Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μυλολογικής Εταιρείας TIMS


Αθήνα, 15 Μαρτίου 2019
Αρ. Πρωτ. 821
Προς Μέλη και φίλους του Ι.τ.Ε.Μ.

Αγαπητοί φίλοι,
1)      Με πολύ χαρά σας γνωρίζουμε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τον νερόμυλο Καταχανά στον Μεσότοπο Λέσβου, μετά από προσπάθειες 14 ετών του τοπικού Συλλόγου και κάποιων χρόνων προσπάθειες και του Ι.τ.Ε.Μ.
          Ο νερόμυλος είναι ο πρώτος στη σειρά ενός συνόλου μύλων που βρίσκονται σε μια εξαιρετική ρεματιά που κατεβαίνει από το Μεσότοπο έως την παραλία της Ερεσσού. Το Ι.τ.Ε.Μ. είχε παρουσιάσει παλαιότερα σε κοινές εκδηλώσεις με τον τοπικό σύλλογο τον νερόμυλο, σκοπεύει δε να οργανώσει τον προσεχή Μάϊο παρουσίαση της προτεινόμενης αναστήλωσης από τους αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει τη μελέτη και αναστήλωση του μύλου.

2)      Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μυλολογικής Εταιρείας TIMS, που είναι πάρα πολύ δραστήριο και το συγχαίρουμε, οργανώνει επίσκεψη στους μύλους της περιοχής του Θέρμου Τριχωνίδος από τις 5 έως 7 Απριλίου. Πληροφορίες: κος Στέφανος Νομικός, τηλ. 2106464974 και 2106721741 ή κα Κατερίνα Τούτουζα, τηλ. 6944 256575. Προκειμένου να γίνουν κρατήσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων (40 ευρώ το δίκλινο, 30 ευρώ το μονόκλινο) παρακαλούμε η συμμετοχή σας να δηλωθεί έως τις 17 Μαρτίου.
3)      Το Ι.τ.Ε.Μ. συμμετέχει στην κίνηση για την διάσωση των ποταμών και ρεμάτων της Αττικής. Ιδιαίτερα για τον ποταμό Ερασίνο, στο χώρο του ναού της Αρτέμιδος Βραυρώνας, οργανώνει επίσκεψη στις 14 Απριλίου με Ι.Χ. Όσοι ενδιαφέρονται να μας το δηλώσουν για να συναντηθούμε στο Μουσείο της Βραυρώνας.
          Δύο ακόμη ίχνη νερόμυλων έχουμε εντοπίσει στην περιοχή Χαλανδρίου και ρέμα Νταού Πεντέλης τα οποία και σκοπεύουμε να οργανώσουμε επίσκεψη σύντομα.
4)      Στις αρχές Ιουνίου το Ι.τ.Ε.Μ. οργανώνει ημερίδα με θέμα τις προτάσεις αναστήλωσης μύλων που έχει συμμετάσχει. Όσοι όμως ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος με παρουσίαση μύλου παρακαλούμε να μας το δηλώσουν έως τις 15 Μαΐου.
5)      Την Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου, σκοπεύουμε να εορτάσουμε με προβολές σχετικών ταινιών και μία συζήτηση για το σημαντικό θέμα που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο των μύλων, ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό που έχουμε αντιμετωπίσει τελευταία (μύλος Εμπειρίκου στην Άνδρο, ανεμόμυλος Σκάρκου στη Νάξο, λιοτρίβι του Πριναράκη στο Χρωμοναστήρι στη Κρήτη καθώς και ανεμόμυλος Αντιμάχειας στην Κω κ.ά).
          Στις ημερίδες του Ι.τ.Ε.Μ. θα προσκληθούν σύλλογοι και φορείς που έχουν κάποια σχέση με το θέμα.
6)      Το Ι.τ.Ε.Μ. στις 15 Φεβρουαρίου συμμετείχε στο Συνέδριο για την ανάπτυξη του Νομού Ηλείας με μεγάλη επιτυχία και δύο αντιπροσώπους επιπλέον του μύλου Ματσόπουλου από τα Τρίκαλα τον οποίον και προσκαλέσαμε να παρουσιαστεί με τις εισηγήσεις του Ι.τ.Ε.Μ. Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις διοργάνωσης ειδικής συνάντησης για τους μύλους στην Ηλεία καθώς και τους μύλους των περιοχών Τρικάλων και Λαρίσης.
          Η έκθεση του Δήμου Λαρίσης για το μύλο του Παππά που βραβεύτηκε με το ετήσιο δίπλωμα του Ι.τ.Ε.Μ. θα παραμείνει στο χώρο έως τα τέλη Ιουνίου.
7)      Την ημέρα των μουσείων 18 Μαΐου θα την εορτάσουμε με μία έκθεση αφιερωμένη στους μύλους της εγκυκλοπαίδειας των Diderot και Alebert.
8)      Τέλος σας υπενθυμίζουμε τα γραφεία του Ι.τ.Ε.Μ. είναι ανοικτά κάθε Παρασκευή 11:00 με 14:00.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Μαρία Γρυπάρη
Αρχιτέκτων
Ο Γενικός Γραμματέας

Νεκτάριος Βακάλης
Δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου