Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Στην πολιορκημένη πόλη ΜαντάγιαΑγαπητοί φίλοι και φίλες,

Στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια, τα πεινασμένα παιδιά τρώνε φύλλα δέντρων, γάτες και έντομα. Το καθεστώς του Άσαντ εξωθεί περισσότερους από 40.000 συνανθρώπους μας στη λιμοκτονία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον πόνο των γονιών που βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα, αλλά υπάρχει τρόπος να τους βοηθήσουμε.

Τον Σεπτέμβριο συμφωνήθηκε εκεχειρία για να αρθεί η πολιορκία της Μαντάγια και άλλων πόλεων, αλλά οι άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς τροφή και φάρμακα. Η Τουρκία και το Ιράν, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, μπορούν να σταματήσουν την πολιορκία, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουν από μόνοι τους. Αν όμως δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κατακραυγή με 1.000.000 φωνές για να ζητήσουμε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν να παρέμβει και να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές, μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες οικογένειες της Μαντάγια από τη λιμοκτονία.
Ο Μπαν Κι-Μουν μπορεί να το κάνει. Η άρση της πολιορκίας θα έθετε μια ελπιδοφόρα βάση για τις επόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και θα ήταν και μια σημαντική παρακαταθήκη εκ μέρους του καθώς η θητεία του στον ΟΗΕ λήγει σύντομα. Αν ο καθένας και καθεμία από εμάς ασκήσουμε αρκετή πίεση τώρα, μπορούμε να πείσουμε τον Μπαν Κι-Μουν να γίνει ο ήρωας που χρειάζεται απεγνωσμένα η Μαντάγια αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε τη φωνή σου στην επείγουσα έκκληση. Το Avaaz θα στέλνει ειδήσεις και φωτογραφίες από τη Μαντάγια στα μέσα ενημέρωσης, στον ΟΗΕ και σε υπουργούς Εξωτερικών, μέχρι να αρθεί η πολιορκία:

https://secure.avaaz.org/el/madaya_starvation_siege_loc/?tYJhijb

Μετά από επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου, το καθεστώς του Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει επιτέλους κάποια βοήθεια στη Μαντάγια. Αλλά μετά τι; Και τον Οκτώβριο διανεμήθηκαν προμήθειες, αλλά, εκτός του ότι κάποια τρόφιμα ήταν ληγμένα και προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση, εξαντλήθηκαν και πολύ γρήγορα. Για να σώσουμε τις οικογένειες της Μαντάγια, πρέπει να καταφέρουμε την πλήρη άρση της πολιορκίας.

Ήδη πέθαναν 31 άνθρωποι από την πείνα τον τελευταίο μήνα. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν να ανατιναχθούν, αν προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, καθώς η πόλη είναι περικυκλωμένη από νάρκες. Την Κυριακή, μια έγκυος γυναίκα και η κόρη της, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, ενεργοποίησαν μία νάρκη. Γλίτωσαν από την έκρηξη, αλλά ο θόρυβος αποκάλυψε την τοποθεσία τους στους εξτρεμιστές. Δεν υπάρχει διαφυγή για τους ανθρώπους της Μαντάγια. Μόνο η άρση της πολιορκίας μπορεί να σώσει αυτές τις απελπισμένες οικογένειες.

Το καθεστώς χρησιμοποιεί βάρβαρες τακτικές τιμωρίας και εκφοβισμού οποιουδήποτε αντιτίθεται στην εξουσία του. Οι πολίτες της Μαντάγια είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του 2011. Τώρα πληρώνουν το ότι, πριν λίγα χρόνια, τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά. Όλες οι πλευρές αυτής της διαμάχης είναι ένοχες για αποκλεισμό κάποιων πόλεων, αλλά το καθεστώς ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των αποκλεισμών. Και ενώ στέλνει τακτικά τρόφιμα στους δικούς του υποστηρικτές με αεροπλάνα, αφήνει τους κατοίκους της Μαντάγια να λιμοκτονούν. Η έκκλησή μας για άρση των πολιορκιών θα βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται τόσο στις επαναστατημένες όσο και στις κατεχόμενες από το καθεστώς περιοχές.

Δε θα σταματήσουμε τον πόλεμο της Συρίας σώζοντας τη Μαντάγια, αλλά είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε αυτή την πολιορκία. Μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθούν χιλιάδες αθώοι Σύριοι που έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν. Δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε τώρα.

Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε ακριβώς για κάτι τέτοιες στιγμές. Ας δώσουμε τέλος στον εφιάλτη της Μαντάγια και ας δείξουμε στον Μπαν Κι-Μουν ότι δε θα τα παρατήσουμε μέχρι όλες οι πλευρές να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, τροφίμων και προμηθειών. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα και διάδωσέ το παντού:

https://secure.avaaz.org/el/madaya_starvation_siege_loc/?tYJhijb

Μερικές φορές, αυτός ο πόλεμος μοιάζει να μην έχει τέλος, αλλά το κίνημά μας έχει συσπειρωθεί πολλές φορές για να συμπαρασταθεί στον λαό της Συρίας. Το κάνουμε από την πρώτη στιγμή και δε θα τα παρατήσουμε τώρα. Αυτή τη φορά, ας σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών στην Μαντάγια που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή.

Με ελπίδα,
Rewan, Mais, Wissam, Mohammad, Alice, Emma, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Συρία: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην πολιορκημένη Μάνταγια – Η Αυγή
http://www.avgi.gr/article/6166071/suria-toulaxiston-23-anthropoi-pethanan-apo-tin-peina-stin-poliorkimeni-mantagia

Αναμένοντας τη βοήθεια στη λιμοκτονούσα Μαντάγια – Η Εφημερίδα των Συντακτών
http://www.efsyn.gr/arthro/anamenontas-ti-voitheia-sti-limoktonoysa-mantagia

Συρία: Αργεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαντάγια – EURO2day
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1389436/syria-argei-h-anthropistikh-vohtheia-sth-mantagia.html

«Τα παιδιά τρώνε φύλλα από τα δέντρα»: Ο εφιάλτης της πολιορκίας στη Μαντάγια της Συρίας (στα αγγλικά) – Vice News
https://news.vice.com/article/children-are-eating-leaves-off-the-trees-the-nightmare-of-the-siege-of...

Τουλάχιστον 40.000 άμαχοι λιμοκτονούν στην πολιορκημένη Μαντάγια (στα αγγλικά) – The Independent
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/war-in-syria-up-to-40000-civilians-are-starving-...

Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες συμφωνούν για νέα εκεχειρία στο Ζαμπαντάνι (στα αγγλικά) – Al Jazeera
http://www.aljazeera.com/news/2015/08/syrian-army-rebels-agree-truce-zabadani-ceasefire-150827070432...
Ο ΟΗΕ προκαλεί τροφική δηλητηρίαση διανέμοντας παλιά, μουχλιασμένα μπισκότα στη Συρία (στα αγγλικά) – Reuters
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-aid-idUSKCN0SO24L20151030

Μαντάγια: Καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας προς την πολιορκημένη πόλη της Συρίας (στα αγγλικά) – BBC
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35271260
Το Avaaz είναι ένα κίνημα 42.000.000 πολιτών από όλο τον κόσμο
, το οποίο αγωνίζεται έτσι ώστε οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου, όχι μόνο να ακούγονται (η λέξη «avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες), αλλά και να διαμορφώνουν διεθνείς πολιτικές αποφάσεις. Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι εξαπλωμένη σε 6 ηπείρους και μιλά 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ ή ακολούθησέ μας στο Facebook και το Twitter.

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή στις 2016-01-12 07:53:33 υπέγραψες το ψήφισμα «Γενικέ γραμματέα του ΟΗΕ: Σώσε τη Μαντάγια από τη λιμοκτονία» χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email ilur87@otenet.gr.

Για να λαμβάνεις σίγουρα τα email του Avaaz στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, επικοινώνησε μαζί μας, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις email, κάνε κλικ εδώ.Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact ή κάλεσέ μας στο +1-888-92-28229 (ΗΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου