Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» - 54η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
«ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» - 54η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα - 19:00 !!!

Μόσχα, 7 Φεβρουαρίου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Συνεχίζοντας άοκνα και το 2020, με τους ίδιους ρυθμούς, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να σάς προσκαλέσει στην πεντηκοστή τέταρτη (54η) συνεδρία της Ελληνικής Λέσχης Διαλόγου και Επικοινωνίας «Επικοινωνούμε Ελληνικά-Μόνο Ελληνικά», που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης παιδαγωγικής-πολιτισμολογικής δράσης μας. Η Λέσχη Διαλόγου και Επικοινωνίας «Επικοινωνούμε Ελληνικά-Μόνο Ελληνικά», προϋποθέτει συναντήσεις, σε τακτική βάση, σε καφετέρια, όπου σε άμεση, αβίαστη και φιλική ατμόσφαιρα οι συμμετέχοντες συζητούν διάφορα θέματα ενδιαφέροντός τους, τα οποία έχουν νωρίτερα επιλέξει και ορίσει. Τη συζήτηση συντονίζουν καθηγητές, φορείς της νεοελληνικής γλώσσας.

Στо πλαίσιо αυτών των συναντήσεων οι μαθητές της ελληνικής γλώσσας  έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σε φιλική ατμόσφαιρα διάφορα θέματα που αφορούν το σύγχρονο βίо στην Ελλάδα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Χώρας μας, αλλά και να περάσουν μερικές ευχάριστες βραδιές, απολαμβάνοντας ελληνικά εδέσματα, ροφήματα και ποτά, με την παρέα παλαιών και καινούριων φίλων, Ελλήνων και Φιλελλήνων. Στόχο των συναντήσεων αποτελεί η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών, κυρίως του προφορικού τους λόγου, η διευκόλυνση της προφορικής επικοινωνίας, αλλά και η εμβάθυνση γνώσεων για τον ελληνικό πολιτισμό.
Η πεντηκοστή τέταρτη (54η) συνεδρίαση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00, στο ελληνικό εστιατόριο «Πόρτο Μύκονος» επί της οδού: 27, Sushevskaya str., building 2 (metro station “Novoslobodskaya/Mendeleevskaya”).  
 
Το θέμα της πεντηκοστής τέταρτης (54ης) συνάντησης της Λέσχης μας με αφορμή την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, διατυπώθηκε ως εξής:
«Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ελληνική Γλώσσα: Καταβολές και διαχρονικότητα. Μεταφορά μηνυμάτων - απόδοση κειμένων παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς στην ελληνική».
Παράλληλα, μαζί μας θα είναι ο Ρώσος συγγραφέας και δημοσιογράφος, που διαμένει μόνια στην Ελλάδα, Ανατόλιι Γιεγκόροβ, ο οποίος θα προβεί σε παρουσίαση της εξαιρετικής έκδοσης-πονήματός του με τον τίτλο «Ρωσικός Χάρων» και «Ελληνικός Μαμάι»: Η εμπειρία της συγκριτικής φρασεολογίας» («Русский Харон» и «греческий Мамай»: Опыт сравнительной фразеологии»), στην οποία ερευνώνται ιστορικές ιδιαιτερότητες  δάνειων λέξεων στη Νεοελληνική Γλώσσα με πάνω από 500 εκφράσεις. Η παρούσα έκδοση τυγχάνει της αιγίδας της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, της Άνω Βουλής (Ομοσπονδιακού Συμβουλίου) και της UNESCO.
Συντονιστές της συζήτησης θα είναι ο προσφάτως αφιχθής αποσπασμένος εκπαιδευτικός, ειδικευμένος στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς Ευστάθιος Νικητόπουλος, o καθηγητής μας, κοινωνιολόγος-θεολόγος Κώστας Γιαβρόπουλος και η διευθύντρια του ΚΕΠ, διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός Δώρα Γιαννίτση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Διαλόγου και Επικοινωνίας «ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» είναι η υποβολή δήλωσης συμμετοχής: https://hecucenter.timepad.ru/event/1246304/  
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή δύνασθε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση monogreek@gmail.com, (αρμόδιες οι σπουδάστριες του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού κυρίες Σβετλάνα Μαρτίνοβα και Γιελένα Λεσόβα), facebook: https://www.facebook.com/Греческий-Разговорный-Клуб-μόνο-Ελληνικά-991010794322440/        
  
Σας περιμένουμε! Μην το χάσετε !!!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
http://www.hecucenter.ru/gr/news/2019_stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
СБЕРБАНК__ПОЖЕРТВОВАНИЕ.xls 
Με εκτίμηση,
Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κ.Ε.Π.
            


Мόσχα, 7 φεβρουαρίου 2020
  
Αγαπητοί φίλοι !
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη  θέση να σάς προσκαλέσει στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η ΕΠΟΧΗ σε  ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», που διοργανώνεται την περίοδο 18 - 25 Φεβρουαρίου 2020  από το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» με  τη συμμετοχή του Κ.Ε.Π. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου επί της οδού 6, Lihov pereulok, stroenie (building) 2, [metro station “Pushkinskaya”]. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, υποχρεωτική η προκαταρκτική καταχώρηση.
 Στα πλαίσια του Φεστιβάλ έχουμε τη χαρά να σάς καλέσουμε στις εξής κάτωθι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και του φίλους- εταίρους- ομοϊδεάτες μας:
22 Φεβρουαρίου 2020 (Σάββατο), - ώρα 14.00: Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης (Ελλάδα). «Η αρχαία ελληνική μουσική» - Διάλεξη για την αρχαία ελληνική μουσική, συνοδεία αναβιωμένης αρχαίας ελληνικής λύρας. Tόπος διεξαγωγής: Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων», Αίθουσα “Vladimir”:  6, Lihov pereulok, stroenie (building) 2, [metro station “Pushkinskaya”].
Είσοδος ελεύθερη, παρατίθεται σύνδεσμος για καταχώρηση
  • 24 Φεβρουαρίου 2020 (Δευτέρα), - ώρα 14.00: Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός, διευθύντρια Κ.Ε.Π. (Ελλάδα-Ρωσία). «Ελληνικό Θέατρο: καταβολές, γέννηση, ανάπτυξη, διαφωτιστική αποστολή» - Διάλεξη για το ρόλο και τη σημασία του θεάτρου στη ζωή των πολιτών κατά την αρχαιότητα, την διαφωτιστική-παιδαγωγική αποστολή του, την επικαιρότητά του σήμερα. Tόπος διεξαγωγής: Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων», Αίθουσα “Vladimir”: 6, Lihov pereulok, stroenie (building) 2, [metro station “Pushkinskaya”].
Είσοδος ελεύθερη, παρατίθεται σύνδεσμος για καταχώρηση
  • 25 Φεβρουαρίου 2020 (Τρίτη), - 18.30: Τελετή λήξης Φεστιβάλ.__Συναυλία «Аρχαίος Κόσμος - Μύησις». Παγκόσμια πρεμιέρα. Στο καινούργιο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα επιχειρείται ένα συναπάντημα αποσπασμάτων της αρχαίας κλασσικής, δραματουργίας, σύγχρονης Ελληνικής μουσικής για το αρχαίο θέατρο και μουσικών αριστουργημάτων της μπαρόκ όπερας, η οποία, με τη σειρά της, αντλεί την θεματική της από την αρχαία μυθολογία. Κατά τη διάρκεια της μουσικο-θεατρικής παράστασης γίνεται ένα πάντρεμα της δραματουργίας από διάσημες μπαρόκ όπερες με το περιεχόμενο και τη θεματική του δραματικού πρωτοτύπου της. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό κειμένων αρχαίων συγγραφέων, της μελωδίας της λύρας και της συναρπαστικής μπαρόκ μουσικής. Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων», Αίθουσα “Καθεδρικός Ναός”: 6, Lihov pereulok, stroenie (building) 2, [metro station “Pushkinskaya”].

Μουσική – Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Χένρι Πέρσελ, Νικόλα Πορπόρα, Νίκος Ξανθούλης.
Συμμετέχουν:
Νατάλια Βλαντίμκιρσκαγια (σοπράνο)
Αντόν Ζαράγιεβ (βαρύτονος)
Δώρα Γιαννίτση (δραματική ηθοποιός, Ελλάδα-Ρωσία)
Νίκος Ξανθούλης (αρχαϊκή λύρα, συνθέτης, Ελλάδα) 
Συγκρότημα μπαρόκ μουσικής - Tempo Restauro
Μουσικός-καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος – Μαρία Μαξιμτσούκ
Σύμβουλος φωνής – Γκαλίνα Μιχέγιεβα

Είσοδος ελεύθερη, παρατίθεται σύνδεσμος για καταχώρηση
Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτικότερη ενημέρωση για το Φεστιβάλ:
  • Το φεστιβάλ αποτελεί μία καινούρια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» και της Αμβροσιανής Βιβλιοθήκης του Μιλάνου.
  • Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απευθύνονται όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα (ιστορικοί τέχνης, φιλόλογοι, ιστορικοί), αλλά και στο ευρύτερο κοινό, που ενδιαφέρεται για την ιστορία του χριστιανικού πολιτισμού.
  • Οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα του Φεστιβάλ - εκθέσεις, ανοιχτές διαλέξεις, συνέδρια, συναυλίες - καλούνται να συνδράμουν στη δημιουργία μιας κοινότητας ανθρώπων, συσπειρωμένων γύρω από την επιθυμία να κατανοήσουν, να μελετήσουν, να διατηρήσουν και να εφαρμόσουν και πραγματώσουν εκείνα τα ιδεώδη ομορφιάς και αρετής, που αποτελούν το θεμέλιο του χριστιανικού πολιτισμού.
  • Το φεστιβάλ καλείται, μέσω των εκπαιδευτικών του εκδηλώσεων, να συνδράμει, ώστε να ξεπερνούνται φαινόμενα αντιπαραθέσεων, διαχωρισμού, αποσύνδεσης, απομάκρυνσης μεταξύ πολιτισμών και ανθρώπων, τα οποία οφείλονται σε έλλειψη κατανόησης και παρεξηγήσεις, που προκύπτουν από την απόσταση στο χώρο και το χρόνο.
  • Κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ θα αποτελέσει η Έκθεση «ILIAS PICTA υπό το πρίσμα της πρώιμης χριστιανικής τέχνης».
Το πρωτότυπο του χειρογράφου φυλάσσεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη στο Μιλάνο [Cod. F. 205 P. Inf.],
Στην Έκθεση θα παρουσιαστεί νέο αντίγραφο (έτους 2009) του ελληνικού χειρογράφου της Εικονογραφημένης Ιλιάδος, 5ου αιώνα μ.Χ, που φυλάσσεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη και αποτελεί το αρχαιότερο διατηρημένο μνημείο της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας
Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα έργα τέχνης της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου από την Αρχαιότητα στο Μεσαίωνα, το οποίο μάς αποκαλύπτει σε πληρότητα τις ρίζες του αρχαίου κόσμου μέσα στη χριστιανική τέχνη, την σχέση αίματος μεταξύ των ελληνορωμαϊκών και χριστανικών εικαστικών παραδόσεων.  Εκτός από το συγκεκριμένο χειρόγραφο, στην έκθεση θα παρουσιαστεί ευρείας κλίμακας εικονογραφικό υλικό (μνημεία πρώιμης χριστιανικής τέχνης).
Αναλυτικότερη ενημέρωση για όλα τα δρώμενα και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δύνασθε να αντλήσετε:
ΜΗΝ το ΧΑΣΕΤΕ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου