Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Βιβλίου ¨ΟΠΙΣΘΕΝ του ΜΥΣΤΡΑ")



1 ώρα
Σκοπός του πονήματος αυτού, το οποίο αποτελείται από δύο τόμους, είναι να φέρει στη δημοσιότητα στοιχεία της ιστορίας των Πισινών Χωριών του Μυστρά, από έγγραφα που είναι στοιβαγμένα στα ράφια διάφορων αρχείων και μέχρι σήμερα παρέμεναν αναξιοποίητα. 
Είναι ακόμη ένα είδος μνημόσυνου, μια οφειλόμενη τιμή στους επώνυμους και στους μέχρι τώρα ανώνυμους πολεμιστές, που με τον αγώνα τους μας χάρισαν την ελευθερία μας. Παράλληλα παρέχει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα έγγραφα που τυχόν αναφέρονται στους προγόνους τους ή τους συντοπίτες τους αγωνιστές. Ακόμη δίνει πληροφορίες σε αυτούς που ασχολούνται με την τοπική ιστορία των Πισινών Χωριών, οι οποίοι χωρίς πολύχρονη ενασχόληση, μπορούν να εμπλουτίσουν το έργο τους με υλικό καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας .

Επισημαίνεται ότι η συνολική αυτή εργασία , απόλυτα ολοκληρωμένη δεν μπορεί να είναι έργο ενός ανθρώπου. Όσο προχωράει η έρευνα τόσο θα εμπλουτίζονται οι πληροφορίες μας για τα χωριά Όπισθεν του Μυστρά και τους Πισινοχωρίτες Αγωνιστές. Αποτελεί όμως λάθος, αν συνεχώς αναβάλλεται η δημοσίευση του κάθε μέρους, για να μην υπάρξουν ελλείψεις ή ατέλειες. Συνήθως, πριν από την ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου ερευνητικού έργου, ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος του ερευνητή και η προσπάθεια ματαιώνεται οριστικά .
Η ιστορική έρευνα ποτέ δεν φθάνει στο τέρμα της, αλλά θα συνεχίζεται και στις γενιές που ακολουθούν .
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι, με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην Τοπική Ιστορία ή τις οικογενειακές παραδόσεις, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προσπάθεια λεπτομερέστερης απεικόνισης των ιστορικών γεγονότων του υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα, αφού οι πρόγονοι μας αγωνιστές δεν μας άφησαν απομνημονεύματα.
Η ιδέα να γράψω την ιστορία για τα Πισινά Χωριά και τους Πισινοχωρίτες Αγωνιστές 1821-1829 , μου ήρθε σε μία συνάντηση που είχα με τον εκλεκτό φίλο Γιώργο Παυλάκη πρώην Τελωνιακό Διευθυντή – Ιστοριοδίφη Ερευνητή, ο οποίος μου παρέδωσε μια σειρά σχετικών εγγράφων από το προσωπικό του αρχείο. Στη συνέχεια η συζήτηση μας περιστράφηκε στη διαδικασία έρευνας μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους .
Από τη μελέτη των εγγράφων αυτών διαπίστωσα, ότι αρκετά από αυτά έρχονται για πρώτη φορά στο φώς της δημοσιότητας. Το γεγονός αυτό με ενθουσίασε και ξεκίνησα μια έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους από μηδενική βάση. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήταν καταπληκτικά και άρχισα να το συζητώ με συγγενείς και φίλους. Όλοι αυτοί με προέτρεπαν αυτά που συζητάμε αποσπασματικά, για την ένδοξη ιστορία μας, δεν θα ήταν υπερβολή να καταγραφούν, προκειμένου να προστεθεί ακόμη ένα βιβλίο στις βιβλιοθήκες μας, με ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα. Έτσι ξεκίνησα τη συγγραφή του παρόντος πονήματος.
Αυτό το Δίτομο πόνημα, ας δώσει το κίνητρο σε άλλους συμπατριώτες μου να φέρουν στη δημοσιότητα τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που έχουν. Η κάθε γενιά, που παραδίδει τη σκυτάλη της ζωής στην επόμενη, παίρνει μαζί της πολλές ιστορικές γνώσεις .
Ας καταγράψουμε λοιπόν τώρα , όλα όσα μπορούμε να διασώσουμε .
Κλείνοντας τον πρόλογο μου θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου , σε όλους όσοι με βοήθησαν στην έρευνα και τη συγγραφή του παρόντος πονήματος το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στα ιστορικά αρχεία και στη γνώση της ιστορίας της περιοχής της ιδιαίτερης πατρίδας μας .
Ιδιαίτερα ευχαριστώ :
1. Τον κ. Γεώργιο Παυλάκη πρώην Τελωνιακό Διευθυντή –Ιστοριοδίφη Ερευνητή .
2. Την κ. Αμαλία Παππά Προϊσταμένη του Τμήματος Αναγνωστηρίου και Βιβλιοθήκης των ΓΑΚ / Κ.Υ.
3.Την κ. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα Προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας.
4. Τον κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο Δασολόγο του Δασαρχείου Καλαμάτας και
5. Όλους εσάς οι οποίοι στηρίξατε την έκδοση του παρόντος πονήματος.
Ηλία συγχαρητήρια και σου εύχομαι καλοτάξιδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου