Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

«ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ»

Οδοιπορικό-φωτογράφηση:(Άρης Μπαρκούρας-Γιάννης Γεωργακόπουλος)
Ψηφιακή επεξεργασία: Γιάννης Λάσκαρης.
Σειρά: ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Οδοιπορικό στο κάστρο του ΜΙΛΑ και στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά στην ΒΡΑΧΟΠΑΝΑΓΙΤΣΑ κάτω από δύσκολες συνθήκες πραγματοποίησαν ο Άρης Μπαρκούρας και ο Γιάννης Γεωργακόπουλος για τη σελίδα και φορέα ψηφιακής προβολής «ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ». Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή όπου η προσέγγιση στο Κάστρο απαιτεί πολύ κόπο και πολύ ώρα. Δεν σας συστήνουμε να  το ανακαλύψετε μόνοι σας και χωρίς παρέα ή κάποιον «οδηγό».

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

TΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Μάνης στην έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, που πραγματοποιείται στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας με είσοδο ελεύθερη, από 27\3 -2\4-2017.Εύχομαι σε όλους τους συντελεστές καλή επιτυχία, τιμώντας τους ήρωες του 1821

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πρoσκλήσεις. «Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια» και η Τριφυλία στην επανάσταση


 
Ο όμιλος για την UNESCO Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος σας προσκαλεί Στην Εκδήλωση Αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
Με την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτριου Ν. Κοκκινάκη
«Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια» ομιλητές: Δημήτριος Ν. Κοκκινάκης Ταξίαρχος εν αποστρατεία (ΣΜΑ) ιστορικός συγγραφέας – λογοτέχνης

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ημέρες κι έργα του Καπετάν Παναγιώτη Κεφάλα

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, έξι χιλιάδες εξεγερμένοι Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί στην Καρύταινα δημιουργώντας ένα ισχυρό – κατά τα φαινόμενα -επαναστατικό στρατόπεδο. Όταν, όμως, ο πολέμαρχος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τους ανακοίνωσε ότι πλησιάζουν στην περιοχή τουρκικές δυνάμεις, τότε όλοι τους διασκορπίστηκαν πανικόβλητοι προς τα βουνά και στις σπηλιές της περιοχής. Οι ελάχιστοι οπλαρχηγοί που παρέμεναν στον χώρο – κι αυτοί εγκαταλειμμένοι από τους άντρες τους  – παρακινούσαν τον Κολοκοτρώνη (που προσπαθώντας να συγκρατήσει τους δικούς του βρέθηκε ξαρμάτωτος) να τους ακολουθήσει σε φυγή σωτηρίας. Ο αποκαρδιωμένος  Κολοκοτρώνης κατευθύνθηκε προς την Πιάνα της Αρκαδίας συνοδευόμενος από έναν και μοναδικό οπλίτη, έναν Μανιάτη, που του τον παραχώρησε ο Παπαφλέσσας,  για να «μην τον φάγει ο λύκος». (1)


Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

H ιστορική οικογένεια των Παπατσωναίων.

Της Φωφώς Αργυροπούλου*

Λίγες οικογένειες έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην Πατρίδα και έχουν υποστεί τόσες θυσίες όσες η ιστορική οικογένεια των Παπατσωναίων.

Όμως, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ζάνιας στο βιβλίο του «Ιστορία Ναζηρίου, Νεοχωρίου και Καλαμαρά», παρά τις μεγάλες θυσίες της, η οικογένεια Παπατσώνη δεν ανταμείφθηκε μετά την απελευθέρωση, ούτε ηθικά ούτε υλικά, από την τότε κυβέρνηση της Ελλάδας. Ηθικά δεν ανταμείφθηκε, γιατί το Συμβούλιο που συστήθηκε τότε για να κατατάξει τους Έλληνες που αγωνίστηκαν σε κατηγορίες σύμφωνα με τη δράση και τις θυσίες του καθενός, επηρεασμένο από προσωπικά συμφέροντα, κατέταξε την Οικογένεια Παπατσώνη στη δέκατη τέταρτη σειρά.
 Αργότερα, μετά από διαμαρτυρίες της οικογένειας, το Συμβούλιο αναθεώρησε την αρχική του απόφαση, αναγνώρισε τις θυσίες της και την κατέταξε στην τέταρτη σειρά. Υλικά δεν ανταμείφθηκε η οικογένεια αυτή, γιατί ενώ σε όλες τις οικογένειες των αγωνιστών το Συμβούλιο παραχώρησε χτήματα, στην Οικογένεια Παπατσώνη δεν παραχωρήθηκε τίποτα στην αρχή και αργότερα, μετά από διαμαρτυρίες, της παραχωρήθηκαν ελάχιστα.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΑΘΩΟΙ ή ΕΝΟΧΟΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙΟΙ;

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 20 και 29 Μαρτίου η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη μου έστειλε 2 προσκλήσεις, για 2 εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 20 και 29 Μαρτίου 2017.
Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και εύχομαι καλή επιτυχία.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Οι έμποροι της φτώχειας, του τρόμου και η απόγνωση της ανθρωπότητας



-η συνέχεια του αγώνα της 25ης Μαρτίου 1821-

Η πολιτική οφείλει να χρησιμοποιεί ως εργαλεία τα διδάγματα της Ιστορίας και τις διαχρονικές πολιτιστικές συνεισφορές των Λαών, για να είναι αποτελεσματική, δίκαιη προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο Ελληνικός Λαός κληρονόμησε τον μεγαλύτερο πολιτισμό εις την παγκόσμια ιστορία. Δεν ευθύνεται όμως για αυτό, αλλά και ούτε γιατί οι πρόγονοι μας δοξάζονται διαχρονικά ως μοναδικοί θεμελιωτές της πορείας της ανθρωπότητας. Ευθύνεται όμως για τις ολέθριες πολιτικές επιλογές του, για τα ανεπανόρθωτα λάθη των Πολιτικών  Ηγεσιών του. Ολέθρια λάθη τα οποία έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημίες εις το Έθνος, αλλά ουδεμία ζημία σε άλλους Λαούς.

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τo DNA των Πελοποννήσιων «μίλησε»

  Έρευνα καταρρίπτει την θεωρία περί σλαβικής καταγωγής

Μεγαλύτερη η σχέση τους με Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς 
Το ποσοστό της σλαβικής καταγωγής των σύγχρονων Πελοποννήσιων κυμαίνεται από 0,2% έως 14,4%, σύμφωνα με μια νέα γενετική έρευνα επιστημόνων από την Ελλάδα και τη διασπορά.
Η μελέτη καταρρίπτει με γενετικά δεδομένα τη θεωρία του 1830 του Γερμανού Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ ότι, μετά από τις σλαβικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα, ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός ουσιαστικά εξαφανίσθηκε και αντικαταστάθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. σχεδόν πλήρως από σλαβικές φυλές, οι οποίες τελικά εξελληνίσθηκαν υπό την επιρροή και της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ο Νίτσε και οι ‘Ελληνες



 Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Φρειδερίκος Νίτσε. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο <<Η Γέννηση της Τραγωδίας>> (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15,ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε  είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.

Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει  τον εαυτό του από τους Έλληνες.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Πρωτότυπος Τίτλος: Στρασβούργο: Markos Bozzaris was here!



Πρωτότυπος Τίτλος: Στρασβούργο: Markos Bozzaris was here!
                                                       ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 
Η πρώτη έκπληξη που με περίμενε, όταν έφτασα στοΣτρασβούργο, ήταν η ίδια η πόλη. Περίμενα να δω μια μεγαλούπολη με ουρανοξύστες, και σύγχρονα κτίρια που θα στέγαζαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις ευρω-υπηρεσίες, τους εκατοντάδες γιάπηδες και γραβατωμένους, αλλά τελικά έσφαλα.
Το Στρασβούργο είναι μια πανέμορφη και πολύ καλά διατηρημένη γραφική πόλη, με εμφανή τα σημάδια όλων των αρχιτεκτονικών στιλ που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα του τόπου, με ποταμάκια και γεφυράκια, με παλάτια και χαριτωμένα τριώροφα με μπαλκονάκια, πεζόδρομους για βόλτες, πολλές πλατείες.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944)



Ένας τεράστιος ιστορικός πλούτος, γεγονότων, πράξεων, δράσεων, αποφάσεων, άγνωστος θα έλεγα στο σύνολον της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παρουσιάζεται εναργής ενώπιον μας με το πρόσφατον ιστορικόν, ερευνητικόν, αποκαλυπτικόν, μεθοδευμένον έργον του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944)».