Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ . TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΓΗΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ
Ο Δημήτριος Παπατσώνης (1798 - 23 Ιουνίου 1825 ) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τη Μεσσηνία. Σκοτώθηκε σε ηλικία 27 ετών, τον Ιούνιο του 1825 κατά τη μάχη των Τρικόρφων εναντίον των αιγυπτιακών δυνάμεων του Ιμπραήμ.
Καταγόταν από το Ναζήρι Μεσσηνίας (σήμερα χωριό Εύα) και η οικογένειά του ήταν προεπαναστατικά από τις σημαντικότερες της συγκεκριμένης περιοχής. Ήταν γιος του Αναγνώστη Παπατσώνη, προεστού της επαρχίας της Ανδρούσης που πέθανε από δηλητηρίαση το 1811, καθώς και αδερφός του Ιωάννη Παπατσώνη, οπλαρχηγού και κατοπινού υπασπιστή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα.
Στις 23 Μαρτίου 1821, με την έκρηξη της επανάστασης, συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας επικεφαλής τοπικού στρατιωτικού σώματος που οργάνωσε και εξόπλισε ο ίδιος με χρήματα της οικογένειάς του. Στη συνέχεια στις 26 Μαρτίου1821 συμμετείχε στην κατάληψη της Κυπαρισσίας, την οποία είχαν ενδιάμεσα εγκαταλείψει οι ντόπιοι Οθωμανοί και έπειτα μετέβη, μαζί με άλλους προκρίτους και οπλαρχηγούς, στο στρατόπεδο της Καρύταινας που δημιουργείτο εκείνες τις ημέρες.
Τον Μάιο του1821 έλαβε μέρος στην καθοριστική μάχη του Βαλτετσίου και τον Ιούλιο του ίδιου έτους ορίστηκε ως ένας εκ των υπαρχηγών των μεσσηνιακών σωμάτων που συμμετείχαν στον αποκλεισμό της Τριπολιτσάς. Κατά την άλωση της Τριπολιτσάς, το Σεπτέμβρη του 1821 οι άνδρες του εισήλθαν στην πόλη από την πύλη του Μυστρά, μαζί με τους άνδρες του Κρεββατά, των Γιατράκων, του Κεφάλα και του Θεοδώρητου Βρεσθένης.
Το επόμενο έτος, συμμετείχε στην καταστροφή του εκστρατευτικού σώματος του Μαχμούτ Δράμαλη, έχοντας μαζί με τους Κεφάλα και Μητροπέτροβα την διοίκηση 600 ενόπλων από τις επαρχίες της Ανδρούσας, των Ιμπλακίων και του Λεονταρίου.
Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς διετέλεσε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και αντιπρόσωπος της επαρχίας Εμπλακίων ή Ιμπλακίων. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων της περιόδου 1823 - 1825, όντας στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, φυλακίστηκε για ένα διάστημα από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.
Αργότερα έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του αιγυπτιακού εκστρατευτικού σώματος του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στη μάχη της Τραμπάλας, έχοντας υπό τις διαταγές του 767 άνδρες. Μετά την αρνητική, για τα ελληνικά όπλα, έκβαση της μάχης, κατέφυγε μαζί με τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα και τον γαμπρό του οπλαρχηγό και πρόκριτο από τα Λαγκάδια Κανέλλο Δεληγιάννη, στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας.
Στις 23 Ιουνίου του 1825 έλαβε μέρος στη φονική μάχη στα Τρίκορφα δυτικά της Τρίπολης, στην προσπάθεια του Κολοκοτρώνη να περιορίσει τα στρατεύματα του Ιμπραήμ μέσα στην Τρίπολη και να εμποδίσει τις επιδρομές τους . Πολέμησε ηρωικά στα ταμπούρια των Τρικόρφων μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη Παπατσώνη, και τον γιο του Κολοκοτρώνη Γιάννη (Γενναίο). Η μάχη ολοκληρώθηκε με ήττα των Ελλήνων ενώ ο Δημήτριος Παπατσώνης ήταν μεταξύ των νεκρών. Μάλιστα, το πτώμα του βεβηλώθηκε από τους αντιπάλους, οι οποίοι του αφαίρεσαν τα όπλα, την χρυσοκέντητη ενδυμασία του καθώς και χρηματικό ποσό 350 λιρών που έφερε πάνω του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου