Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Η ΤΡΙΚΑΜΑΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΙΛΙΣΣΟ,ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Τα τρία ποτάμια της Αθήνας, Κηφισσός,  Ηριδανός,  και Ιλισσός θάφτηκαν , καταστράφηκαν ,και τα γνωρίζουμε από φωτογραφίες, γκραβούρες, και παλιά λευκώματα , την ιστοσελίδα της γεωμυθικής, και από το διαδίκτυο.
Τον Ηριδανό τον βλέπουμε στο μετρό στο Μοναστηράκι, το Κηφισσό τον βλέπουμε κιβωτισμένο στα υπεραστικά λεωφορεία, και τον Ιλισσό τελειώς εξαφανισμένο.
Και όμως στην Αρδητού ,στην αγία Φωτεινή  που παλιά ήτανε ο ναός του Πανός, παρατηρώντας  κάποιος με προσοχή ,σώζεται η τρικάμαρη γέφυρα του ποταμού Ιλισσού.

 Φοβάσαι να μπεις μέσα και να φωτογραφίσεις, γιατί είναι απερίγραπτα αυτά που συμβαίνουν μέσα στις καμάρες του. Δεν υπάρχει ούτε σήμανση, ούτε φωτισμός, ούτε εύκολη πρόσβαση και όλοι οι υποψήφιοι ούτε καν αγγίζουν αυτό το θέμα. Πήγα τρεις φορές να φωτογραφίσω και τελικά δεν μπήκα μέσα στις καμάρες, γιατί βρίσκεσαι σε επικίνδυνη αποστολή.
Κάνω έκκληση στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στους υποψηφίους όλων των βαθμίδων και κομμάτων, να επισκεφτούν από κοντά το τρικάμαρο γεφύρι, και να το προβάλλουν , γιατί αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
1.ΗΡΙΔΑΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Ηριδανός ήταν ποτάμι της Αρχαίας Αθήνας, συγκεκριμένα παραπόταμος του Ιλισού.[1] Πήγαζε από τον Λυκαβηττό και διέσχιζε την αρχαία πόλη των Αθηνών από ανατολικά προς στα δυτικά. Αν και αποτελούσε έναν από τους πρώτους ποτάμιους κλάδους της αρχαίας Αθήνας, το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων λόγω των ανθρώπινων αναγκών με το πέρασμα των χρόνων, ήταν η πλήρης εξαφάνιση του ποταμού κάτω από επιχωματώσεις και κατασκευές. Σήμερα είναι ορατή μόνο η κοίτη του ποταμού πλάτους δύο μέτρων στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (δίπλα στην Ιερά Πύλη), η οποία διασχίζει τον χώρο των ανασκαφών (νεκρόπολη Κεραμεικού) από ανατολικά στα δυτικά για περίπου 200 μέτρα.
2.ΙΛΙΣΣΟΣ
Ο Ιλισός, ή ΙλισσόςΕιλισσός και σε επιγραφές του 5ου αιώνα π.Χ. Ηιλισός, είναι ο ένας από τους δύο ποταμούς της Αθήναςπου πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά μέσα από το λεκανοπέδιο της Αττικήςκαταλήγει στο Φαληρικό όρμο.
Ο ποταμός κυλούσε κατά μήκος και εξωτερικά των τειχών της Αθήνας. Απέναντι από το Στάδιο, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό, υπήρχε πέτρινο γεφύρι με δυο τόξα, το οποίο καταστράφηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Στις όχθες και κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν επίσης πολλά ιερά και δημόσια οικοδομήματα μεταξύ των οποίων το Ολυμπιείο, το Πύθιο, το Παναθηναϊκό στάδιο, το Ηρακλείο (Κυνόσαργες) κ.ά. Απέναντι δε από τη σημερινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής υπήρχε η κρήνη Καλλιρρόη.

Η κοίτη του Ιλισσού στο Μοσχάτο
Η κοίτη του άλλοτε ιερού ποταμού ξεκίνησε να καλύπτεται επί Μεταξά στα τέλη της δεκαετίας του '30, από το ύψος της παλαιάς Σχολής Χωροφυλακής μέχρι την άλλοτε γέφυρα του Σταδίου, για να δημιουργηθεί η σημερινή λεωφόρος Μιχαλακοπούλου, που παραχωρεί τη θέση της πίσω από το Χίλτον στην Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι περίπου το Παναθηναϊκό Στάδιο. Από εκεί μέχρι της συμβολή της Βασ. Κωνσταντίνου με τη Βουλιαγμένης υπάρχει μικρό τμήμα ακάλυπτης κοίτης, παράλληλα με τη Βασ. Κωνσταντίνου προς την πλευρά του Ολυμπιείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Στη συνέχεια την κοίτη του ποταμού ακολουθεί η οδός Καλλιρρόης. Οι εργασίες επικάλυψης του Ιλισού ολοκληρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Από την αρχαιότητα και μέχρι τον 20ό αιώνα ο Ιλισός δεν εξέβαλε στη θάλασσα, αλλά ήταν παραπόταμος του Κηφισού, με τον οποίο συνέβαλε βόρεια του σημερινού Μοσχάτου. Κατά τη διάρκεια των έργων κάλυψης το ποτάμι εξετράπη και δημιουργήθηκε νέα κοίτη, κάτω από την Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη στα όρια των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας, η οποία εκβάλλει στο μέσο του Φαληρικού όρμου.

3.ΚΗΦΙΣΣΟΣ.
Ο Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής με μήκος 27 χιλιόμετρα.[1] Πηγάζει από το φυσικό κόμβο της Πεντέλης και της Πάρνηθας και διχοτομεί την πρωτεύουσα μέχρι την εκβολή του στο Φαληρικό όρμο, στον Σαρωνικό.
Ο ποταμός είχε αξιοποιηθεί για πρώτη φορά στην εποχή του Αδριανού, όταν κατά μήκος του κατασκευάστηκε επί ρωμαϊκώνχρόνων το πρώτο οργανωμένο υδρευτικό σύστημα για την Αθήνα. Η δεξαμενή ενισχυόταν από διάφορα ρέματα του Πεντελικού και της Πάρνηθας, με αφετηρία τη ζώνη δεξαμενής στη σημερινή Νέα Πεντέλη και διέλευση από το Χαλάνδρι, τον Κοκκιναρά (Κηφισιά) και το Μονομάτι (Αχαρνές). Η έξοδος υδραγωγείου βρισκόταν στη σημερινή Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.
Ο Κηφισός χάρισε το όνομά του σε μία περιοχή κοντά στις ανατολικές πηγές του, την Κηφισιά.
ΗΡΙΔΑΝΟΣ


 ΙΛΙΣΣΟΣ

 ΚΗΦΙΣΣΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ










































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΓΚΡΑΒΟΥΡΕΣ, ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου