Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ,ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Μέχρι την εποχή του 1960 η κάθε οικογένεια του χωριού είχε τα διάφορα οικόσιτα ζώα της, το φούρνο της, το αλεύρι της, τα σύκα της,  το πηγάδι της, το λινό της, την τρίφτα της, τις αποθήκες της, το κήπο της ,το μπαξέ της,το χωράφι της, τα όσπρια της, το κρέας της, τις ελιές της, το κρασί της, το τουρσί της, το παστό της και όλα τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά της μάνας γης, χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες. H αυτάρκεια ήταν πλήρης και η παραγανάλωση (δικός μου όρος=παραγωγή και ανάλωση=παραγανάλωση)   δεν επηρεαζόταν ούτε από το πληθωρισμό, ούτε από το χρήμα.
Αργότερα όλα αυτά περιορίστηκαν, και το χωριό με την ύδρευση, το αυτοκίνητο, την τηλεόραση, άρχισε να αστικοποιείται. Ο μπαξές, ο κήπος, και τα οικόσιτα ζώα αντικαταστάθηκαν από τα σούπερ μάρκετ, η διατροφή μας έγινε χειρότερη, η κοινωνία είναι χωρίς επικοινωνία λόγο τηλεόρασης και κινητού, με συνέπεια να κυριαρχεί το εγώ από το εμείς.
Σταμάτησαν στις ρούγες και τα πηγάδια  τα κουτσομπολιά, που ήταν τόπος και χώρος επικοινωνίας-ψυχοθεραπείας, οι παρέες με το χορό και το τραγούδι σταμάτησαν οριστικά, τα αυθόρμητα ομαδικά παιχνίδια στην αλάνα, ανά  τας αγυιάς και ανά τας ρύμας αντικαταστάθηκαν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η συγγένεια πλέον με τα γλέντια και γιορτάσια σταμάτησαν. Οι   σεμπριές και οι δανεικαριές τώρα δεν υπάρχουν , κλείστηκε ο καθένας στον εαυτό του.  Με το φωτογραφικό υλικό θυμίζουμε τις παλιές καλές εποχές του χωριού μας προσπαθώντας να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη σκέψη, πιο ζεστή τη φωνή και πιο ειλικρινή την καλημέρα μας. Τέλος να προσπαθήσουμε να γίνουμε του «είναι και του γίνεσθε» και όχι του «δήθεν και του φαίνεστε».
Με τον αστικό τρόπο ζωής καταργήθηκαν  και πολλά επαγγέλματα.  Από τα επαγγέλματα που «χάθηκαν» στις ημέρες μας ήταν και του καροποιού, γύφτου και σαμαρά ο οποίος έφτιαχνε τα σαμάρια για τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια, που ήταν τα μεταφορικά μέσα της εποχής μαζί με τα κάρα .
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ.
ΠΑΛΙΕΣ ΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΤΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ  ΤΟΥΣ


ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΤΙΑΖΝΟΝΤΑΣ ΤΣΑΤΜΑΔΕΣ
Η ΑΥΛΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΗΜΑΤΕΡΟ
ΚΟΣΚΙΝΟ,ΣΙΔΕΡΩΣΤΙΕΣ,ΜΙΚΡΗ ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ
ΤΑ ΚΙΟΥΠΑ ΠΟΥ ΒΑΖΑΜΕ, ΕΛΙΕΣ,ΠΑΣΤΟ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕ, Κ.Λ.Π.

Ο ΑΠΟΠΑΤΟΣ
ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΤΟ ΠΟΡΤΟΝΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
Η ΣΚΑΦΗ ΖΥΜΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ
Η ΞΕΛΟΤΖΑ ΠΟΥ ΣΤΑΛΙΑΖΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ
ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΟΣΚΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙΑ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ  ΠΟΥ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ  ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΝΙ

ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΝΙ ΜΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΠΟΡΤΑ
Η ΔΙΦΥΛΛΗ ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΑΝΟΙΓΕ ΣΤΑ ΔΥΟ
Η ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Η ΑΥΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ
Η ΣΑΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


Ο ΠΑΛΙΟΣ ΛΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΤΑΓΑΜΕ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΜΑΡΑ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ
Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΠΑΛΙΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΕΙΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ



ΠΑΛΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου