Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020
Στις 30 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανέγερση σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Τοπικής Κοινότητας Κορώνης. Πρόκειται για τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο: «Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και ΓΕΛ Κορώνης, στην εκτός σχεδίου περιοχή Σαράντου στη Δ.Ε. Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος» μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και από τη ΣΑΤΑ. Αναμφισβήτητα αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή, διότι η Παιδεία, όπως έχει πολλάκις ειπωθεί, αποτελεί το μέσον για έναν καλύτερο κόσμο. Επισημαίνεται ότι η μετεγκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Κορώνης και η εν λόγω δράση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας πολλών φορέων.
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος. Κατ΄ αρχάς ευχαριστεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομο, που το 2007 παραχώρησε το οικόπεδο. Εν συνεχεία τον τότε Νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο, για την αγορά του οικοπέδου. Τον πρώην Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για τις συντονισμένες προσπάθειες, που οδήγησαν στην διεκπεραίωση μιας σειράς ζητημάτων μελετητικά απαιτητικών για την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου και στην από Φεβρουαρίου του 2018 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, ο οποίος από την ανάληψη καθηκόντων έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα το εν λόγω έργο.
Το ίδρυμα εξαρχής στήριξε τη δύσκολη αυτή προσπάθεια και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του χρηματοδότησε τη μελέτη ανέγερσης του σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας της Κορώνης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το παλαιό κτήριο δε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, να απαξιωθεί και να ρημάξει, αλλά να αλλάξει χρήση και να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού της περιοχής, που να επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες να επικοινωνούν και να κοινωνικοποιούνται στον χώρο αυτό.
Παράλληλα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΥΠΠΟΑ, Γεώργιου Διδασκάλου, του Δήμαρχου Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα και του Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρη Μανιατάκη, αποφασίστηκε η σύνταξη μελετών για τη στερέωση των επισφαλών τμημάτων των βραχωδών πλευρών στη νότια πλευρά του κάστρου της Κορώνης, καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός του. Μέρος των μελετών θα χρηματοδοτήσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα, προκειμένου να δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να τις εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, είχε αποφασισθεί η ένταξη του εν λόγω έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η αλλαγή χρήσης του παλαιού σχολικού κτηρίου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και τις εργασίες στήριξης του κάστρου της Κορώνης, αποτελούν έργα που αναβαθμίζουν την Κορώνη της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού, συνδέοντας την με τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η στρατηγική «εκείνος που δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει λάθη» δεν ταιριάζει τον Μανιατάκειον Ίδρυμα. Επιλέγει την παραγωγική παρεμβατική δράση με τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δημιουργικά, προσφέροντας ελπίδα, πράξεις υψηλού συμβολισμού και αληθινής αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου