Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Στροφή της Αθήνας στο ζήτημα του ασύλου

Οι γερμανικές εφημερίδες για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή του δικαίου περί ασύλου, για την υποδοχή προσφυγόπουλων στη Γερμανία, τα κρούσματα κορωνοϊού στη Ριτσώνα και την έκδοση κορωνο-ομολόγου.

    
default
«Στροφή 180 μοιρών κάνει η Αθήνα. Όπως πληροφορήθηκε η Die Welt από κυβερνητικούς κύκλους, πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα τον Μάρτιο αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου», γράφει η γερμανική εφημερίδα με τίτλο «Αίτηση ασύλου μπορούν τελικά να καταθέσουν 1.800 παράνομοι μετανάστες». Η Die Welt επισημαίνει: «Από το πρωί της Δευτέρας περίπου 1.800 που ζουν στα κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και τις Σέρρες απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Έχουν ωστόσο και μια δεύτερη επιλογή. Να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβουν από τις ελληνικές αρχές 2.000 ευρώ ανά άτομο».
Στη Γερμανία, κατ’ αρχήν, 50 προσφυγόπουλα
Οικογένεια προσφύγων στη Σάμο τον Φεβρουάριο
Οικογένεια προσφύγων στη Σάμο τον Φεβρουάριο
Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην αναμενόμενη μεταφορά την ερχόμενη εβδομάδα ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά στη Γερμανία. Mερικοί ενδεικτικοί τίτλοι διαδικτυακών εκδόσεων: «Έρχονται 50 προσφυγόπουλα» (Süddeutsche Zeitung) και «Η Γερμανία επιτρέπει την είσοδο σε 50 προσφυγόπουλα» (Zeit Online).
«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φθάσουν τα πρώτα παιδιά στη Γερμανία. Θα φιλοξενηθούν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας για 14 μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η καραντίνα», γράφει η Zeit Online. Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί: «Η Γερμανία θα δεχθεί στο έδαφός της το επόμενο διάστημα περισσότερους ανήλικους από τα νησιά του Αιγαίου. Τα συγκυβερνώντα κόμματα είχαν αποφασίσει τον Μάρτιο τη μεταφορά 1.000 έως 1.500 παιδιών στη Γερμανία. Η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού  αφορά παιδιά κάτω των 14 ετών που είναι είτε ασυνόδευτα, είτε βαριά άρρωστα».
Το Spiegel Online φιλοξενεί δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος τονίζει: «Συμφωνήσαμε ότι η Γερμανία θα συμμετέχει στη φιλοξενία προσφυγόπουλων και τηρούμε την υπόσχεσή μας».
Κρούσματα κορωνοϊού στη Ριτσώνα
Οικογένεια προσφύγων στη Σάμο τον Φεβρουάριο
Οικογένεια προσφύγων στη Σάμο τον Φεβρουάριο
«23 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Ριτσώνα, δεν έχει επιβληθεί ωστόσο πραγματικά καραντίνα. Οι αρχές έχουν αποκλείσει τη δομή. Στο εσωτερικό αναπτύσσεται μια επικίνδυνη δυναμική», σημειώνει σε ρεπορτάζ το Spiegel Online με τίτλο «Βοηθήστε μας, δεν είμαστε πια ασφαλείς εδώ μέσα». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Από τότε που η δομή μετατράπηκε οριστικά σε φυλακή η 16χρονη Αφγανή Παρβάνα Αμίρι έρχεται κάθε μέρα στην κεντρική είσοδο κρατώντας πανό που γράφει “Βοηθήστε μας, δεν είμαστε πια ασφαλείς εδώ μέσα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel τα 23 άτομα που έχουν προσβληθεί εξακολουθούν να μένουν με τις οικογένειές τους. Κατά συνέπεια αναμένεται ότι και άλλα μέλη των οικογενειών τους έχουν μολυνθεί. Κανένα από τα 23 άτομα αφρικανικής προέλευσης δεν έχει ωστόσο παρουσιάσει συμπτώματα. Οι εν λόγω άνδρες και γυναίκες αρνούνται να εγκατασταθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της δομής. Εργαζόμενοι στη δομή της Ριτσώνας ισχυρίζονται ότι τα 23 άτομα είναι υγιή, ότι αισθάνονται θύματα διακρίσεων και στιγματισμένα από τα τεστ για κορωνοϊό. Βίντεο από το εσωτερικό της δομής δείχνουν ότι οι αιτούντες άσυλο ζουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο. Είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν τηρείται από όλους. Και είναι πολύ δύσκολο για τα λίγα άτομα του προσωπικού ασφαλείας να επιβάλουν τους ισχύοντες κανόνες».
Άλλο ευρωομολόγο, άλλο κορωνο-ομόλογο
Είναι η ευρωζώνη ένα σύνολο;
Είναι η ευρωζώνη ένα σύνολο;
«Ευρωομολόγο και κορωνο-ομολόγο περιγράφουν στην ουσία ένα μέσο, με τη βοήθεια του οποίου η ευρωζώνη ως σύνολο αποκτά τη δυνατότητα να αντλήσει χρήματα στις διεθνείς αγορές», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Το όνομα αποκαλύπτει τις προθέσεις». Γράφει η γερμανική εφημερίδα: «Το ευρωομολόγο είναι ένα εργαλείο, που δεν είχε προβλεφθεί, όταν εισήχθη το ευρώ, για ένα σημαντικό λόγο. Κάθε κράτος φέρει τη δική του ευθύνη για την οικονομική πολιτική του. Το κορωνο-ομόλογο ωστόσο θεωρείται είδος βοήθειας για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά την ευρωζώνη στο σύνολό της. Δεν τίθεται πλέον το ζήτημα σωστής ή λανθασμένης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για τη διάσωση κρατών και εν τέλει του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ένα κορωνο-ομολόγο έχει συνεπώς νόημα ως εργαλείο ορισμένου χρόνου. Όλα τα επιχειρήματα κατά του ευρωομολόγου, τα οποία παραθέτει κυρίως η Γερμανία, είναι επί της αρχής ορθά. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο είναι λανθασμένα».
Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου