Αϊδινίου και της Περγάμου έδειξαν περίτρανα ότι αυτό ήταν αδύνατο.
Και αν θεωρήσουμε ότι ο Βενιζέλος είχε διαφορετική άποψη για το εθνικιστικό κίνημα, έπρεπε να διαισθανθεί ότι οι ετεροβαρείς κατά της Τουρκίας όροι της Συνθήκης των Σεβρών θα οδηγούσαν σε αφύπνιση και εξάπλωση του τουρκικού εθνικισμού, όπως κι έγινε.
Ταυτόχρονα ο Βενιζέλος –άθελά του βέβαια- με την εκλογική του ήττα, η οποία κατά τον Μπουλαλά «ήτο δια την Ελλάδα υπνωτικό φάρμακο, δια δε την Τουρκίαν διεγερτικόν του εν ληθάργω ευρισκομένου εθνικού αισθήματος …», ¨βοήθησε¨ στην παραπέρα ενδυνάμωση των Νεότουρκων.
Φτάνοντας στο τέλος αυτή την εργασία μπορούμε μετά βεβαιότητας να ισχυριστούμε ότι ο τουρκικός εθνικισμός, όπως εκδηλώθηκε σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής εκστρατείας στη Μ. Ασία, ήταν δημιούργημα:
- 1. Αρχικά των υπό τον Liman von Sanders Γερμανών στρατιωτικών συμβούλων των οθωμανικών κυβερνήσεων στην προσπάθεια των Γερμανών να δημιουργήσουν διάδρομο προς τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και να διεισδύσουν στον οικονομικό – εμπορικό τομέα, όπου μεγαλουργούσαν οι Έλληνες και στέκονταν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 49% των βιομηχανιών-βιοτεχνιών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανήκε σε Έλληνες όπως και το 46% των τραπεζών!
- 2. Στη συνέχεια των Συμμάχων μας:
1 Ένα ακόμα στοιχείο υποστηρικτικό της άποψής μας είναι και το παρακάτω απόσπασμα από τον M. L. Smith, γράφει στη σ. 199 του βιβλίου του ¨Το όραμα της Ιωνίας¨: «’Έτσι ο Βενιζέλος κατάληξε στο σημείο να υποτιμά τη βούληση των Τούρκων για αντίσταση και να υπερτιμά την ικανότητα των Ελλήνων να τα βγάλουν πέρα μονάχοι τους στη Μικρά Ασία. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενθάρρυνε τους Συμμάχους να αφήσουν την Ελλάδα να στηριχτεί στους δικούς της πόρους και να αγνοήσουν τις αναφορές …. ότι η ελληνική κατοχή κατέστρεφε τις προοπτικές μιας σταθερής ειρηνικής διευθέτησης με τους Τούρκους». Διαφωνούμε μόνο στο σημείο που έμμεσα απαλλάσσει τους Συμμάχους από την ευθύνη για βοήθεια!
2 Την ισχύ όχι μόνο του εθνικισμού αλλά και του μεγέθους της απαιτούμενης υπερπροσπάθειας που απαιτούσε η εδραίωση της ελληνικής παρουσίας στη Μικρασία. Ο Churchill σε συνομιλία του με το Βενιζέλο του είχε πει: «Τι έξοδα! Εις εκείνους (τους Τούρκους) ο πόλεμος δεν στοιχίζει τίποτα, Αλλά σεις πόσο θα ημπορέσετε να παρατείνετε μίαν τόσον εξαντλητική προσπάθεια;». Κάτι ήξερε ο Churchill και μιλούσε έτσι γιατί προφανώς γνώριζε, ή τουλάχιστον έβλεπε καλύτερα το μέλλον, πως θα αντιδρούσαν οι Τούρκοι εθνικιστές στην ελληνική παρουσία στη Μικρασία.
- a. Είτε ως σύνολο, αφού δεν αφόπλισαν και δεν αποστράτευσαν τον ηττημένο οθωμανικό στρατό και επιπλέον δεν έλαβαν σχεδόν κανένα μέτρο φύλαξης των αποθηκών στρατιωτικού υλικού, που έγιναν έρμαιο των Νεοτούρκων του Κεμάλ σε γνώση όλων των Συμμάχων μας.
- b. Είτε κατά μόνας, στην ενδοσυμμαχική αντιπαράθεση προς επικράτηση των συμφερόντων εκάστης χώρας έναντι των άλλων. Η θέση των Ιταλών και των Γάλλων έναντι του τουρκικού εθνικισμού είναι τόσο γνωστή, που δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουμε σε αυτή. Η Αγγλία παρότι είχε τον πρώτο λόγο δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να διασφαλίσει τους όρους αφοπλισμού και αποστράτευσης του τουρκικού στρατού και στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1921 προσκάλεσε και τον Κεμάλ δίνοντας έτσι μια τεράστια εξωτερική ώθηση στο κίνημά του. Ο ίδιος ο Κεμάλ αναφέρει ότι από το 1919 είχε επαφές και με τους Άγγλους 3 και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το φιλοτουρκισμό της πλειονότητας των μελών της αγγλικής κυβέρνησης –πλην του Lloyd George - και του στρατιωτικοδιπλωματικού κατεστημένου.
- c. Είτε ουσιαστικά επιτρέποντας τη ¨διαφυγή¨ του Κεμάλ από την Κων/πολη στον Πόντο, όπου άρχισε την οργάνωση του ιδιότυπου κινήματός του. Ειδικά η Αγγλία έκανε τα στραβά μάτια στην υποτιθέμενη ¨ηρωική¨ και μυστική –υπό τις ευλογίες του Σουλτάνου ενάντια του οποίου δήθεν δρούσε ο Κεμάλ- έξοδο του. Οι λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος είναι συγκλονιστικές και δείχνουν την διπλοπροσωπία της αγγλικής διπλωματίας!
- 3. Της Σοβιετικής Ρωσίας που ξέχασε τις διεθνιστικές της μεγαλοστομίες και πλουσιοπάροχα αντάμειψε τον Κεμάλ για τις σφαγές Αρμενίων, Ελλήνων αλλά και των Τούρκων κομμουνιστών με στόχο την επάνοδό της στη διεθνή πολιτική σκηνή, το σπάσιμο της απομόνωσής της αλλά και την ¨εξαγωγή¨ των επαναστατικών ιδεών της.
- 4. Των ελληνικών κυβερνήσεων –ειδικά των φιλοβασιλικών- που ωθούμενες από μια κατά Clausewitz και Sun Zu λανθασμένη στρατιωτική λογική, στην προσπάθεια της εκπλήρωσης της Μεγάλης Ιδέας – στην οποία δεν πίστευαν- και παράλληλα στην προσπάθεια να φανούν αρεστές στην Αγγλία, έστελναν τον ελληνικό στρατό όλο και βαθύτερα στην Ανατολία σε περιοχές με ελάχιστη ή και καθόλου ελληνική παρουσία.
60
3 Οι επαφές αυτές έπεισαν εκτός των Άγγλων τους Γάλλους και τους Αμερικανούς –για το άκρατο φιλοτουρκισμό των οποίων δεν κάναμε καμιά αναφορά- για το δίκαιο του αγώνα του Κεμάλ και όπως ο ίδιος αναφέρει «του υποσχέθηκαν αν όχι βοήθεια τουλάχιστον ουδετερότητα», όπως κι έγινε! Μένοντας για λίγο στην αμερικανική στάση θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πρόεδρος Wilson με κανένα τρόπο δε δεχόταν το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήταν φανερός πολέμιος των ελληνικών θέσεων και αξιώσεων. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Οι διάδοχοι του Wilson προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα κι έδωσαν στον Κεμάλ το πράσινο φως, να απαλλαγεί από τις μειονότητες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, πολυπληθές και ομογενές –που δεν έγινε ποτέ λόγω Κούρδων- κράτος υποταγμένο στη Δύση στο υπογάστριο της ΕΣΣΔ. Η μετέπειτα πορεία των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων μας επιβεβαιώνει πλήρως.
4 Εθνοαστική και αντιδυτική – αντιχριστιανική τη στιγμή που ο Κεμάλ έδινε διαβεβαιώσεις στον Ιταλογαλλικό ιμπεριαλισμό για την ικανοποίηση των συμφερόντων του. Ο Κεμάλ ήταν προοδευτικός ως εκφραστής της τουρκικής αστικής τάξης και ταυτόχρονα αντιδραστικός εκφραστής του κατακτητικού εθνικισμού της. Δυστυχώς ο Ψυρούκης και άλλοι ιστορικοί δεν έλαβαν υπόψη τους την παραπάνω πραγματικότητα και ηρωοποιούν τον Κεμάλ, το κατεξοχήν δημιούργημα και ενεργούμενο της Δύσης στην προσπάθειά της να στήσει ¨ανάχωμα¨ στη νεοσύστατη ΕΣΣΔ!
5 Ο Γ. Βασιλούλης στη σελίδα 200 του βιβλίου του «η Δεκαετία της φωτιάς, 1912-1922» αναφέρει σχετικά: «Παράλληλα η πνευματική ηγεσία της Γαλλίας εκτόξευε ύβρεις εναντίον της Ελλάδος, όπως: ¨Λε σαλ γκρέκ = οι βρωμορωμιοί, οι εκμεταλλευτές ραγιάδες, η μάστιγα της Ανατολής, τα ελληνικά κτήν稻. Τα σχόλια περισσεύουν, άλλη μια απόδειξη ότι η Γαλλία ήταν ¨μουσουλμανικό κράτος¨.
- 5. Και τέλος του Κεμάλ που χρησιμοποιώντας τον μουσουλμανισμό ως όχημα παρέσυρε με το μέρος του, αναδεικνύοντας τον δήθεν μη απελευθερωτικό 6 χαρακτήρα της ελληνικής εκστρατείας στη Μικρασία, τουρκικούς πληθυσμούς –Λαζούς, Γιουρούκους, Πομάκους, Κούρδους, κ.ά- ασπαζόμενους το Ισλάμ ενάντια στην κατακτητική και άπιστη Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα ο πόλεμος του Κεμάλ είχε ένα διττό, αντιφατικό χαρακτήρα . σαφώς απελευθερωτικό – προοδευτικό ενάντια στον ξένο κατακτητή στις ερημιές της Ανατολίας αλλά και σαφώς κατακτητικό - αντιδραστικό στα φιλόξενα μέρη της Δυτικής Μικρασίας με τον ελληνικό και δυτικοευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπου οι κάτοικοι πρόβαλλαν την αξίωση της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.
Πιστεύουμε ότι σε αυτό το καίριο σημείο δε δόθηκε η προσοχή που χρειαζόταν και δεν έγινε αντικείμενο προπαγάνδας 7 προς την κοινή γνώμη των λαών της Δύσης -ώστε να κατανοήσουν των αντιχριστιανικό και ωμό χαρακτήρα του κεμαλισμού και να ξεφύγουν από τις ρομαντικές ιδέες του οριενταλισμού- από το σύνολο των Ελλήνων πολιτικών!
Ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Δ. Σωτηρίου δείχνει όλη την αναλγησία των ξένων δυνάμεων, γράφει η Σωτηρίου: « Το εξοργιστικό σ΄ ολόκληρο αυτό διπλωματικό πάρε-δώσε των Μεγάλων δεν ήταν μόνον η αναξιοπιστία και η ασυνέπεια τους, μα η ασυνειδησία με την οποία μοιράζανε εδάφη που δεν τους ανήκαν δίχως να νοιάζονται για τις αρχές της αυτοδιάθεσης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας των μικρών λαών για τις οποίες, όπως έλεγαν, είχαν αποδυθεί σε αγώνα ζωής και θανάτου», και συμφωνούμε μαζί της υπό δυο προϋποθέσεις. Στο σκεπτικό της:
- (1) να συμπεριελάμβανε στους Μεγάλους και τη νεοσύστατη τότε ΕΣΣΔ 8 ,
- (2) αλλά και να αναγνωριζόταν η δυνατότητα αυτοδιάθεσης των χριστιανικών πληθυσμών της Δυτικής Μικρασίας και η δυνατότητα άμυνας τους ενάντια στην μουσουλμανική λαίλαπα, που χρησιμοποίησε ο «επαναστάτης» Κεμάλ για να υλοποιήσει την εθνοκάθαρση – δολοφονία – γενοκτονία, που επαγγέλονταν οι Νεότουρκοι!
6 Ο Στ. Πρωταίος στα προλεγόμενα του βιβλίου «Η δίκη των έξη – επίσημα πρακτικά, Εκδόσεις Χρήσιμα Βιβλία, Αθήνα 1963» παρουσιάζοντας μια λεπτομερή εθνολογική ανάλυση της Μικρασίας οδηγείται σε συμπεράσματα που δικαιώνουν την αρχική, τουλάχιστον, απόφαση της εκστρατείας. Βέβαια δεν υπεισέρχεται σε γεωπολιτικά – στρατιωτικά θέματα, π.χ. δυνατότητα άμυνας κλπ., αλλά με την ανάλυσή του αποκρούει την άποψη περί του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της εκστρατείας, την ίδια εποχή που ο Ψυρούκης εξέδιδε το βιβλίο του. Ταυτόχρονα παρουσιάζει –το 1963- ανατρέχοντας στον Ι. Κορδάτο την άποψη περί επέμβασης των Ρωσίας στα τεκταινόμενα στη Μικρά Ασία. Τα στοιχεία έχουν εκτεθεί στη σελίδα 53 του παρόντος.
7 Αντίθετα οι Νεότουρκοι χρησιμοποίησαν επιδέξια το χαρτί της προπαγάνδας, γράφει ο Β. Τζανακάρης σχετικά: «Με την αναρρίχηση των Νεότουρκων στην εξουσία, οι γαλλικές εφημερίδες είδαν να κυλάει ξαφνικά μπροστά τους ένας πακτωλός από χρήμα . στον οποίο καλούνταν τώρα να πάρουν το … λουτρό τους! Οι Νεότουρκοι αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ανοιχτοχέρηδες, καθώς ενδιαφέρονταν να έχουν με το μέρος τους την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Για να μιλήσουμε μόνο για τη Γαλλία, γράφει ο Φ. Βιντελιέ, στην Πετίτ Παριζιέν δόθηκαν 600.000 φράγκα, στην Γκολουάζ 250.000 και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα στις Λίμπρ Παρόλ, Ορόρ, Ακσιόν, Εξέλσιορ και Ιντρασινιάν ώστε να μη μπορούν ν’ αφουγκραστούν τον ¨μακρινό ψίθυρο των ολοφυρμών στην Ανατολία¨ …».
Αλλά πώς να ασχοληθεί κανείς με τον εξωτερικό και πραγματικό εχθρό, όταν το κύριο μέλημά του είναι το κυνήγι του εσωτερικού ¨εχθρού¨ αυτού που θέλει να του ¨κλέψει¨ την εξουσία; Έχουμε την άποψη ότι και οι δύο παρατάξεις, στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού μα και αργότερα, πολιτεύτηκαν φαύλα και ενάντια στο καλό αυτού του τόπου.
8 Μη ξεχνάμε το διαμελισμό του κράτους της Αρμενίας -δημιούργημα της συνθήκης των Σεβρών- μεταξύ Τουρκίας και ΕΣΣΔ!
Θα κλείσουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή με την αντιπαράθεση δυο κειμένων, το ένα του G. Horton –προξένου των ΗΠΑ στη Σμύρνη από το 1919 έως το 1922- από το βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας» και το άλλο του R. T. Erdogan –του προέδρου της Τουρκίας- από δηλώσεις του στις 6/6/2016 σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.
G. Horton: ¨Όπως θα αποδείξω … από τότε που πρωτοέκανε την εμφάνισή του ως μεγάλος εχθρός του χριστιανισμού, ο μουσουλμανισμός εξαπλώθηκε αποκλειστικά με το σπαθί και τη βία. … Στα πιο πρόσφατα χρόνια, ο κλήρος έπεσε στους Τούρκους να διατηρήσουν τις θηριώδεις παραδόσεις … και να διαπρέψουν σε βιαιότητες που όμοιές τους δεν διέπραξε ποτέ καμιά από τις φυλές που συντάχτηκαν κάτω από τη σημαία του Προφήτη …¨ και συνεχίζει σε άλλο κεφάλαιο ¨Η Σμύρνη πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Η πυρκαγιά αποτέλεσε την τελευταία προς το παρόν πράξη στην πάγια τακτική που διαμόρφωσε επί αιώνες τη μουσουλμανική ιστορία και εξάπλωση και, ιδιαίτερα, την τουρκική ιστορία από την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία. Παραδείγματα της πάγιας αυτής πολιτικής αποτελούν: (α) Οι δολοφονίες, οι βασανισμοί και οι διωγμοί που έλαβαν χώρα στη Μακεδονία … (β) Οι δολοφονίες και η έξωση από τα σπίτιά τους των Ελλήνων της Μ. Ασίας … (γ) Οι απελάσεις Ελλήνων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στο καταχείμωνο του 1916 … (δ) Η εξόντωση αριθμού μεταξύ οκτακοσίων χιλιάδων κι ενός εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915-16 ...¨.
R. T. Erdogan: ¨Γερμανία σ’ το ξαναλέω, λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα, λογοδότησε πρώτα εσύ για την εξόντωση 100.000 ανθρώπων στη Ναμίμπια. Είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να κατηγορεί την Τουρκία για τη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν έχουμε εμείς τέτοια θέματα, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Ιστορία μας. Η Ιστορία μας δεν είναι μια Ιστορία σφαγών. Η Ιστορία μας είναι μια Ιστορία ευσπλαχνίας και ελέους, αυτή είναι η διαφορά μας¨.
Και η απάντηση της ¨Ιστορίας¨ μέσα από ένα επίσημο τουρκικό έγγραφο δημοσιευμένο στα 1916 σε γαλλική εφημερίδα και δυο φωτογραφιών από τις χιλιάδες αντίστοιχες που υπάρχουν.
Το έγγραφο:
« Γκιλντίζ 14-5-1914. Προς το Διοικητή της Σμύρνης, Ραχμή Μπέη. Οι Έλληνες Οθωμανοί υπήκοοι της περιφερείας σας … πρέπει να εξαναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες στους και να μεταφερθούν στους νομούς Ερζερούμ, Ερζικιάν και αλλού. … Αν αρνηθούν να εκκενώσουν τις περιοχές τους, δώστε οδηγίες στους μουσουλμάνους αδελφούς μας να τους εξαναγκάσουν μεταχειριζόμενοι προς τούτο κάθε μέσον και κάθε είδους έκτροπο 9 … Υπουργός Εσωτερικών – Μ. Talaat».
62
9 Σας θυμίζω το έγγραφο του Νουρεντίν που γράφτηκε 5 χρόνια αργότερα, το αναφέρω στο ένθετο στη σελίδα 24. Ένα αδιάσειστο στοιχείο της διαχρονικότητας της τουρκικής θηριωδίας έναντι του ελληνικού στοιχείου στη Μ. Ασία.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ στην κ. ΡΕΠΟΥΣΗ
ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΤΑΝ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 15/7 ΤΟ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ, ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟ – ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ.
ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕ ο R. T. ERDOGAN ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ κ. ΡΕΠΟΥΣΗ!
ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΣΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ, ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ 1922 ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΟΧΛΟ!
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ¨ΤΙΜΩΡΩΝ¨ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟΝ Ο Χ Λ Ο, ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ¨ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ¨ ΤΟΥ.
ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΤΕ ¨ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ¨ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Ο ΚΕΜΑΛ, ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ¨ΤΙΜΩΡΟΥΣ¨. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 1922 ΘΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ¨ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ¨ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!
63
ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 46 ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ 5 ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣΑ (ΓΑΛΑΖΙΑ), Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ!
64
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 15 ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Ο ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ.
65
ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΩΝ
Α/Α | ΣΕΛΙΔΑ | ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ |
| 2 | ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α’ Π.Π. |
| 3 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΩΡΖ ΚΛΕΜΑΝΣΩ |
| 3 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΞΙΑ: Ο ΆΓΓΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΟΥΝΤ ΤΖΩΡΤΖ |
| 4 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γ. ΟΥΙΛΣΟΝ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ |
| 4 | ΧΑΡΤΗΣ: Η ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΝ 15 Η ΜΑΪΟΥ 1919 |
| 5 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ |
| 5 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΛΗΣΤΑΝΤΑΡΤΩΝ – ΟΙ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΣΕΤΕΣ |
| 6 | ΧΑΡΤΗΣ: ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1919 – 1920 – 1921 ΚΑΙ 1922 |
| 9 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ |
| 10 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Α. ΠΑΠΟΥΛΑΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ 1935 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ |
| 10 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΞΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Δ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ |
| 12 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Μ. ΚΕΜΑΛ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ |
| 12 | ΧΑΡΤΗΣ: Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΤΟΥΜΛΟΥ ΜΠΟΥΝΑΡ |
| 14 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ |
| 14 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Ν. ΘΕΟΤΟΚΗΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ |
| 14 | ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ |
| 16 | ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΙΑ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ |
| 17 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΕ ΓΡΟΤΟ |
| 20 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ F. BOUILLON |
| 21 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Γ. ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ |
| 22 | ΧΑΡΤΗΣ: Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ |
| 22 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ |
| 22 | ΧΑΡΤΗΣ: Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, Α’ ΚΑΙ Β΄ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ |
| 23 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΎΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΡ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ |
| 24 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ |
| 25 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ |
| 25 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ |
| 26 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ – ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ (1) |
| 26 | ΧΑΡΤΗΣ: Η ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ |
| 27 | ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ |
| 27 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ Δ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ |
| 28 | ΧΑΡΤΗΣ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚ ΙΝ ΣΤΟ ΔΙΚΕΛΙ |
| 29 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ – ΈΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ (2) |
| 30 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ – ΈΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (3) |
| 35 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΩΤΕΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ |
| 38 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ν. ΣΤΡΑΤΟΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ |
| 39 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ο Ξ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ – ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ / Ο Λ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ |
| 45 | ΧΑΡΤΗΣ: ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ |
| 46 | ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙΣΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΣΑ –ΓΑΛΑΖΙΑ ΓΡΑΜΜΗ- ΣΤΗΝ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ |
| 46 | ΧΑΡΤΗΣ: Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ |
| 47 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΧΟΥΣΑΣ |
| 49 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ |
| 50 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΝ 15 Η ΜΑΪΟΥ 1919 |
| 51 | ΧΑΡΤΗΣ: Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ |
| 62 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΚΑΤΑ R. T. ERDOGAN |
| 63 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 2016 |
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΕΝΘΕΤΩΝ
Α/Α | ΣΕΛΙΔΑ | ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΝΘΕΤΟΥ |
| 2 | ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ |
| 4 | Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΙΣ 15/5/1919 |
| 6 | Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΪΔΙΝΙ |
| 11 | Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1921 |
| 11 | Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΤΟΥΜΛΟΥ ΜΠΟΥΝΑΡ |
| 12 | Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ |
| 15 | ΓΙΑ ΤΗ Ν ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ ΠΟΤΑΜΟ |
| 16 | ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ |
| 17 | ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΆΓΚΥΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – 2 ΚΕΙΜΕΝΑ |
| 18 | ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ – 2 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ |
| 19 | ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ FRANKLIN BOUILLON |
| 20 | ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ – ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ |
| 21 | ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ |
| 23 | ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΓΝΩΣΤΟ» ΑΡ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ |
| 24 | ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ, Ο ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ |
| 27 | Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ, Η ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ |
| 28 | ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ, ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ |
| 51 | Η ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ |
| 53 | Η ΚΑΤΑ Ι. ΚΟΡΔΑΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ |
Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε, όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε …
67
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ι) ΒΙΒΛΙΑ
Α/Α | ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΚΔΟΣΗ - ΕΤΟΣ |
| HORTON GEORGE | Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 2009 |
| SMITH MICHAEL L. | ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ | ΜΙΕΤ - 2009 |
| ----------- | Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΈΘΝΟΥΣ, Τ. 24 | NATIONAL GEOGRAPHIC 2009-10 |
| ΑΓΓΕΛΟΜΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ | ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ | ΕΣΤΙΑ - 2008 |
| ΒΑΣΙΛΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, 192-1922 | ΕΝΤΟΣ - 2015 |
| ΒΕΡΕΜΗΣ ΘΑΝΟΣ Κ.Α (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, Τ. Β’ | ΤΑ ΝΕΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ - 2011 |
| ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. | ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΈΘΝΟΥΣ. Τ. ΙΕ’ | ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - 1978 |
| ΔΑΦΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ | Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ | ΚΑΚΤΟΣ - 1997 |
| ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ ΒΙΚΤΩΡ | Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ | ΠΥΡΣΟΣ - 1928 |
| ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 1922 | ΤΑ ΝΕΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ - 2010 |
| ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Τ. Α’, Σ.159-202 | ΣΚΑΙ-ΒΙΒΛΙΟ - 2008 |
| ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ Γ. | 1915, Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ | ΠΑΤΑΚΗΣ - 2015 |
| ΡΙΖΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ | ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ | ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ - 2015 |
| ΡΟΔΑΣ ΜΙΧΑΗΛ | Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑ 1918-1922 | ΑΘΗΝΑΙ - 1950 |
| ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Κ. | Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ | ΕΚΑΤΗ - 2009 |
| ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ. | Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 1900-1945, Τ. Α’ | ΕΣΤΙΑ -2008 |
| ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ. | Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ | ΊΚΑΡΟΣ - 2009 |
| ΣΙΟΥΣΙΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ | Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ - 2012 |
| ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΙΔΩ | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ … | ΚΕΔΡΟΣ - 1975 |
| ΤΖΑΝΑΚΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ | ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ | ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - 2007 |
| ΤΣΙΡΙΓΩTΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ | Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ | ΠΟΙΟΤΗΤΑ - 2010 |
| ΤΣΙΡΚΙΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ | ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ … | ΑΕ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ - 2002 |
| ΨΥΡΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΣ | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | ΑΙΓΑΙΟΝ / ΚΟΥΚΙΔΑ - 2000 |
68
ΙΙ) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΆΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ
Α/Α | ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΚΔΟΣΗ-ΕΤΟΣ |
| ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Γ. ΧΕΜΙΚΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓ. | ΕΚΛΟΓΕΣ 1920 Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2008 |
| ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Φ. | 1920-1922 Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΑ ΝΕΑ, 2008 |
| ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ 1920-30 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1999 |
| ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. | Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 1919-1922 | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2009 |
| ΓΙΑΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. | ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ 1920-30 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1999 |
| ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΠ. | Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΑΣΙΑ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ Γ. | ΚΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ | ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ 1920-30 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1999 |
| ΜΟΥΡΕΛΟΣ Ι. | ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ, Τ.1 | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ | ΓΝΩΜΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2016 |
| ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ | 1919-1922 Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ | ΠΑΠΥΡΟΣ, 2016 |
| ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΣΤΟΡΙKΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ Τ.1 | ΤΑ ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ | ΕΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 2016 |
| ΡΗΓΟΣ ΆΛΚΗΣ | Ο ΚΕΜΑΛ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ «ΓΚΙΑΟΥΡ ΙΣΜΙΡ» | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦ. | Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ | ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ 1920-30 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1999 |
| ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ | ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΕΜΑΛ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΧΕΜΙΚΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓ. | Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟ 1922 | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
| ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ | ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ | Ε /ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΣΜΥΡΝΗ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
ΙΙΙ) ΆΡΘΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
69
Α/Α | ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΤΙΤΛΟΣ | e-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ |
| Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ | HTTP://GREEKWORLDHISTORY.BLOGSPOT.GR/ | |
| ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ | HTTP://MIKRASIATIKHEKSTRATEIA.GR/ | |
| ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ | HTTP://GREEKWORLDHISTORY.BLOGSPOT.GR/ | |
| ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ | HTTP://MIKRASIATIKHEKSTRATEIA.GR/ | |
| Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ | HTTP://WWW.AGIASOFIA.COM/ | |
| ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ | HTTP://WWW.AGIASOFIA.COM/ | |
| ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ: Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ | HTTP://WWW.PARE-DOSE.NET/ | |
| ARVANITIS | ΜΙΚΡΑΣΙΑ 1922 – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ | HTTP://IANSTA.BLOGSPOT.GR/ |
| ΑΛΕΒΙΖΟΣ Γ. | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ: ΑΘΩΟΣ Η ΕΝΟΧΟΣ | HTTP://WWW.IMIS.GR/ |
| ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM |
| ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ | Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM/ |
| ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ | ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ 1, 2, 3 | HTTP://ELLHNOLATREIA.PBLOGS.GR/ |
| ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΉΤΑΝ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ… | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM |
| ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ | Η ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ – ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ, ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM |
| ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ 1-5 | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM |
| ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ | Η ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΣΑ ΤΗΣ | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM |
| ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM/ |
| ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ Π. | Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ ΠΟΤΑΜΟ | HTTP://WWW.MILITARYHISTORY.GR/ |
| ΔΕΛΗΣ ΠΑΝ. | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | HTTP://WWW.AIXMI.GR/ |
| Κ/Δ Κ.Β. | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ, ΜΕΡΟΣ 1, 2 | HTTPS://BELISARIUS21.WORDPRESS.COM/ |
| ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΛΕΤΤΑ | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΚΕΜΑΛ | HTTP://THEDAYAFTERGR.BLOGSPOT.GR/ |
| ΜΟΥΡΕΛΟΣ ΓΙΑΝ. | Η ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ 1921: ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ FRANKLIN-BOUILLON ΚΑΙ ΗΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ | HTTP://EJOURNALS.EPUBLISHING.EKT.GR/ |
| ΠΑΓΩΝΗΣ ΚΩΝ. | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ | HTTP://WWW.MILITARYHISTORY.GR/ |
| ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ Β. | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | HTTP://ANTIKLEIDI.COM/ |
| ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ | Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ | HTTP://WWW.RIZOSPASTIS.GR/ |
| ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΙΔΩ | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 1922 | HTTP://WWW.PARE-DOSE.NET/ |
;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου